Piekarnia Żywioły otwiera się dla mieszkańców Ursynowa
Pod koniec grudnia na mapie gastronomicznej warszawskiego Ursynowa pojawiło się nowe wyjątkowe miejsce. W Piekarni Żywioły przy Al. Komisji Edukacji Narodowej 19 amatorzy dobrej jakości pieczywa znajdą chrupiące, wypiekane na miejscu chleby i bułki, a także bogatą ofertę kanapek, ciast i przekąsek, które będzie można zjeść na miejscu lub wziąć na wynos.
Piekarnia Żywioły jest nowym konceptem łączącym tradycyjną piekarnię z częścią bistro. Punkt przy Al. KEN 19 jest drugą lokalizacją sieci Piekarni Żywioły w Warszawie. Pod koniec listopada br. przy ul. Chmielnej 19 w Warszawie (w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich) zadebiutował pierwszy lokal sieci, który oprócz piekarni oferuje część restauracyjną z barem.
Przy Al. KEN mieszkańcy Ursynowa będą mogli skorzystać z bogatej oferty przekąsek na ciepło i zimno. Od 7:00 do 20:00 w tygodniu i do 15:00 w soboty w sprzedaży oprócz świeżo wypieczonego pieczywa dostępne będą, m.in. słone i słodkie przekąski (drożdżówki, muffiny, croissanty, donuty), kanapki na ciepło i zimno (np. z halloumi i konfiturą cebulową czy z cukinią, camembertem i pesto genovese), zapiekanki (np. z pomidorem malinowym i bazylią czy z chorizo, czerwoną cebulą i płatkami chilli), wrapy (z grillowanymi warzywami). Będzie można także napić się dobrej herbaty i kawy z autorskiej selekcji ziaren.
– Ursynów to jedna z najszybciej rozwijających się dzielnic Warszawy. Miejsce, gdzie pęd Śródmieścia spotyka się ze spokojem i sąsiedzką życzliwością mieszkańców okolicznych osiedli. Właśnie w takich ośrodkach, blisko ludzi, chcemy otwierać kolejne lokalizacje naszej sieci Piekarni Żywioły – mówi Karolina Zajezierska, przedstawicielka piekarniczej rodziny Zajezierskich. – Tworzymy koncept, łączący energię naszego młodego zespołu i jego żywiołowość z prawie stuletnią tradycją wypiekania chleba. Chcemy trafić z naszą ofertą zarówno do osób zmierzających do pracy czy szkoły, jak i do poszukiwaczy miejsc, gdzie można na chwilę usiąść, wypić kawę i zjeść ulubioną kanapkę. Wierzymy, że nasz lokal idealnie wpisze się w charakter i styl życia Ursynowa – dodaje.
Już wkrótce Piekarnia Żywioły pojawi się w kolejnych lokalizacjach.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Ostateczny kształt rozszerzonej odpowiedzialności producenta wciąż pod znakiem zapytania. Przykładem dla Polski mogą być rozwiązania z Czech czy Belgii
Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej do końca 2025 roku Polska powinna osiągnąć poziom recyklingu odpadów opakowaniowych na poziomie min. 65 proc. Trudno to osiągnąć bez wdrożenia systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP), który w świetle unijnych zaleceń powinien być zaimplementowany już w 2023 roku, a którego ostatecznego kształtu jeszcze nie znamy. Zagraniczni eksperci uważają, że Polska powinna iść w ślady Czech, Belgii i Włoch, stawiając na elastyczną organizację odpowiedzialności producenta (OOP).
Handel
Prof. G. Kołodko: Trump osiągnie efekt odwrotny od zamierzonego i spowolni rozwój Ameryki. Na wojnie handlowej z resztą świata to Stany mogą tracić najmocniej

– Liczne decyzje prezydenta Trumpa, nie tylko na polu ekonomicznym, są po prostu oparte na nieracjonalnych przesłankach, są fałszywe, są szkodliwe i dla Stanów Zjednoczonych, i dla innych, mówiąc językiem popularnym, są chore – ocenia prof. Grzegorz Kołodko, były minister finansów, i wskazuje m.in. na chaos spowodowany wprowadzaniem, zawieszaniem i przywracaniem ceł. Ekonomista w książce „Trump 2.0. Rewolucja chorego rozsądku” analizuje trumponomikę, a więc ekonomię i politykę gospodarczą pomysłu prezydenta oraz jej wpływ na gospodarkę, przestrzega przed zagrożeniami i wskazuje sposoby wyjścia z nasilającego się globalnego zamieszania. Autor ocenia też negatywnie pozaekonomiczne aspekty działalności amerykańskiego prezydenta z wyjątkiem jednego aspektu.
Farmacja
Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie. Dzięki temu odciążone są europejskie systemy zdrowotne

Każdego roku Europejczycy leczą samodzielnie ok. 1,2 mld drobnych dolegliwości, w tym przeziębienie czy niestrawność. Zdaniem ekspertów wzmocnienie tych kompetencji społeczeństwa może być remedium na braki kadrowe w opiece zdrowotnej i jej deficyt budżetowy. Sięganie po leki bez recepty (OTC), suplementy diety i wyroby lecznicze pozwala uniknąć ok. 120 mln konsultacji lekarskich w skali roku, co odpowiada pracy nawet 36 tys. lekarzy pierwszego kontaktu. Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie – wynika z danych przedstawionych podczas 61. konferencji AESGP, która odbyła się w Warszawie.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.