Komunikaty PR

RZEPAK – JAK DBAĆ O ZŁOTO POLSKICH PÓL?

2020-08-26  |  15:00
Biuro prasowe

Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin nie zbożowych uprawianych w Polsce, jednak żeby mógł urosnąć duży i piękny, należy o niego dbać i dostarczyć mu odpowiednich składników potrzebnych do jego rozwoju, szczególnie przed nadchodzącą jesienią.

Rzepak jest jedną z najważniejszych oleistych roślin uprawianych w Polsce. Z jego nasion uzyskuje się olej rzepakowy, z którego wytwarza się m.in. margarynę i inne tłuszcze. Stanowi cenne źródło energii oraz tłuszczów w żywieniu człowieka i zwierząt, dlatego tak istotny jest jego prawidłowy rozwój. Jesienią ta roślina najlepiej czuje się przy temperaturze powyżej 5oC. Przed rozpoczęciem zimy szyjka korzeniowa powinna mieć grubość około 2 cm i być pokryta od 8 do 10 liśćmi, wtedy mamy pewność, że rozwija się prawidłowo.

Rzepak jest rośliną bardzo wymagającą i potrzebuje gleby o wysokiej kulturze zasobnej w próchnicę oraz wapń. Podczas uprawy odczyn pH powinien być uregulowany – zawsze powyżej 6,0. Jeżeli jest on niższy, rzepak nie wykształci odpowiedniego systemu korzeniowego, co spowoduje, że jego plony nie będą tak obfite. Próchnica w glebie również pełni ważną funkcję w przypadku tej rośliny. Im większa jej zawartość, tym lepiej. To samo dotyczy potasu, magnezu oraz fosforu.

Rzepak to wymagająca roślina. Nie można jej uprawiać, gdzie nam się podoba. Gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe. Wielokrotnie podczas uprawy pojawiają się pewne niedobory, dlatego koniecznie należy je uzupełnić, żeby mieć pewność, że plony będą zadowalające. W przypadku rzepaku zawsze polecam nawóz wieloskładnikowy MI Rzepak z oferty Agrami, który używany jest do dolistnego stosowania w uprawach rzepaku ozimego i innych roślin kapustowatych. Uzupełnia nawożenie podstawowe NPK o bardzo ważne dla tych roślin makroskładniki, czyli siarkę i magnez oraz 6 mikroelementów. Jest on przeznaczony do dokarmiania roślin na plantacjach o wysokim potencjale plonowania i jest idealny w przypadku szybkiego usuwania symptomów niedoboru mikroskładników. Dodatkowo występujące w nim siarka, magnez i molibden zwiększają efektywność nawożenia azotem, dodatkowo właściwa proporcja pozostałych mikroskładników korzystnie wpływa na wzrost, zimotrwałość i zdrowotność roślin. Nasi klienci chętnie sięgają po tak skomponowany produkt – mówi Marek Różniak, właściciel Agrami.

Korzystanie z odpowiedniego nawozu przynosi wiele korzyści, jak zwiększenie odporności rośliny na niską temperaturę, czynniki chorobotwórcze oraz niedobory wody. Poprawia kondycję rzepaku i jego zdrowotność. A co najważniejsze, gwarantuje wzrost plonów oraz zwiększenie zawartości tłuszczu w nasionach czy dobre wykształcenie nasion i równomierne dojrzewanie.

Oprócz boru bardzo ważne jest również dostarczenie siarki, która powoduje wzrost zawartości tłuszczu i zmiany udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej brak bardzo ogranicza wzrost i plonowanie rzepaku. Natomiast należy odpowiednio regulować jej dostarczanie, ponieważ nadmiar siarki powoduje wzrost niepożądanych glukozynolanów i silnie zakwasza glebę – dodaje Różniak.  

 

Agrami – opracowuje i dostarcza nowoczesne elementy technologii produkcji roślinnej w zakresie jedno- i wieloskładnikowych nawozów dolistnych. Marka Agrami kształtuje nowoczesne polskie rolnictwo poprzez dostarczanie nowatorskich i praktycznych rozwiązań dla produkcji roślinnej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Rolnictwo Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty Biuro prasowe
2025-03-12 | 06:00

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Resort rolnictwa zapowiedział kontynuację dofinansowywania ubezpieczenia zwierząt gospodarskich od chorób zakaźnych, rozpoczętego w 2025 roku. Dopłata ponownie wyniesie 70
Rolnictwo Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?
2024-12-17 | 14:00

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

Jedna z najnowocześniejszych instalacji rolniczych w kraju - magazyn zbożowy w Goli k. Gostynia w woj. wielkopolskim należący do gospodarstwa Top Farms Wielkopolska,
Rolnictwo SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
2024-12-02 | 01:00

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie. Firma już zapowiada kolejne inwestycje Dzięki uruchomieniu drugiego modułu szklarni w podwarszawskim Zdunowie,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.