Przerwy w dostawach energii zatrzęsą produkcją mąki nie tylko
Rosnące ceny energii, wywołane kryzysem energetycznym, uderzają w przedsiębiorców i w gospodarstwa domowe. Pojawiają się jednak spore obawy nie tylko o dalszy wzrost cen, lecz także o samą dostępność nośników energii. Wprowadzenie ograniczeń w poborze energii elektrycznej, gazu ziemnego i ciepła – to dla branż spożywczych ogromne zagrożenie.
Branża młynarska, która w ostatnim czasie niejednokrotnie była wywoływana do tablicy i odpytywana z tematu wzrostu cent chleba, dziś staje w obliczu jeszcze większego zagrożenia w postaci przerw w dostawie energii. Młynarze obawiają się zaburzenia ciągłości łańcucha produkcyjnego, którego pierwszym ogniwem jest przemiał pszenicy czy żyta we młynie i produkcja mąki. Dalej następuje dostawa do piekarni, wypiek pieczywa i innych produktów, dostawa ich do sieci i sklepów, a na końcu zakup przez indywidualnego konsumenta.
– Jest to jedno naszych największych wyzwań w nadchodzącym jesienno-zimowym okresie. Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że współczesny młyn to nie wiatrak , którego skrzydła napędza siła wiatru. Obecnie produkcja odbywa się przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii i na każdym etapie niezbędne jest energia czyli prąd – mówi Krzysztof Gwiazda, Prezes Zarządu Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.
Dziś mąka produkowana jest w Polsce przez duże i wysokowydajne młyny, ale również przez mniejsze zakłady zbożowe. Jednak wszystkie one muszą sukcesywnie unowocześniać swój park maszynowy, a ten jest całkiem rozbudowany. Współczesne młyny wyposażone są w: czyszczarnie zbóż, linie przemiałowe składające się z wielu sekcji mlewników, systemy nawilżania ziarna, odsiewacze, wialnie, mieszalnie, systemy transportu ziarna i mąki wewnątrz młyna, roboty paczkujące czy workujące oraz zautomatyzowane spedycje mąk luzem. I w zasadzie nie ma możliwości wyłączenia któregoś z tych urządzeń, bowiem są integralną częścią całości ciągłego procesu produkcyjnego.
– Linie technologiczne działają 24 godziny na dobę i nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy wystąpią przerwy w dostawie energii lub konieczność ograniczania jej poboru z powodu ogłoszenia odpowiednich stopni zasilania. Takie sytuacje całkowicie zaburzą produkcję mąki ze wszelkimi konsekwencjami tego faktu. Młyny nie będą w stanie wykonać zobowiązań dostaw mąki do piekarni, zakładów produkcyjnych czy ciastkarni. Jakiekolwiek zakłócenia w dostawach mąki odbiją się na produkcji pieczywa. Nie możemy się też do tego przygotować wcześniej, na przykład magazynując mąkę. Powierzchnie magazynowe umożliwiają zgromadzenie zapasów w ilościach mogących zabezpieczyć dostawy zaledwie na kilka dni. Większych możliwości magazynowania mąki nie mają też piekarze ani cukiernicy – ocenia Krzysztof Gwiazda.
Młyny pracują po 6 – 7 dni w tygodniu, a więc możliwość nadrobienia produkcji spowodowanej przerwami jest bardzo ograniczone.
– Ostatnio apelowaliśmy do rządzących, by wyłączono sektor młynarski i inne kluczowe branże spożywcze z planów ograniczenia poboru energii elektrycznej oraz gazu sieciowego (w sytuacji ogłoszenia określonych stopni zasilania) w celu zapewnienia możliwości ciągłości produkcji i tym samym zaopatrzenia konsumentów. Na razie nie otrzymaliśmy odpowiedzi – mówi prezes Związku Młynarskiego. – Sytuacja jest poważana i musimy zdawać sobie sprawę, że oprócz wyższych cen mąki spowodowanych podwyżkami energii mogą nas czekać zaburzenia dostaw mąki, chleba i innych wypieków dla konsumentów.

Sukces z przeszkodami: Blisko 1/3 polskich przedsiębiorczyń zmaga się z koniecznością udowadniania swojej wartości w biznesie

Czarna Lista Barier: postulaty deregulacyjne Konfederacji Lewiatan

BCC: budżet, inwestycje, podatki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Poparcie dla UE rekordowo wysokie, mimo wzrostu populizmu. Społeczeństwo oczekuje większego zaangażowania w kwestie bezpieczeństwa
Badanie Parlamentu Europejskiego wskazuje na rekordowe poparcie Europejczyków dla Unii Europejskiej. Ma to związek z rosnącymi zagrożeniami z zewnątrz, czyli np. bliskością wojny rosyjsko-ukraińskiej. Jednocześnie do głosu wewnątrz UE coraz częściej dochodzą ruchy populistyczne, za sprawą których więcej obywateli państw członkowskich przyjmuje eurosceptyczną postawę. Dużą rolę odgrywają więc dialog ze społeczeństwem i jego edukacja.
Problemy społeczne
60 proc. młodych ludzi chce posiadać mieszkanie na własność. Główna bariera to brak wkładu własnego

Posiadanie własnego mieszkania jest aspiracją większości młodych Polaków – wskazują dane badaczy z SGH. Jednak ze względów finansowych jest ono dostępne dla części z nich, a na dodatek wiąże się ze zobowiązaniem na kilkadziesiąt lat. W luce czynszowej, czyli w sytuacji, gdy kogoś nie stać na zakup własnego M, ale jest zbyt bogaty na mieszkanie komunalne, jest ok. 35 proc. społeczeństwa. I to dla tej grupy potrzebna jest oferta państwa. Budownictwo społeczne mogłoby być alternatywą, ale nie odpowiada na potrzebę posiadania nieruchomości na własność.
Infrastruktura
Trwają prace nad europejską strategią odporności wodnej. Projekt ma być gotowy przed latem

Komisja Europejska ma w najbliższych tygodniach przedstawić strategię na rzecz zwiększenia odporności na niedobory wody. PE na majowej sesji przyjął zalecenia w tym zakresie, w których opowiada się za ambitną odpowiedzią na te wyzwania. Jak podkreśla europoseł PO Andrzej Buła, chodzi przede wszystkim o oszczędzanie wody i dbanie o jej jakość, a także o zapewnienie odpowiedniego finansowania odporności wodnej.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.