Polski pstrąg na fali wzrostowej! Sprzedaż ciągle rośnie!

Karolina Kowalska
Agencja Public Relations KEY PR
ul. Mickiewicza 35
05-074 Halinów
karolina|keypr.pl| |karolina|keypr.pl
500466188
keypr.pl
Hodowla ryb jest stale rozwijającą się i perspektywiczną branżą, a jednocześnie odciążeniem dla zasobów rybnych mórz i oceanów. Sprzedaż pstrąga z UE zawdzięcza swój wzrost przede wszystkim najwyższym standardom środowiskowym, jakościowej paszy, a także surowym normom z zakresu weterynarii i bezpieczeństwa żywności. Dzięki akwakulturze możemy w Polsce sięgać po ryby świeże – z najbliższej okolicy, które nie przejechały tysięcy kilometrów, by znaleźć się na naszym talerzu. To także ogromna korzyść dla naszego zdrowia, bo pochodzące z hodowli ryby mają wysoką jakość i są bogate w wiele witamin oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Ryby produkowane poza Unią Europejską są poddawane mniejszej kontroli, a przede wszystkim przybywają do Polski z daleka, co ma wpływ na ich świeżość i generowany przez transport ślad węglowy. Przy tym są karmione paszami produkowanymi lokalnie, bez nadzoru UE, mogą posiadać składniki negatywnie wpływające na środowisko czy GMO. W wielu przypadkach ich hodowla odbywa się w odmiennych do naszych standardach weterynaryjnych, a także z mniejszą troską o ochronę środowiska i inne walory.
Głównym konkurentem dla europejskiego pstrąga spoza Unii Europejskiej jest pstrąg turecki.
Dlatego z myślą o własnym zdrowiu pamiętajmy, by podczas zakupu ryb, w tym oczywiście pstrąga, sprawdzać pochodzenie i wybierać te, które są produkowane lokalnie.
"Wybierając pstrąga, wybierajmy polski produkt, który wspiera społeczności lokalne i ekonomię wielu regionów. Pstrąg pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia, a przy tym jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia. Pstrąg jest idealnym wyborem do zbilansowania diety. W każdym kęsie pstrąga mamy wszystkie wartości jakich potrzebujemy do bycia zdrowym."
Pascal Brodnicki, ambasador kampanii „Teraz pstrąg”.
Pstrąg z AKWAKULTURY
Akwakultura, czyli po prostu hodowla ryb, to sektor, który coraz prężniej rozwija się w krajach Unii Europejskiej. W ostatnich latach produkcja wzrosła o 24 proc. i w 2018 roku osiągnęła 1,2 mln ton wielkości sprzedaży oraz 4,1 mld euro obrotów. W Polsce na przestrzeni ostatnich 5 lat, produkcja pstrąga wzrosła o ponad 40% - kolejny rok - 2021 i kolejny wzrost o 5% pokazuje tylko już stałą tendencję - Polacy pokochali pstrąga.
"Jedzenie pstrąga polecane jest wszystkim – bez względu na wiek czy płeć. Cykliczne spożywanie tej ryby przyniesie wiele korzyści zwłaszcza tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy czy też poprawić kondycję zdrowotną. Pstrąg jako ryba słodkowodna zaliczana jest do ryb średniotłustych, zawiera jednak wyłącznie tłuszcze nienasycone (omega-3), zalecane w profilaktyce zdrowotnej. Co ważne, pstrąg zawiera niewiele kalorii (w 100 g jest ok. 119 kcal), a jednocześnie jego wartość odżywcza niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia i urody."
Ziemowit Pirtań, SPRŁ
Bogactwo kwasów omega-3 (pstrąg jest pod tym względem liderem wśród ryb słodkowodnych) sprawia, że spożywanie pstrąga poprawia kondycję skóry i pozytywnie wpływa na stan włosów. Badania wykazały również, że regularne dostarczanie omega-3 w diecie poprawia fotosupresję skóry, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nowotworowe oraz znacznie ograniczony jest negatywny wpływ opalania się na skórę (w tym jej szybsze starzenie się).
Zalety pstrąga
Pstrąg jest bogaty w wysokoprzyswajalne białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym te najcenniejsze, długołańcuchowe, występujące wyłącznie w rybach), ma więc prozdrowotne właściwości i pozytywnie wpływa na rozwój dzieci. Zawiera wiele witamin (zwłaszcza A, D, E), których nie znajdziemy np. w owocach czy warzywach. Witamina A pozytywnie wpływa na wzrok oraz na produkcję nowych komórek organizmu, jest więc niezbędna do prawidłowego wzrostu i regeneracji skóry i błon śluzowych. Witamina E chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy oraz przeciwdziała bezpłodności i starzeniu się organizmu. Z kolei witamina D wzmacnia system immunologiczny i reguluje system hormonalny oraz zapobiega osteoporozie. Ryby te są również bogate w jod i selen, które wpływają m.in. na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Teraz pstrąg!
Kampania „Teraz pstrąg” została zainicjowana przez Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem aktualnej kampanii jest promocja pstrąga hodowanego przez członków Stowarzyszenia, ale także nowoczesnej i zrównoważonej akwakultury – zwłaszcza polskiej i europejskiej. Poprzez szeroko zakrojoną kampanię promocyjną chcemy dotrzeć do najszerszego grona odbiorców z przekazem, który zachęci Polaków do pstrąga jako ryby zdrowej, hodowanej w czystych wodach i prostej do przyrządzenia, a jednocześnie przedstawić szerszy kontekst związany z odpowiedzialną i zrównoważoną hodowlą.
Akcja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej – Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego na lata 2014-2020.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Praca

Dostęp do wysoko wykwalifikowanej kadry przyciąga do Polski inwestorów. Kluczowymi partnerami stają się firmy z Wielkiej Brytanii
Polska zajmuje szóste miejsce w Europie pod względem atrakcyjności inwestycyjnej. Jako największa gospodarka w regionie, ze strategicznym położeniem, odgrywa istotną rolę w budowaniu odpornych, zrównoważonych i konkurencyjnych łańcuchów dostaw w szybko zmieniającym się globalnym środowisku. Tym samym jej potencjał inwestycyjny wciąż rośnie. Wielka Brytania już jest strategicznym partnerem dla Polski, potencjał jest jednak znacznie większy.
Sport
Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.
Polityka
Przyspiesza proces wstąpienia Mołdawii do UE. Unia przeznaczy dla tego kraju ponad 1,8 mld euro wsparcia

– Wspieranie procesu integracji europejskiej Republiki Mołdawii jest kluczowe dla Polski – przekonuje Michał Szczerba, europoseł z Platformy Obywatelskiej. Mołdawia uzyskała oficjalny status kandydata do UE w 2022 roku. W opinii Komisji Europejskiej robi systematyczne postępy pomimo bezprecedensowych wyzwań, wynikających z intensyfikacji przez Moskwę działań hybrydowych obliczonych na wewnętrzną destabilizację tego państwa. Przyznany pakiet pomocy ma wesprzeć Mołdawię w implementacji reform związanych z akcesją do UE.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.