Komunikaty PR

Rekordowy wynik PINTY

2022-12-29  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania PINTA2022 ( 0.91 MB )

W 2022 roku rzemieślniczy Browar PINTA uwarzył 27 307 hektolitrów piwa, co oznacza najlepszy wynik w niemal 12-letnim dorobku pionierów piwnej rewolucji w Polsce. 

W porównaniu do 2021 roku produkcja browaru z Wieprza koło Żywca wzrosła o ponad 6%. Jeszcze większe wzrosty browar osiągnął pod względem liczby różnych, uwarzonych piw, których było 120. Aż 90 z nich to były piwa premierowe. 

– Na kurczącym się rynku piwnym w Polsce piwa rzemieślnicze nadal mogą liczyć na swoich fanów, co pokazują nie tylko nasze dane produkcyjne – ocenia Ziemowit Fałat, współzałożyciel i współwłaściciel Browaru PINTA.

Ze względu na rodzaj fermentacji – zgodnie z rzemieślniczą tradycją – dominują piwa górnej fermentacji (ale). Ich udział maleje jednak na rzecz zyskujących coraz większą popularność piw kwaśnych. W 2022 roku w porównaniu z rokiem 2021 podwoiły one swoje udziały w ilości rozlewanego w PINCIE piwa, do ponad 13%. Na podobnym poziomie około 10% pozostały piwa dolnej fermentacji (lagery).

Największy wpływ na osiągnięty przez PINTĘ wzrost ilości uwarzonego piwa w 2022 roku miały lokale gastronomiczne, które wyraźnie ożywiły się po okresie zastoju wywołanego pandemią. W porównaniu z rokiem 2021 liczba beczek, do których trafiły piwa PINTY wzrosła o niemal 70%. Rekordy sprzedaży biły firmowe puby PINTY we Wrocławiu i w Warszawie. W każdym z nich sprzedaje się po 100-150 beczek piw PINTY miesięcznie. 

Największym w historii zainteresowaniem cieszyła się też seria PINTA Miesiąca, w ramach której co miesiąc do wybranych pubów trafia inne piwo. Podczas tegorocznej 8 edycji serii puby zamówiły blisko 2,5 tys. beczek z tymi wyjątkowymi piwami. Znacząco wzrósł też eksport piwa w beczkach.

Całkowity eksport piw z Wieprza w beczkach, puszkach i butelkach wolumenowo wzrósł aż o 40%. Na pierwsze miejsce wśród odbiorców wskoczyła w tym roku Bułgaria, która uzyskała aż 17% udziału w eksporcie PINTY. Kolejne miejsca zajęły Francja, Litwa i Czechy. Łącznie piwa pionierów piwnej rewolucji w Polsce dotarły do 25 krajów. Najdalszym odbiorcą był Meksyk.

Browary PINTA i PINTA Barrel Brewing zdobyły w Konkursie Piw Rzemieślniczych – Kraft Roku 2022 kilkanaście medali, z czego 5 złotych, co jest najlepszym wynikiem w ich historii. – W roku 2023 naszym celem na pewno nie będzie bicie kolejnych rekordów. Zamiast tego skupimy się na utrzymaniu jak najlepszej oferty, dostępnej dla każdego – mówi Ziemowit Fałat.

Kluczową rolę w dalszym rozwoju dostępności piw rzemieślniczych ma odegrać otwarte w tym roku przy obu browarach nowoczesne centrum dystrybucyjne OneMoreBeer. Jego plany zakładają, że w 2023 roku m.in. rozwinie się dystrybucja online przez portal onemorebeer.pl. Nowy rok ma też przynieść trzeci firmowy lokal PINTY, otwarty tym razem na północy Polski.

Z punktu widzenia fanów piw rzemieślniczych najważniejsze są zapowiedzi kolejnej edycji serii PINTA Miesiąca oraz kontynuacji popularnych serii piw Hazy Discovery i Collab PL. Na początku nowego roku do Polski dotrze Porter Bałtycki uwarzony przez PINTĘ we współpracy z browarem Dalons na wyspie Reunion. W 2023 roku pojawi się nowa seria piw jednochmielowych (single hop), warzonych z chmieli wybranych przez PINTĘ na plantacjach w Dolinie Yakima. Ponownie w sklepach Lidl będzie można znaleźć uwarzone w Wieprzu najlepsze piwa zainspirowane przez piwowarów domowych. 

Poza tym Browar PINTA zapowiada na 2023 roku znowu dużo pijalnych nowości i rzemieślniczej klasyki. Z kolei specjalistyczny browar PINTA Barrel Brewing planuje wypuścić na rynek jeszcze więcej ekskluzywnych piw starzonych w drewnianych beczkach. W 2022 roku było ich 19.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Ochrona środowiska

Ostateczny kształt rozszerzonej odpowiedzialności producenta wciąż pod znakiem zapytania. Przykładem dla Polski mogą być rozwiązania z Czech czy Belgii

Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej do końca 2025 roku Polska powinna osiągnąć poziom recyklingu odpadów opakowaniowych na poziomie min. 65 proc. Trudno to osiągnąć bez wdrożenia systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP), który w świetle unijnych zaleceń powinien być zaimplementowany już w 2023 roku, a którego ostatecznego kształtu jeszcze nie znamy. Zagraniczni eksperci uważają, że Polska powinna iść w ślady Czech, Belgii i Włoch, stawiając na elastyczną organizację odpowiedzialności producenta (OOP).

Handel

Prof. G. Kołodko: Trump osiągnie efekt odwrotny od zamierzonego i spowolni rozwój Ameryki. Na wojnie handlowej z resztą świata to Stany mogą tracić najmocniej

– Liczne decyzje prezydenta Trumpa, nie tylko na polu ekonomicznym, są po prostu oparte na nieracjonalnych przesłankach, są fałszywe, są szkodliwe i dla Stanów Zjednoczonych, i dla innych, mówiąc językiem popularnym, są chore – ocenia prof. Grzegorz Kołodko, były minister finansów, i wskazuje m.in. na chaos spowodowany wprowadzaniem, zawieszaniem i przywracaniem ceł. Ekonomista w książce „Trump 2.0. Rewolucja chorego rozsądku” analizuje trumponomikę, a więc ekonomię i politykę gospodarczą pomysłu prezydenta oraz jej wpływ na gospodarkę, przestrzega przed zagrożeniami i wskazuje sposoby wyjścia z nasilającego się globalnego zamieszania. Autor ocenia też negatywnie pozaekonomiczne aspekty działalności amerykańskiego prezydenta z wyjątkiem jednego aspektu.

Farmacja

Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie. Dzięki temu odciążone są europejskie systemy zdrowotne

Każdego roku Europejczycy leczą samodzielnie ok. 1,2 mld drobnych dolegliwości, w tym przeziębienie czy niestrawność. Zdaniem ekspertów wzmocnienie tych kompetencji społeczeństwa może być remedium na braki kadrowe w opiece zdrowotnej i jej deficyt budżetowy. Sięganie po leki bez recepty (OTC), suplementy diety i wyroby lecznicze pozwala uniknąć ok. 120 mln konsultacji lekarskich w skali roku, co odpowiada pracy nawet 36 tys. lekarzy pierwszego kontaktu. Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie – wynika z danych przedstawionych podczas 61. konferencji AESGP, która odbyła się w Warszawie.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.