Najlepsze atrakcje według MODR podczas DNI POLA 2022
- Pokazy gotowania, darmowa wata cukrowa, wiedza dla plantatorów – tak wyglądało najlepsze stoisko DNI POLA 2022
- Jedno z najważniejszych dla rejonu Mazowsza wydarzeń rolniczych zebrało ponad 150 tysięcy odwiedzających, chcących zobaczyć rolnictwo przyszłości, a także nowe rozwiązania agronomiczne.
- Krajowe DNI POLA 2022 stały się też okazją do spędzenia przyjemnego popołudnia z mocą atrakcji i zabaw dla rodzin z dziećmi.
- Kto z niemal 400 wystawców zapewnił je w najciekawszej formie?
Wśród wystawców znaleźli się producenci maszyn rolniczych i ciągników, przyjaznej produkcji rolnej, środków ochrony roślin, produktów pszczelich czy pasz dla zwierząt, a także wytwórcy rękodzieła i żywności tradycyjnej i regionalnej, a także kwiatów, roślin czy krzewów ozdobnych. Nie zabrakło koncernu Pfeifer & Langen z markami Diamant, Tofi i Tofi Horses, który zaprezentował rozwiązania dla plantatorów buraka cukrowego oraz konsumentów, na co dzień korzystających m.in. z cukru marki Diamant, wysłodków niemelasowanych Tofi i Tofi Horses, a także fondantów pszczelich. To on otrzymał nagrodę główną przyznaną przez MODR Warszawa, za atrakcje i kreatywne podejście ekspozycyjne.
- To dla nas olbrzymie wyróżnienie, że nasze wysiłki zostały dostrzeżone. Nagroda główna potwierdza to, że rozumiemy potrzeby zwiedzających, czyli także naszych konsumentów – zarówno tych korzystających z produktów Diamant, jak i Tofi. Uprawa buraka cukrowego to nasza pasja i cieszymy się, że mogliśmy to udowodnić podczas trzech dni wydarzenia – powiedział Paweł Maciejwski, Dyrektor ds. Sprzedaży i marketingu w Pfeifer & Langen.
Jako jeden z największych wystawców – na ponad 200-metrowym stoisku, Pfeifer & Langen Polska zadbał m.in. o pokazy gotowania na żywo z polskimi gwiazdami telewizyjnych programów kulinarnych, animacje dla dzieci, w tym malowanie twarzy, rozdawanie darmowej waty cukrowej oraz domowej lemoniady, a także strefę chillout z konferansjerem, leżakami i konkursami. W strefie handlowej goście mogli przyglądać się produktom firmy, a także poznać życie firmy na 5-metrowym telebimie. Specjaliści firmy zachęcali do rozmów, m.in. o zrównoważonym rozwoju i uprawie pasowej buraków cukrowych. Specjalistyczną wiedzę nt. nasion i plantacji buraka cukrowego można było uzyskać także w drugim, mniejszym namiocie Pfeifer & Langen przy polu doświadczalnym.
Za pomoc przy organizacji stoiska odpowiedzialna jest poznańska agencja Soul & Mind Group Sp. z o.o.

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.