Komunikaty PR

Słodkie życie bez cukru 14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy

2020-11-19  |  13:00

14 listopada, w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny – Fredericka Bantinga, obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Międzynarodowa inicjatywa każdego roku zwraca uwagę na problematykę związaną ze zdrowym odżywianiem oraz ograniczenie ilości spożywanego cukru nie tylko wśród osób chorych.

Światowy Dzień Cukrzycy to niezwykle ważna inicjatywa, która każdego roku zwraca uwagę społeczeństwa na całym świecie na problematykę związaną z ilością cukru, który spożywamy. Istotnym problemem jest fakt, że znajdziemy go nie tylko w słodyczach czy owocach, a niemalże większości produktów – od pieczywa, makaronów oraz jogurtów po napoje energetyczne i owocowe, sosy oraz płatki śniadaniowe. Według zaleceń WHO człowiek powinien dostarczać mniej niż 10% cukru wolnego z całych przyjmowanych kalorii do organizmu. Tymczasem statystyki znacznie przewyższają dopuszczalne normy, a zbyt duże spożycie cukru w Polsce wciąż sprawia liczne problemy. Według raportu Międzynarodowej Federacji Cukrzycy (International Diabetes Federation, IDF) na świecie żyje ponad 425 mln osób z cukrzycą. Szacuje się, że choroba jest rozpoznawana u co 10 osoby, a w Polsce ponad 3 mln pacjentów funkcjonuje z nią na co dzień. Ponadto pozostaje kwestia ogromnej liczby osób, u których zaburzenia gospodarki węglowodanowej są wciąż niezdiagnozowane.

Coraz więcej marek wychodzi naprzeciw wymaganiom społeczeństwa również w tej kwestii zdrowotnej i decyduje się na wprowadzenie odpowiednich dla osób chorych na cukrzyce diet, które niewątpliwie ułatwiają walkę z chorobą. Przykładem stworzonym z myślą o diabetykach jest dieta Diabetic od marki Maczfit. O jej właściwościach rozmawiamy z mgr Żywienia Agatą Sobczak, która na co dzień pracuje w największej firmie cateringowej w Polsce i specjalizuje się właśnie w tematyce związanej z ograniczeniami, z którymi na co dzień mierzą się diabetycy.

 

Dla kogo jest dedykowana Dieta Diabetic?

Nasza dieta Diabetic dedykowana jest osobom, które borykają się z zaburzonym metabolizmem węglowodanów, białek i tłuszczy a przy tym z podwyższonym cukrem we krwi, chorują na cukrzycę czy insulinooporność. Polecamy ją również osobom zdrowym, które chcą w swoim jadłospisie ograniczyć cukry proste i potrawy na słodko.

Jakie produkty tam przeważają?

Menu charakteryzuje się dużą zawartością różnego rodzaju warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo oraz pełnoziarniste makarony. W jadłospisie znajdziemy również produkty o wysokiej zawartości białka: chude mięso, rośliny strączkowe i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Stawiamy również na dodatek owoców o niskim indeksie glikemicznym.

Czym grozi nadmiar cukru w organizmie?

Podwyższony poziom cukru w organizmie utrzymywany przez dłuższy okres może prowadzić do chorób metabolicznych takich jak otyłość, cukrzyca i insulinooporność. U osób chorujących na cukrzycę prowadzi do powikłań (neuropatii, nefropatii, retinopatii czy też stopy cukrzycowej). Podwyższonemu stężeniu glukozy towarzyszy także często zwiększona skłonność do infekcji.

Czy dużo Polaków ma problemy z cukrem?

Statystyki cukrzycy w Polsce mówią, że co 10 Polak choruje na cukrzycę, w tym 90% zachorowań wiąże się również z otyłością. Liczba osób chorych na cukrzycę stale rośnie.

Jak błonnik wpływa na obniżenie glukozy?

Regularne spożywanie zalecanej ilości błonnika, czyli ok. 20 g dziennie, zapobiega przyrostowi masy ciała oraz zwiększa wykorzystanie korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy w diecie. Wyniki badań mówią o tym, że dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na wartości glikemii poposiłkowej, wartość hemoglobiny glikowanej u osób chorych na cukrzycę oraz zmniejsza ryzyko hipoglikemii. Produkty i potrawy bogate w błonnik mają niższy indeks glikemiczny.

Jakie zdrowe nawyki można wprowadzić do codzienności, by unikać zbyt wysokiego poziomu cukru?

Zaleca się regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. Dietę powinno opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, nabiale, strączkach, chudym mięsie, jajach, owocach a unikać słodzonych, przetworzonych produktów. Warto również wprowadzić aktywność fizyczną.

 

Wybór diety, która będzie dopasowana do naszych potrzeb żywieniowych, z pewnością nie rozwiąże problemów związanych z zaburzeniami, ale może okazać się istotnym wsparciem podczas codzienności i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą” Biuro prasowe
2025-07-01 | 11:00

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Kampania „Rany pod kontrolą” ogłasza start ogólnopolskiego badania ankietowego, mającego na celu poznanie codziennych wyzwań i potrzeb farmaceutów związanych
Zdrowie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Zdrowie Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
2025-06-25 | 10:20

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

To, jak dużo siedzimy, bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Siedzący tryb życia sprzyja nie tylko nadmiarowym kilogramom, ale także deformacjom sylwetki, problemom

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Handel

Polskie MŚP otrzymają większe wsparcie w ekspansji międzynarodowej. To cel nowej inicjatywy sześciu instytucji

Firmy z sektora małych i średnich przedsiębiorstw otrzymają kompleksowe wsparcie na potrzeby zwiększania konkurencyjności na arenie międzynarodowej. Taki jest cel wspólnej inicjatywy instytucji zrzeszonych w Grupie PFR pod szyldem Team Poland. Obejmuje ona zarówno wsparcie kapitałowe, w postaci gwarancji, pożyczek czy ubezpieczenia, jak i doradztwo oraz wsparcie promocyjne i informacyjne, dzięki czemu mikro-, małym i średnim firmom łatwiej będzie podjąć decyzję o ekspansji zagranicznej. Pierwszy projekt dotyczy wsparcia dla firm zainteresowanych uczestnictwem w odbudowie Ukrainy.

Bankowość

RPP zgodna co do potrzeby obniżania stóp procentowych. Trwają dyskusje dotyczące tempa tych decyzji

W lipcu Rada Polityki Pieniężnej po raz drugi w tym roku obniżyła stopy procentowe, określając swój ruch mianem dostosowania. W kolejnych miesiącach można oczekiwać kolejnych obniżek, ale ich tempo i termin będą zależeć od efektów dotychczasowych decyzji i wzrostu płac. Docelowo główna stopa procentowa ma wynosić 3,5 proc. Te okoliczności sprzyjają kredytobiorcom.

Handel

Umowa z krajami Mercosur coraz bliżej. W. Buda: Polska nie wykorzystała swojej prezydencji do jej zablokowania

– Polska podczas prezydencji w Radzie UE nie wykorzystała szansy na obronę swoich interesów w sprawie umowy z krajami Mercosur – ocenia europoseł PiS Waldemar Buda. W jego ocenie polski rząd, mimo sprzeciwu wobec zapisów umowy, nie zbudował w UE sojuszy niezbędnych do jej odrzucenia. Porozumienie o wolnym handlu spotyka się przede wszystkim z protestami europejskich rolników, którzy obawiają się zalania wspólnego rynku tańszą żywnością z krajów Ameryki Południowej. Według europosła wszystko może się rozegrać w najbliższych tygodniach.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.