Komunikaty PR

Sekret idealnie spienionego mleka – proste wskazówki dla kawoszy

2022-09-14  |  12:00
Biuro prasowe

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez swojej ulubionej kawy. Jej wyjątkowy smak, aromat i właściwości pobudzające pomagają pozytywnie rozpocząć nowy dzień, nawet poniedziałek. Jednym z najpopularniejszych urozmaiceń tego napoju jest oczywiście mleko, także spienione, które przywodzi na myśl kawiarnię pachnącą pysznym latte czy cappuccino. W jaki sposób spienić je idealnie?

Z mlekiem czy bez?

Mimo że istnieje wielu kawowych purystów, którzy nie tolerują picia kawy z dodatkami, to i tak może być ona przyrządzana na wiele różnych sposób, wedle indywidualnych preferencji. Dobrze smakuje w połączeniu z tonikiem, miodem, syropem klonowym czy kakao. Jednak najpopularniejszy towarzysz kawy to oczywiście mleko, a doskonały stopień jego spienienia nie jest zarezerwowany jedynie dla profesjonalistów. Idealnie spienione mleko można łatwo przygotować we własnym kuchennym zaciszu. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Na co zwrócić uwagę?

Mleczna pianka potrafi w wyjątkowy sposób urozmaicić klasyczną czarną kawę czy espresso. Wchodzi ona w skład licznych oryginalnych włoskich receptur parzenia kawy, jednak wiele osób unika etapu spieniania mleka, będąc w przekonaniu, że jest on trudny i czasochłonny. Nic bardziej mylnego. Zanim jednak przejdziemy do opisu metod tego procesu, warto zapoznać się z trzema podstawowymi zasadami, które zapewnią idealnie kremową konsystencję pianki.

Jednym z najistotniejszych elementów, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy spienianiu mleka, jest odpowiednia zawartość tłuszczu. Najlepszym wyborem pod tym względem będzie mleko zawierające od 3,2 do 3,5%. tłuszczu (np. mleko Łaciate). Mleko o niskiej zawartości tłuszczu nie spieni się tak dobrze, co w rezultacie da nam zbyt płynny „efekt”. Bardziej wymagający kawosze mogą również sięgnąć po specjalnie do tego celu przeznaczone mleka dla baristów. Dobrym przykładem takiego produktu jest Milatte od SM Mlekpol, ponieważ zawiera ono więcej białka niż zwykłe mleko, co jeszcze bardziej ułatwia jego spienianie i zapewnia znacznie lepszy, a także szybszy efekt.

Drugim czynnikiem, który decyduje o odpowiednim spienianiu mleka, jest jego temperatura. Postaraj się, aby wynosiła ona około 65°C. Dzięki temu pianka będzie gęstsza, a ponadto zachowa swoją strukturę na dłużej. Pamiętaj również o tym, by nie przegrzać mleka – to spowoduje całkowicie odwrotny efekt od oczekiwanego. Jeśli nie masz kuchennego termometru, którym szybko skontrolujesz temperaturę płynu, możesz spróbować delikatnie zanurzyć w nim palec. Gdy poczujesz lekki dyskomfort, będzie to znak, że mleko jest gotowe do spieniania. Oczywiście zachowaj przy tym należytą ostrożność. Jeśli jednak nie chcesz ryzykować – obserwuj mleko i wyłącz palnik na kilka chwil przed jego zagotowaniem. Po przygotowaniu mlecznej pianki koniecznie wykorzystaj ją od razu. Spienione mleko nie może czekać zbyt długo na zużycie, więc przygotowanie jego zapasu „na kilka razy” mija się z celem. Szybko zauważysz, że wraz z obniżaniem się temperatury piany – jej ilość i jakość gwałtownie spada.

Jakie są sposoby spieniania mleka?

