SBV - Dokładność ważenia zapewniła szybki zwrot kosztów
Instalacja wagi do świeżej żywności Ishida (FFW) w zakładzie specjalistycznego francuskiego producenta ekologicznej wieprzowiny, pozwoliła firmie zaoszczędzić produkty o łącznej masie 4 ton w skali roku, prowadząc do zwrotu z inwestycji w mniej niż trzy lata.
Sześciogłowicowa naważarka CCW-R2-106B firmy Ishida z 1,5-litrowymi lejami - wykorzystywana przez Salaison Bio Valeur (SBV) w zakładzie w Ille-et-Vilaine. Używana jest do napełniania 150 - gramowych tacek wędzoną i niewędzoną słoniną, zapewniając dokładność do 3 g. docelowej masy. Co równie ważne, wzrost wydajności pakowania sprawił, że cały proces wymaga obecnie tylko dwóch operatorów, zamiast trzech, którzy byli potrzebni wcześniej.
Pierwszy z operatorów dostarcza słoninę na szczyt wagi, gdzie drugi operator rozdziela ją na rząd podajników taśmowych. Te z kolei automatycznie przenoszą produkt do lejów wagowych. Waga w ułamku sekundy wybiera kombinację zbiorników, których łączna waga jest najbliższa docelowej wadze 150 g. Słonina jest następnie przenoszona przez system dystrybucji tacek, które są następnie umieszczane na przenośniku taśmowym w celu uszczelnienia i detekcji pod kątem obecności metalu.
„Zauważyliśmy wyraźną poprawę spójności i dokładności ważenia. Masy poszczególnych opakowań nie odbiegały od założonej masy docelowej więcej niż więcej niż około 3g” – powiedział Vincent Mesnage, dyrektor ds. jakości w SBV.
Naważarka Ishidy przeznaczona do świeżej żywności (FFW) posiada żebrowane części kontaktowe, które idealnie sprawdzają się dla wszelkich rodzajów świeżych, lepkich produktów, pozwalając utrzymać je w ruchu podczas procesu ważenia. Ponadto, w przypadku SBV, kompaktowe wymiary wagi sprawiały, że z łatwością zmieściła się w zakładzie, mimo przestrzeni o ograniczonej wysokości.
Rozwiązanie Ishidy zostało wybrane po dokładnej analizie rozwiązań konkurencji. Maszynę zainstalowano w ramach działań zmierzających do zautomatyzowania linii produkcyjnej w 100% ekologicznej słoniny, która stanowi około 20% produkcji SBV. Celem było zwiększenie produkcji, uzyskanie większej dokładności pakowania i poprawa warunków pracy operatorów, którzy pracują w temperaturze -4°C.
Nowa linia produkuje obecnie około miliona opakowań rocznie.
„Zauważyliśmy wyraźną poprawę spójności i dokładności ważenia. Masy poszczególnych opakowań nie odbiegały od założonej masy docelowej więcej niż więcej niż około 3g” — potwierdził Vincent Mesnage, dyrektor ds. jakości w SBV.
„Pomogło nam to zaoszczędzić produkty o łącznej masie około 4 ton, a dzięki tym oszczędnościom naważarka Ishida zwróci się w mniej niż trzy lata. Co więcej, maszyna jest niezawodna i pozwoliła nam zwiększyć wydajność. Mając dwóch operatorów zamiast trzech, możemy oddelegować jednego pracownika do innego zadania” – dodał.
Naważarka Ishidy przeznaczona do świeżej żywności (FFW) posiada certyfikat IP65 i jest czyszczona codziennie. Bardzo dokładny proces trwa godzinę, z czego tylko 10 minut poświęcamy na beznarzędziowy demontaż i ponowny montaż części stykowych wagi.
SBV znajduje się w Louvigné du Désert w Ille-et-Vilaine i zatrudnia 41 osób. Obroty firmy wynoszą 13 mln euro. Od 2013 roku producent koncentruje się wyłącznie na świeżych i peklowanych ekologicznych produktach wieprzowych, w tym produkcji kiełbas, smalców, szynek, pasztetów i świeżej wieprzowiny. Około 70% produktów jest dystrybuowanych za pośrednictwem Biocoop, francuskiej sieci sklepów z żywnością ekologiczną, a pozostałe dostarczane są do rzeźników, producentów wędlin i sektora restauracyjnego, do których trafiają pod markami Prés Gourmands i Jour Bio.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny
Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Firma
Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.
Prawo
Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.