Sernikowy król Gdańska - kolejna edycja konkursu „Mistrzowski sernik!” rozstrzyg

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
27 lipca w studio kulinarnym SKOMA w Gdańsku odbył się finał nadmorskiej edycji konkursu, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Zwycięzca zaskoczył swoim nietypowym wypiekiem nie tylko jury, ale i gości eventu.
Jest to już kolejny finał wydarzeń w ramach konkursu – tym razem odbył się on w Gdańsku i przez kilka tygodni okoliczne restauracje zgłaszały swoje pomysły na autorskie i nietuzinkowe przepisy na króla polskich ciast – sernik. Do konkursu mogły przystąpić, wysyłając swoje przepisy przez dedykowaną stronę konkursową, na której internauci również głosowali na najlepsze z nich. Te z największą liczbą głosów, zostały zaprezentowane przed jury konkursowym podczas finału w ostatnią środę.
W szranki stanęło 3 przedstawicieli gdańskich restauracji – dwie mistrzynie i jeden mistrz wypieków, reprezentujący restauracje Akita Ramen Trójmiasto, Kuźnia oraz Zakręcona Cafe.
Szefowie mieli godzinę na przygotowanie swoich propozycji. Pan Tomasz (Akita Ramen Trójmiasto) zaprezentował UFO Faza Sernik z dodatkiem herbaty matcha, skórką i sokiem z cytryny oraz mleczkiem kokosowym infuzowanym werbeną cytrynową, Pani Tatiana z restauracji Kuźnia postawiła na delikatny sernik nowojorski z kremową polewą Mascarpone i płatkami owsianymi, a Pani Paulina (Zakręcona Cafe) puszysty sernik bezglutenowy na kruchym spodzie z herbatników i nutami cytryny oraz pomarańczy.
Wyniki ogłoszone po krótkiej naradzie nie pozostawiły wątpliwości – I miejsce i voucher na kurs cukierniczy otrzymał Pan Tomasz z restauracji Akita Ramen Trójmiasto, który także otrzymał nagrodę publiczności. Drugie miejsce i blender kielichowy otrzymała Pani Tatiana z restauracji Kuźnia za Sernik Nowojorski, a trzecia nagroda, czyli zestaw ręcznie malowanych talerzy trafił do Pani Pauliny z Zakręcona Cafe i jej bezglutenowego ciasta.
Zwykło się mówić, że rodzajów sernika jest ponad tysiąc – są wśród nich i te gotowane, pieczone, na zimno, bardziej wytrawne, a czasem z nietypowymi dodatkami, na które ciężko samemu wpaść. Sernik to też topowe ciasto w rankingach Polaków, co dowiedli także uczestnicy gdańskiego finału konkursu.
Kolejne edycje sernikowej rywalizacji odbędą się Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.