W kawiarniach do spieniania mleka zazwyczaj używa się specjalnej dyszy spieniającej, która jest stałym elementem profesjonalnych ekspresów kolbowych. Gwarantuje ona świetny efekt, a w dodatku nie wymaga wcześniejszego podgrzania mleka, gdyż robi to za nas. Takie urządzenie w naszych domach to raczej rzadkość, większą popularnością cieszą się zwykłe ekspresy ciśnieniowe, które często wyposażone są w systemy spieniania mleka. Niestety, ich możliwości w tym zakresie nie zawsze są zadowalające, dlatego warto skorzystać z mniej oczywistych metod.

Niewiele osób wie, że świetnym domowym sposobem na spienienie mleka jest skorzystanie z French Pressu. W większości przypadków używamy go do parzenia kawy czy herbaty, natomiast spienione w nim mleko wcale nie odbiega zbytnio od tego, które dostajemy w naszej ulubionej kawiarni. Jak to zrobić? Zaczynamy od podgrzania mleka do odpowiedniej temperatury. Następnie ostrożnie przelewamy je do zaparzacza i zaczynamy energicznie ubijać do momentu, aż niemal podwoi swoją objętość. Na sam koniec warto kilkakrotnie stuknąć dnem naczynia o blat, aby pozbawić pianę zbędnych pęcherzyków powietrza.

Kolejny sposób za uzyskanie mlecznej pianki jest jeszcze prostszy. Wystarczy użyć pustego słoika, który z pewnością znajdzie się w każdej kuchni. Efekt może delikatnie odbiegać od tego z kawiarni, jednak przy odrobinie „wyrozumiałości” – z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zacznij oczywiście od podgrzania mleka, później przelej je do słoika, następnie zakręć i zacznij nim mocno potrząsać, aż do uzyskania satysfakcjonującego efektu. Pamiętaj, że mleko podczas spieniania podwoi swoją objętość, dlatego nie przekraczaj połowy pojemności naczynia.

Zamiast słoika możesz użyć także tak zwanej różdżki do spieniania mleka, która dostępna jest w większości sklepów z RTV i AGD, a nawet w dużych dyskontach spożywczych, za dosłownie kilkanaście złotych. To bardzo proste – podgrzej mleko, po czym zanurz w nim urządzenie i wykonuj energiczne ruchy góra – dół, tak, aby przyspieszyć proces spieniania. Po chwili możesz już cieszyć się mleczną pianką jak z najlepszej kawiarni.

Okazuje się zatem, że istnieje wiele domowych sposobów na przygotowanie ukochanego latte i innych mlecznych kaw – wystarczy dobre mleko i odrobina wysiłku.

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem kawy znajdziesz na: www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów

W MSWiA trwają prace nad rozporządzeniem, które określi m.in., jakie warunki powinny spełniać miejsca schronienia, oraz wprowadzi spójne standardy dotyczące ich organizacji i wyposażenia. Ich opracowanie wymagane jest przez ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej, która weszła w życie 1 stycznia br. Trwa także inwentaryzacja istniejących obiektów zbiorowej ochrony, w tym schronów. Jak podkreślają eksperci, mamy w tym obszarze wiele zaległości do nadrobienia. Problemem jest niedobór specjalistów od budowli schronowych, którzy mogliby ten proces wesprzeć i przyspieszyć.

Handel

Nowy rozdział we współpracy Wielka Brytania – Unia Europejska. Bezpieczeństwo jedną z kluczowych kwestii

19 maja odbędzie się w Londynie pierwszy od brexitu na tak wysokim szczeblu szczyt brytyjskich i unijnych przywódców. Zdaniem polskich europosłów obydwie strony dojrzały do ponownego zacieśnienia stosunków i są dla siebie kluczowymi partnerami. Rozmowy dotyczyć mają przede wszystkim zagadnień związanych z obronnością, ale także możliwości swobodnego przemieszczania się młodych ludzi. Wyzwaniem we wzajemnych relacjach wciąż są kwestie handlowe.

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.