Komunikaty PR

Rekordowy wynik PINTY

2022-12-29  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania PINTA2022 ( 0.91 MB )

W 2022 roku rzemieślniczy Browar PINTA uwarzył 27 307 hektolitrów piwa, co oznacza najlepszy wynik w niemal 12-letnim dorobku pionierów piwnej rewolucji w Polsce. 

W porównaniu do 2021 roku produkcja browaru z Wieprza koło Żywca wzrosła o ponad 6%. Jeszcze większe wzrosty browar osiągnął pod względem liczby różnych, uwarzonych piw, których było 120. Aż 90 z nich to były piwa premierowe. 

– Na kurczącym się rynku piwnym w Polsce piwa rzemieślnicze nadal mogą liczyć na swoich fanów, co pokazują nie tylko nasze dane produkcyjne – ocenia Ziemowit Fałat, współzałożyciel i współwłaściciel Browaru PINTA.

Ze względu na rodzaj fermentacji – zgodnie z rzemieślniczą tradycją – dominują piwa górnej fermentacji (ale). Ich udział maleje jednak na rzecz zyskujących coraz większą popularność piw kwaśnych. W 2022 roku w porównaniu z rokiem 2021 podwoiły one swoje udziały w ilości rozlewanego w PINCIE piwa, do ponad 13%. Na podobnym poziomie około 10% pozostały piwa dolnej fermentacji (lagery).

Największy wpływ na osiągnięty przez PINTĘ wzrost ilości uwarzonego piwa w 2022 roku miały lokale gastronomiczne, które wyraźnie ożywiły się po okresie zastoju wywołanego pandemią. W porównaniu z rokiem 2021 liczba beczek, do których trafiły piwa PINTY wzrosła o niemal 70%. Rekordy sprzedaży biły firmowe puby PINTY we Wrocławiu i w Warszawie. W każdym z nich sprzedaje się po 100-150 beczek piw PINTY miesięcznie. 

Największym w historii zainteresowaniem cieszyła się też seria PINTA Miesiąca, w ramach której co miesiąc do wybranych pubów trafia inne piwo. Podczas tegorocznej 8 edycji serii puby zamówiły blisko 2,5 tys. beczek z tymi wyjątkowymi piwami. Znacząco wzrósł też eksport piwa w beczkach.

Całkowity eksport piw z Wieprza w beczkach, puszkach i butelkach wolumenowo wzrósł aż o 40%. Na pierwsze miejsce wśród odbiorców wskoczyła w tym roku Bułgaria, która uzyskała aż 17% udziału w eksporcie PINTY. Kolejne miejsca zajęły Francja, Litwa i Czechy. Łącznie piwa pionierów piwnej rewolucji w Polsce dotarły do 25 krajów. Najdalszym odbiorcą był Meksyk.

Browary PINTA i PINTA Barrel Brewing zdobyły w Konkursie Piw Rzemieślniczych – Kraft Roku 2022 kilkanaście medali, z czego 5 złotych, co jest najlepszym wynikiem w ich historii. – W roku 2023 naszym celem na pewno nie będzie bicie kolejnych rekordów. Zamiast tego skupimy się na utrzymaniu jak najlepszej oferty, dostępnej dla każdego – mówi Ziemowit Fałat.

Kluczową rolę w dalszym rozwoju dostępności piw rzemieślniczych ma odegrać otwarte w tym roku przy obu browarach nowoczesne centrum dystrybucyjne OneMoreBeer. Jego plany zakładają, że w 2023 roku m.in. rozwinie się dystrybucja online przez portal onemorebeer.pl. Nowy rok ma też przynieść trzeci firmowy lokal PINTY, otwarty tym razem na północy Polski.

Z punktu widzenia fanów piw rzemieślniczych najważniejsze są zapowiedzi kolejnej edycji serii PINTA Miesiąca oraz kontynuacji popularnych serii piw Hazy Discovery i Collab PL. Na początku nowego roku do Polski dotrze Porter Bałtycki uwarzony przez PINTĘ we współpracy z browarem Dalons na wyspie Reunion. W 2023 roku pojawi się nowa seria piw jednochmielowych (single hop), warzonych z chmieli wybranych przez PINTĘ na plantacjach w Dolinie Yakima. Ponownie w sklepach Lidl będzie można znaleźć uwarzone w Wieprzu najlepsze piwa zainspirowane przez piwowarów domowych. 

Poza tym Browar PINTA zapowiada na 2023 roku znowu dużo pijalnych nowości i rzemieślniczej klasyki. Z kolei specjalistyczny browar PINTA Barrel Brewing planuje wypuścić na rynek jeszcze więcej ekskluzywnych piw starzonych w drewnianych beczkach. W 2022 roku było ich 19.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom

Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.

Fundusze unijne

Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier

Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.