Polacy sprawdzają, jak powstają produkty spożywcze?
78,1% Polaków deklaruje, że ważne jest dla nich, czy producent prowadzi swoją działalność z poszanowaniem ludzi i środowiska – wynika z badania „Zrównoważony rozwój produkcji żywności”[1], przeprowadzonego przez Agencję Badawczą SW Research na zlecenie grupy spółek DANONE. Jak to zweryfikować? Na przykład sprawdzając, czy jego producent posługuje się certyfikatem potwierdzającym wysokie standardy w zakresie zrównoważonej produkcji, rozwoju i codziennego funkcjonowania, jakim jest B Corp.
Jak wynika z tego samego badania, kwestie środowiskowe, choć dla nieco mniej licznej grupy (69% badanych), są również istotne przy podejmowaniu decyzji zakupowych[2]. Okazuje się także, że większość Polek i Polaków (60,3%)[3] uważa, że „firmy, które dbają o środowisko oferują dzięki temu zdrowsze produkty”[4]. Troska o te kwestie jest jednak domeną kobiet, a różnica, jeśli chodzi o odsetek deklaracji, oscyluje w granicach 10% (9,4% w kwestii prowadzenia działalności z poszanowaniem ludzi i środowiska, 12,3% decyzji zakupowych oraz 10,6% jeśli chodzi o korelację pomiędzy produkcją z poszanowaniem środowiska a walorami zdrowotnymi produktów)[5]. Warto zwrócić także uwagę, że gdy pytamy o produkcję z poszanowaniem ludzi i środowiska odsetek odpowiedzi „ważne” i „raczej ważne” rośnie wraz z wiekiem respondentów[6].
Skąd jednak mieć pewność, że wkładany do koszyka asortyment powstaje z poszanowaniem ludzi i środowiska?
W drodze ku lepszemu biznesowi
Dowodem na to może być fakt, że ich producent należy do międzynarodowego ruchu Benefit Corporations, czyli posiada certyfikat B Corp, poświadczający, że firma na co dzień utrzymuje wysokie standardy w zakresie działań na rzecz środowiska, społeczności, pracowników, klientów, dostawców i udziałowców przy zachowaniu pełnej transparentności oraz zobowiązaniu do stałego poszerzania i udoskonalania realizowanej strategii ESG (ang. Environmental, Social, Governance). Aby otrzymać certyfikat należy uzyskać minimum 80 punktów w ocenie B Impact Assessment, zaś restrykcyjny proces certyfikacji może trwać od 6 do 10 miesięcy. – Proces certyfikacji obejmuje weryfikację takich kwestii, jak balans pomiędzy wysiłkami wkładanymi w osiąganie zysków oraz w realizację celów innych niż biznesowe, transparentność dotycząca łańcucha dostaw, zapewnienie wysokiej jakości warunków pracy, zrównoważony rozwój i wpływ na środowisko czy egzekucja odpowiedzialności prawnej. Tym większą dumą napawa nas fakt, że zostały do niego dopuszczone kolejne spółki DANONE, w tym Nutricia i Żywiec Zdrój, zaś spółka Danone, która jest B Corpem od początku 2022 roku, odważnie zmierza w stronę recertyfikacji – mówi Paulina Kaczmarek, kierowniczka działu zrównoważonego rozwoju grupy spółek DANONE.
Audyt jest bowiem powtarzany co 3 lata, zaś ważnym aspektem dołączenia do ruchu Benefit Corporations jest zobowiązanie do ciągłej realizacji strategii zrównoważonego rozwoju, dynamicznego reagowania na wspomniane wyzwania oraz proaktywnego poszukiwania odpowiadających na nie rozwiązań. Jak podkreśla certyfikująca organizacja non-profit B Lab – przyznawany certyfikat nie powinien być uznawany jako cel sam w sobie, a jako zaproszenie do wyruszenia we wspólną drogę ku lepszemu biznesowi.
