Schneider Electric dokonuje akwizycji ProLeiT
Akwizycja dokonana w ramach strategii rozwijania asortymentu cyfrowych rozwiązań oferowanych przez Schneider Electric umożliwi wzmocnienie pozycji globalnego lidera cyfrowej transformacji
w segmencie producentów dóbr szybkozbywalnych, ze szczególnym uwzględnieniem sektorów produkcji żywności, napojów, browarniczego, chemi gospodarczej i kosmetyków oraz biomedycznego.
– „ProLeiT posiada doświadczenie i wiedzę w obszarze procesów związanych z produkcją żywności i napojów w obszarach rozlewania i pakowania. Połączone siły naszych zespołów R&D umożliwią dostarczanie klientom z tych branż najlepszych rozwiązań dla inteligentnego przemysłu” – mówi Sophie Borgne, SVP Digital Plant Business w Schneider Electric.
ProLeiT z siedzibą w niemieckim mieście Herzogenaurach, działa aktywnie na 10 rynkach, m.in. w Niemczech i Europie Środkowo-Wschodniej, Francji, USA, Meksyku, Brazylii, Holandii, Hiszpanii, Rosji, Ukrainie oraz Chinach. W ubiegłym roku spółka osiągnęła ok. 50 mln EUR dochodu.
– „Dla klientów z przemysłu spożywczo-napojowego ważne jest to, że włączenie ProLeiT do naszego portfolio produktowego umożliwia jeszcze lepsze wdrożenie wiodącej na rynku technologii do optymalizacji procesów produkcyjnych. Oznacza to również zapewnienie włąsciwego wsparcia przez doświadczony zespół ekspertów” – komentuje Mike Jamieson, CPG Segment President w Schneider Electric.
– „Nasza współpraca to świetna okazja do rozwinięcia oferty oprogramowania dzięki wiedzy eksperckiej Schneider Electric. Dzięki połączeniu naszego doświadczenia oraz umiejętności w tworzeniu oprogramowania z kompetencjami i efektywnością globalnego lidera transformacji, wspólnie możemy dalej rozwijać rozwiązania z zakresu Przemysłowego Internetu Rzeczy – mówi Wolfgang Ebster, CEO ProLeiT AG.
Oferta ProLeiT z zakresu kontroli procesów automatyki przemysłowej zostanie zintegrowana z asortymentem rozwiązań w ramach EcoStruxure Plant i z oprogramowaniem AVEVA. Finalizacja transakcji ma nastąpić w najbliższych miesiącach.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.