Sushi MasterClass 2023 w kolejnych miastach Polski
Sushi MasterClass z marką Suzumo już niebawem odwiedzi Wrocław, Kraków i Warszawę. Podczas bezpłatnych warsztatów przedstawiciele tamtejszej gastronomii poznają innowacyjne usprawnienia do przygotowania sushi, a także posmakują najlepszych rolek Mistrza – Pawła Trzaskowskiego. Wydarzenie organizowane są przez firmę Grafen.
Wiedząc, że rynek sushi w Polsce od kilku lat prężnie się rozwija, restauracje i bary sushi można znaleźć już praktycznie we wszystkich dużych miastach i w większości mniejszych miejscowości. Oferują one zarówno tradycyjne sushi, jak i nowoczesne interpretacje tego dania. Sushi MasterClass 2023, będące wydarzeniem bezpłatnym, jest więc odpowiedzią na potrzeby rozwoju tego biznesu. Podczas warsztatów można posłuchać o rynku sushi, o trendach technologiczno-gastronomicznych czy o nowych składnikach czy połączeniach smakowych. Organizatorzy zadbali o merytoryczny wykład, ale i część praktyczną, w której goście mogą przyglądać się pracy mistrza sushi i degustować przygotowane przez niego rolki. Podczas pokazu zostanie zaprezentowana seria innowacyjnych maszyn przygotowujących sushi.
– Polacy coraz bardziej doceniają kuchnię japońską – postrzegają ją jako zdrową, lekką i smaczną, dzięki czemu sushi stało się jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Co ciekawe, w Warszawie na jednego mieszkańca przypada więcej barów sushi niż w Tokio. Siłą rzeczy więc, coraz bardziej świadomi i wymagający klienci oczekują coraz lepszych jakościowo dań, nowych kompozycji smakowych, ale i szybszej realizacji (serwisu w lokalu lub dostawy) bez ubytku na jakości. Wiele firm ma więc problem wydajnościowy, wydłuża się czas oczekiwania na sushi, a dodatkowo biznes sushi boryka się z problemem braku wyspecjalizowanej kadry oraz rosnącymi kosztami zatrudnienia. W takiej sytuacji jednym z rozwiązań jest zakup lub wynajem robotów do przygotowywania sushi, które nadal wymagają nadzoru, ale pracują szybciej i są ogromnym wsparciem dla lokalu. Ponadto nie męczą się i nie biorą urlopów, co oznacza płynność serwisu oraz powtarzalną i wysoką jakość dań. Trend ten przybyły do nas z Japonii i jest coraz chętniej stosowany w Europie, także w Polsce – powiedział Radosław Nowaczyk, Kierownik Działu Zakupów i Rozwoju w Grafen Europe.
Prezentacja możliwości technicznych Suzumo
Urządzenia, które już niebawem można osobiście przetestować podczas warsztatów Sushi MasterClass, nie tylko przyspieszają proces produkcji sushi, ale i optymalizują pracę oraz wykorzystanie składników spożywczych. Oczywiście sprzęt nie zastąpi wyspecjalizowanego sushi-szefa, jednak może go wesprzeć i zwiększyć przepustowość kuchni na wielu polach: przygotowania ryżu, jego idealnego układania, zwijania czy krojenia. Suzumo, to innowacyjna marka powstała w 1981 roku przez japońskiego szefa kuchni. Jego zdaniem, ale i zgodnie z opinią wielu firm korzystających z tego typu rozwiązań: Robot Suzumo może 4-krotnie przyspieszyć pracę, zwiększając jej efektywność. Urządzenie umożliwia też przygotowanie do 4800 nigiri w ciągu godziny! Równie szybko może przygotować też arkusze ryżu skręcając je w różne rodzaje rolek – nawet do 50 000 w ciągu 8 godzin. Pełną funkcjonalność zaprezentuje podczas warsztatów Paweł Trzaskowski, ambasador marki Grafen, finalista Mistrzostw Świata Sushi World Sushi Cup Japan, Global Sushi Challenge 2015 oraz seminarzysta World Sushi Skills Institute i Japan Sushi Association.
Jak zarejestrować się na wydarzenie?
Bezpłatne warsztaty dla profesjonalnych kucharzy, ale i przedstawicieli fabryk sushi, firm cateringowych, firm eventowych, hoteli czy lokalnych barów, które chcą rozwinąć swój biznes – odbędą się w tym roku jeszcze w 3 miastach Polski. Rejestracji dokonać można na stronie organizatora w zakładce Szkolenia. Lista miejsc jest ograniczona. Liczy się kolejność zgłoszeń.
- Kraków – 26.10.2023, godz. 11:00 (Centrum Kongresowe Uniwersytetu Rolniczego, Aleja 29 listopada 46)
- Warszawa – 23.11.2023 (Showroom Grafen, al. Jerozolimskie 200, 02-486 Warszawa)
Zapisy i dokładny kalendarz oraz miejsca wydarzeń znajdą Państwo na:
https://grafen.com/sushi-master-class/
Dodatkowe informacje o warsztatach i jakości Suzomo:
Anna Piechocka, koordynator Sushi MasterClass
+48 61 658 70 87, anna.piechocka@grafen.com
Smak zaczyna się od mięsa
Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Przemysł spożywczy
Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa
Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.
Ochrona środowiska
Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania
Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.
Regionalne – Mazowieckie
Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku
Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.