Zrównoważone działanie wpisane w DNA
W tej podróży uczestniczy DANONE, który zobowiązał się, że wszystkiego jego podmioty na świecie do końca 2025 roku będę mogły szczycić się posiadaniem certyfikatu B Corp, zaś w realizacji tego celu partycypują także spółki działające w Polsce. – Od ponad 30 lat realizujemy w Polsce podwójne zobowiązanie na rzecz odpowiedzialnego i równoległego rozwoju gospodarczego i społecznego. Zainicjował je w latach 70. XX wieku Antoine Riboud, ówczesny właściciel DANONE, mówiąc, że odpowiedzialność firmy nie kończy się w drzwiach biura czy bramie fabryki. Słowa te w praktyce oznaczają, że rozwijając biznes dbamy o wywieranie pozytywnego wpływu na otoczenie, w którym funkcjonujemy, ludzi oraz planetę. Na co dzień przyświeca nam także misja niesienia zdrowia poprzez żywność, a podejmując kolejne aktywności realizujemy łączącą wszystkie spółki DANONE wizję One Planet. One Health oraz strategię zrównoważonego rozwoju, Drogę Pozytywnego Wpływu – podsumowuje Paulina Kaczmarek.
Konsekwentną realizację założeń związanych z równoczesnym rozwojem społecznym i gospodarczym przez grupę spółek DANONE potwierdzają m.in. dane przedstawione w ostatnim raporcie ESG[7]. Pomimo wyzwań związanych z pandemią Covid-19, wybuchem wojny i inflacją, strategia ESG w latach 2021-2022 została w Polsce zrealizowana w pełnym zakresie, a wartość dodana dla polskiej gospodarki była wyższa niż osiągnięta w roku 2020[8] i wyniosła 3,6[9] mld zł. Na projekty społeczne, tylko w ciągu ostatnich 20 lat przeznaczono ponad 111 mln zł. W latach 2020-2023, grupa spółek Danone w Polsce obniżyła emisje gazów cieplarnianych o 39%.
Organizacja wychodzi także poza drzwi swoich biur i fabryk, zapraszając podróży w stronę zrównoważonej produkcji również startupy. W ramach prowadzonej wspólnie z Akademią Leona Koźmińskiego i Kozminski Business Hub Akademii Pozytywnego Wpływu DANONE szerzy ideę B Corp, dzieląc się z jej uczestnikami najlepszymi praktykami i swoim doświadczeniem w zakresie zrównoważonego rozwoju i korzystnego wpływu na bliższe i dalsze otoczenie. Wszystko po to, by pokazać, że wypracowanie zdrowego i efektywnego balansu między celami biznesowymi a zaangażowaniem w inicjatywy społeczne i środowiskowe, a także stworzenie przyjaznego środowiska pracy są jak najbardziej możliwe.
[1] Badanie „Zrównoważony rozwój produkcji żywności” zostało przeprowadzone przez Agencję Badawczą SW Research na zlecenie grupy spółek DANONE w terminie 13-16 sierpnia na reprezentatywnej próbie 1005 Polek i Polaków powyżej 18-stego roku życia. Badanie zrealizowano metodą CAWI (wywiady online) za pomocą panelu internetowego SW Panel.
[2] Tamże.
[3] Tamże.
[4] Tamże.
[5] Tamże.
[6] Tamże.
[7] Raport wpływu grupy spółek DANONE w Polsce został przygotowywany zgodnie z Global Reporting Initiative (GRI), międzynarodowym standardem raportowania odpowiedzialnego biznesu i zrównoważonego rozwoju. Dokument obejmuje działalność spółek Danone, Żywiec Zdrój, Nutricia Polska, Nutrimed oraz Nutricia Zakłady Produkcyjne od 1 stycznia 2021 roku do 31 grudnia 2022 roku, https://danone.pl/assets/Razem-do-lepszego-jutra_Raport-wplywu-DANONE.pdf.
[8] Wg raportu wpływu grupy spółek DANONE za rok 2020 wartość dodana wygenerowana w gospodarce polskiej w 2020 r. dzięki działalności grupy spółek DANONE wyniosła 3,57 mld zł.
[9]3,597 mld zł - łączna wartość dodana wygenerowana w gospodarce polskiej w 2022 r. dzięki działalności grupy spółek DANONE.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.