Komunikaty PR

Miękki chwytak OnRobot Soft Gripper do kontaktu z żywnością

2020-04-07  |  12:00
Biuro prasowe

Nowy miękki chwytak Soft Gripper firmy OnRobot przeznaczony do kontaktu z żywnością może obsługiwać delikatne elementy o zróżnicowanych, nieregularnych kształtach w branżach: spożywczej i napojów, kosmetycznej i farmaceutycznej. Znajdzie również zastosowanie w produkcji i pakowaniu.

 

Warszawa, 7 kwietnia 2020 r.: Automatyzacja w przemyśle spożywczym i napojów oraz w „czystych” branżach, takich jak kosmetyka i farmacja, stała się właśnie łatwiejsza. Są to dziedziny wymagające obsługiwania różnych przedmiotów, od jajek po owoce, butelki czy pojemniki o nieregularnym kształcie. Elastyczny chwytak OnRobot Soft Gripper jest wyposażony w trzy wymienne silikonowe kielichy w konfiguracji gwiazdy i cztery palce, za pomocą których jest w stanie delikatnie i precyzyjnie podnieść niemal każdy niewielki przedmiot o masie do 2,2 kg. Elektryczny chwytak Soft Gripper posiada certyfikat dopuszczenia do kontaktu z żywnością (zgodny z FDA 21 CFR dla produktów beztłuszczowych i EC 1935/2004) i w przeciwieństwie do tradycyjnych chwytaków próżniowych nie wymaga zewnętrznego doprowadzenia powietrza. Zapewnia to niższe koszty i mniejszą złożoność aplikacji.


„Nasz nowy chwytak Soft Gripper rzuca wyzwanie istniejącym rozwiązaniom w zakresie podnoszenia trudnych do uchwycenia, delikatnych przedmiotów o nieregularnym kształcie – mówi CEO OnRobot Enrico Krog Iversen. „W przeciwieństwie do innych rozwiązań Soft Gripper umożliwia płynną integrację z większością robotów współpracujących i lekkich robotów przemysłowych w ramach naszego jednosystemowego rozwiązania”.

 

Nagradzane jednosystemowe rozwiązanie OnRobot (One System Solution) to platforma zapewniająca zunifikowany interfejs mechaniczny i elektryczny pomiędzy wiodącymi na rynku ramionami robotycznymi a dowolnym narzędziem EOAT firmy OnRobot. Rozwiązanie One System Solution zostało niedawno rozszerzone w celu uwzględnienia integracji z robotami firm ABB Robotics i Hanwha Precision Machinery. Obecnie użytkownicy tych robotów mogą czerpać korzyści ze zunifikowanego interfejsu mechanicznego i elektrycznego dowolnego produktu firmy OnRobot, który ułatwia integrację i przyspiesza zwrot z inwestycji.

 

Chwytak Soft Gripper doskonale nadaje się do zastosowań w przemyśle spożywczym i napojów, jednak ze względu na swoją wszechstronność i delikatność chwytu może również wesprzeć procesy produkcji i pakowania.

 

Specyfikacja chwytaka Soft Gripper:

  • Udźwig do 2,2 kg, w zależności od kształtu, twardości i właściwości ciernych obsługiwa­nych przedmiotów.
  • Rozmiary chwytaka wahają się od 11 mm do 118 mm, w zależności od zastosowanego kielicha.
  • Certyfikat FDA.
  • Elastyczne, wymienne kielichy silikonowe.
  • Doskonały do obsługi delikatnych przedmiotów o nieregularnym kształcie.
  • Nie wymaga doprowadzenia powietrza.
  • Szybkie, elastyczne wdrożenie i płynna integracja z robotami wszystkich wiodących marek.

 

O OnRobot

Oferta OnRobot obejmuje szeroki asortyment rozwiązań do zastosowań współpracujących, m.in. chwytaki elektryczne, czujniki siły i momentu, chwytak podciśnieniowy, laureata wielu nagród – chwytak Gecko oraz zmieniarki narzędzi. Ta nowa kombinacja produktów od OnRobot umożliwia szybszą i prostszą automatyzację takich zadań jak pakowanie, kontrola jakości, przenoszenie materiałów, obsługa maszyn, montaż oraz wykańczanie powierzchni. Siedziba główna OnRobot znajduje się w duńskim Odense, a biura lokalne mieszczą się w Dallas, Soest (Niemcy), Barcelonie, Warszawie, Szanghaju, Tokio, Singapurze i Budapeszcie. Więcej informacji na stronie www.onrobot.com

Więcej informacji: Omega Communication, Zofia Bielska, zbielska@communication.pl, +48 882 502 401

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.