Komunikaty PR

Sokołów działa na rzecz ochrony środowiska

2020-07-10  |  14:00
Biuro prasowe

Sokołów od lat podejmuje działania związane z ochroną środowiska, w szczególności obejmujące ograniczenie negatywnego wpływu na przyrodę i otoczenie, jak również ograniczenie zużycia zasobów naturalnych. – Kierujemy się zasadami społecznej odpowiedzialności, które są zawarte w strategii rozwoju naszej firmy – mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. –  Budując silną pozycję rynkową i wzmacniając konkurencyjność, jednocześnie dbamy o ważne aspekty społeczne. Obejmują one wiele obszarów – ochronę środowiska, ale też relacje z naszymi pracownikami, partnerami, kontrahentami, zaangażowanie w inicjatywy lokalne oraz zrównoważoną produkcję żywności. Chciałbym też podkreślić, iż nie są to akcje czy przedsięwzięcia jednorazowe, lecz konsekwentnie rozwijana strategia i stały element tożsamości naszej firmy.

W Grupie Sokołów dużą wagę przywiązuje się do implementacji efektywnych technologii i nowoczesnych rozwiązań w zakresie zmniejszenia zużycia wody i surowców energetycznych. Firma inwestuje w urządzenia, które podnoszą wydajność i produktywność, a jednocześnie mają znikomy wpływ na środowisko. Żaden z zakładów Sokołów S.A. nie wykorzystuje węgla do produkcji energii. Firma dysponuje jednym z najbardziej ekologicznych i zaawansowanych technologicznie obiektów energetycznych dla przemysłu spożywczego w Europie. Jest nim gazowa elektrociepłownia kondensacyjna w Sokołowie Podlaskim. W minionych dwóch latach, kotłownia pozwoliła na wyprodukowanie ponad 11 960 MWh energii elektrycznej oraz ograniczenie emisji gazów o ponad  36 900 ton. 

W dobie rosnącej świadomości dotyczącej zmian klimatycznych i kurczenia się zasobów naturalnych, troska o środowisko staje się jednym z priorytetów dla odpowiedzialnego producenta, jakim jest Sokołów. Dlatego firma realizuje kolejne przedsięwzięcia w zakresie efektywności energetycznej. Celem jest lepsze wykorzystanie energii, minimalizacja jej strat i związanych z tym kosztów oraz ochrona środowiska. W celu odzyskania ciepła ze sprężarek powietrza zainstalowane zostały wymienniki, których użycie w znacznym stopniu zmniejsza spalanie gazu. Rozwiązanie to zostało już wdrożone w zakładach Sokołów S.A. w Czyżewie, Sokołowie Podlaskim oraz Tarnowie. W samym Oddziale Czyżew, odzysk energii ciepła ze sprężarek powietrza w ciągu roku wynosi 100 MWh,  tym samym roczna oszczędność gazu sięga 11 000m³, a emisja CO2 jest mniejsza aż o 24 000 kg/rok. Obecnie finalizowane jest wdrożenie tego systemu w zakładzie Sokołów S.A. w Kole.

Ponadto, w zakładach produkcyjnych w Czyżewie i Tarnowie, zainstalowano wymiennik do odzysku ciepła ze skraplaczy instalacji chłodniczych. Instalacja chłodnicza w Czyżewie, wyposażona w węzeł odzysku ciepła, pozwala na odzyskanie 1200 MWh/rok. Roczna oszczędność gazu wynosi 130 000 m³, co wpływa na zmniejszenie emisji CO2 - aż o 280 000 kg/rok. W zakładzie w Tarnowie, w ciągu 5 miesięcy od zainstalowania wymienników, emisja CO2 została zmniejszona o 170 000 kg. Już wkrótce, również w zakładzie w Kole zostanie uruchomiona pompa do odzysku ciepła ze skraplaczy instalacji chłodniczych.

- Jako jeden z liderów branży mięsnej, propagujemy taki kierunek rozwoju, który jest zgodny z dbałością o środowisko i poszanowaniem wspólnego dobra – podkreśla Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Cele, które sobie stawiamy, zawsze weryfikujemy pod kątem realizacji zasad zrównoważonego rozwoju. Dzięki temu jesteśmy wiarygodnym partnerem, przyjaznym sąsiadem dla społeczności lokalnych i firmą bliską konsumentom.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren Biuro prasowe
2024-08-20 | 18:00

Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren

Wypiekane w piecu, chrupiące i pełne ziaren – przekąski Dobry Chrup to nowy subbrand produktów marki Lajkonik. Krakersy, paluchy oraz bajgle z ziołami prowansalskimi są
Przemysł spożywczy Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę
2024-08-19 | 14:30

Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę

Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla każdego człowieka, jednak okazuje się, że może być szczególnie ważne dla uczniów, o czym warto pamiętać w kontekście zbliżającego
Przemysł spożywczy Salad Story otworzyła dwa nowe lokale
2024-08-14 | 15:04

Salad Story otworzyła dwa nowe lokale

Salad Story powiększyła liczbę swoich restauracji o kolejne dwie, tym samym firma łącznie posiada ich obecnie aż 54 w całym kraju. Marka widzi potencjał na niemal podwojenie liczby

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

ePłatności z wykorzystaniem portfeli cyfrowych będą już wkrótce dostępne w mObywatelu. Do pilotażu usługi dołączy więcej urzędów

Ponad 50 gmin korzystających z ePłatności w mObywatelu i 82 tys. zrealizowanych transakcji – to dotychczasowy efekt pilotażu tej usługi prowadzonego od ubiegłego roku. Mieszkańcy uczestniczących w nim gmin mogą przez aplikację i portal płacić m.in. podatek od nieruchomości czy podatek rolny albo uiszczać opłaty za śmieci. Do opcji opłacania zobowiązań administracyjnych wkrótce dojdą także płatności z inicjatywy użytkownika, czyli np. opłaty skarbowe ponoszone przy okazji załatwiania różnych spraw urzędowych. Trwają także prace nad wdrożeniem kolejnych metod płatności – do BLIK-a właśnie dołączyły karty płatnicze, a następne będą cyfrowe portfele, czyli Google Pay i Apple Pay.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.