„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakości drobiu i jaj
Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii Europejskiej. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Wybieramy mięso dobrej jakości, certyfikowane i z pewnego źródła. Teraz kupując produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, minimalizujemy również ryzyko zakażenia Salmonellą ssp.
Jak wynika z najnowszego badania preferencji żywieniowych Polaków[1], aż, 60 proc. konsumentów uzależnia zakup mięsa drobiowego i jaj od obecności na opakowaniu znaku jakości. potwierdzającego, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Co więcej, blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za certyfikowany produkt i mieć gwarancję świeżości i wysokiej jakości.
– Takie wyniki badania nie dziwią i wpisują się w aktualny trend zachowań konsumenckich w Polsce. Świadomi konsumenci coraz większą uwagę zwracają na znaki jakości i certyfikaty, które dają gwarancję zakupu produktu wysokiej jakości, powstałego w pełni kontrolowanym procesie produkcyjnym. Polacy preferują produkty o prostym składzie i wysokiej jakości, wytworzone z użyciem naturalnych składników i pozbawione sztucznych dodatków – mówi dietetyk kliniczny Zuzanna Szypowska, Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.
Jako główną obawę związaną z zakupem mięsa drobiowego w sieciach handlowych, aż 72 proc. ankietowanych, podaje ryzyko związane z obecnością antybiotyków, a 1/3 badanych boi się niskiej jakości oraz zatrucia salmonellą. W Polsce obowiązuje zakaz podawania antybiotyków, z wyjątkiem uzasadnionych przypadków, gdy w stadzie wystąpi choroba. Leczenie prowadzi się wówczas pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii, a proces ten odbywa się przy zachowaniu okresu karencji dla danego leku. Aby ograniczyć możliwość zakażenia Salmonellą ssp. powinniśmy wybierać produkty drobiowe i jaja, oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, które mają podwyższony profil bezpieczeństwa i najwyższą jakość.
Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” zarezerwowany jest dla produktów drobiowych i jaj o wysokim profilu bezpieczeństwa. Jest gwarancją naturalnego składu, sprawdzonego źródła pochodzenia, najwyższej jakości żywności, minimalizującej ryzyko zakażenia Salmonellą ssp oraz ponadprzeciętnych walorów odżywczych i smakowych.
– Producenci mięsa drobiowego i jaj, którzy w żywieniu swoich zwierząt stosują dodatek do paszy Diamond XPC zostają wyróżnieni Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”. Umieszczając go na swoich produktach, wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów, dla których obok marki liczy się bezpieczeństwo żywności i jej naturalny skład. Wybierając produkty oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, konsumenci mogą być pewni, że w ich ręce trafia produkt o ponadprzeciętnej jakości, z w pełni weryfikowanego źródła i produkcji według określonych kryteriów jakościowych, minimalizujący ryzyko zakażenia Salmonellą ssp. – mówi dr Maciej Frątczak, ekspert ds. żywienia drobiu.
Produkty sygnowane Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności, tworząc swoisty parasol, chroniący konsumentów przed ryzykiem zakażenia Salmonellą ssp, po spożyciu mięsa drobiowego lub jaj.
Strategicznym celem kampanii Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” jest upowszechnienie wysokiej jakości produktów drobiowych, minimalizujących ryzyko zakażenia Salmonellą ssp i zapewnienie większego bezpieczeństwa spożywanej żywności. Kampania obejmuje działania skierowane do konsumentów, producentów drobiu i jaj oraz kupców w sieciach handlowych. Kampania wspierana będzie działaniami w mediach ogólnopolskich, regionalnych oraz w Internecie, jak również na wybranych portalach społecznościowych (Facebook).
Więcej informacji o Znaku Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” na stronie www.bezpieczneznatury.pl
[1] Raport badawczy SW RESEARCH – „Jakie mięso kupują Polacy”. Badanie zostało zrealizowane w dniach
21.07-22.07.2020 r.. W ramach badania przeprowadzono 1015 ankiet z reprezentatywną grupą Polaków powyżej 18 roku życia.
Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” przyznawany jest krajowym producentom mięsa drobiowego i jaj, stosującym z żywieniu zwierząt dodatek do paszy Diamond XPC i utrzymujący wysokie parametry jakościowe. Produkty sygnowane Znakiem Jakości „Bezpieczne z Natury” są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności spełniającej wysokie standardy higieniczne i sanitarne.
Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” to gwarancja naturalnego składu, sprawdzonego źródła pochodzenia, najwyższej jakości żywności oraz ponadprzeciętnych walorów odżywczych i smakowych.
Więcej informacji na www.bezpieczneznatury.pl

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie

Sytuacja w rolnictwie w 2024 i prognoza krótkookresowa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Farmacja

Zbrojeniówka i farmacja kluczowe dla bezpieczeństwa kraju. Polskie firmy walczą o pozycję w obu tych sektorach
Polska gospodarka stoi przed wieloma wyzwaniami – od inflacji i zmian legislacyjnych po dynamiczny rozwój technologii. W tym kontekście kluczową rolę odgrywają przedsiębiorcy, którzy nie tylko napędzają wzrost gospodarczy, ale również inwestują w innowacje, cyfryzację i zrównoważony rozwój. Z punktu widzenia bezpieczeństwa kraju jednymi z najważniejszych są branże zbrojeniowa i farmaceutyczna.
Konsument
Konsumenci zwracają uwagę na klasę energetyczną sprzętu AGD. To ma wpływ na ich rachunki

Duże AGD ma spory potencjał oszczędności prądu w gospodarstwach domowych i w całym systemie elektroenergetycznym – ocenia APPLiA Polska, związek pracodawców tej branży. Ze względu na postęp technologiczny dziś produkowane urządzenia w najlepszych klasach energetycznych zużywają 10–20 proc. prądu w porównaniu do urządzeń dostępnych 25 lat temu. Do stałego postępu w tym obszarze motywują też wymogi unijne, które z roku na rok się zaostrzają.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.