RZEPAK – JAK DBAĆ O ZŁOTO POLSKICH PÓL?
Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin nie zbożowych uprawianych w Polsce, jednak żeby mógł urosnąć duży i piękny, należy o niego dbać i dostarczyć mu odpowiednich składników potrzebnych do jego rozwoju, szczególnie przed nadchodzącą jesienią.
Rzepak jest jedną z najważniejszych oleistych roślin uprawianych w Polsce. Z jego nasion uzyskuje się olej rzepakowy, z którego wytwarza się m.in. margarynę i inne tłuszcze. Stanowi cenne źródło energii oraz tłuszczów w żywieniu człowieka i zwierząt, dlatego tak istotny jest jego prawidłowy rozwój. Jesienią ta roślina najlepiej czuje się przy temperaturze powyżej 5oC. Przed rozpoczęciem zimy szyjka korzeniowa powinna mieć grubość około 2 cm i być pokryta od 8 do 10 liśćmi, wtedy mamy pewność, że rozwija się prawidłowo.
Rzepak jest rośliną bardzo wymagającą i potrzebuje gleby o wysokiej kulturze zasobnej w próchnicę oraz wapń. Podczas uprawy odczyn pH powinien być uregulowany – zawsze powyżej 6,0. Jeżeli jest on niższy, rzepak nie wykształci odpowiedniego systemu korzeniowego, co spowoduje, że jego plony nie będą tak obfite. Próchnica w glebie również pełni ważną funkcję w przypadku tej rośliny. Im większa jej zawartość, tym lepiej. To samo dotyczy potasu, magnezu oraz fosforu.
– Rzepak to wymagająca roślina. Nie można jej uprawiać, gdzie nam się podoba. Gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe. Wielokrotnie podczas uprawy pojawiają się pewne niedobory, dlatego koniecznie należy je uzupełnić, żeby mieć pewność, że plony będą zadowalające. W przypadku rzepaku zawsze polecam nawóz wieloskładnikowy MI Rzepak z oferty Agrami, który używany jest do dolistnego stosowania w uprawach rzepaku ozimego i innych roślin kapustowatych. Uzupełnia nawożenie podstawowe NPK o bardzo ważne dla tych roślin makroskładniki, czyli siarkę i magnez oraz 6 mikroelementów. Jest on przeznaczony do dokarmiania roślin na plantacjach o wysokim potencjale plonowania i jest idealny w przypadku szybkiego usuwania symptomów niedoboru mikroskładników. Dodatkowo występujące w nim siarka, magnez i molibden zwiększają efektywność nawożenia azotem, dodatkowo właściwa proporcja pozostałych mikroskładników korzystnie wpływa na wzrost, zimotrwałość i zdrowotność roślin. Nasi klienci chętnie sięgają po tak skomponowany produkt – mówi Marek Różniak, właściciel Agrami.
Korzystanie z odpowiedniego nawozu przynosi wiele korzyści, jak zwiększenie odporności rośliny na niską temperaturę, czynniki chorobotwórcze oraz niedobory wody. Poprawia kondycję rzepaku i jego zdrowotność. A co najważniejsze, gwarantuje wzrost plonów oraz zwiększenie zawartości tłuszczu w nasionach czy dobre wykształcenie nasion i równomierne dojrzewanie.
– Oprócz boru bardzo ważne jest również dostarczenie siarki, która powoduje wzrost zawartości tłuszczu i zmiany udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej brak bardzo ogranicza wzrost i plonowanie rzepaku. Natomiast należy odpowiednio regulować jej dostarczanie, ponieważ nadmiar siarki powoduje wzrost niepożądanych glukozynolanów i silnie zakwasza glebę – dodaje Różniak.
Agrami – opracowuje i dostarcza nowoczesne elementy technologii produkcji roślinnej w zakresie jedno- i wieloskładnikowych nawozów dolistnych. Marka Agrami kształtuje nowoczesne polskie rolnictwo poprzez dostarczanie nowatorskich i praktycznych rozwiązań dla produkcji roślinnej.

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.