Smaczna kampania reklamowa
Stworzyłeś świetny produkt. W teorii - idealnie wpasuje się w aktualny trend zdrowego stylu życia, fleksitarianizmu czy idei zero waste. Pozostało jedno - kampania reklamowa. Nie łatwo jednak przebić się z komunikatem przez szum medialny wokół, wyborów, świąt Wielkanocnych, czy jednoczesnych premier produktów konkurencji… W jaki sposób dotrzeć do odbiorców i zachęcić ich do spróbowania nowości? Podpowiadamy.
Nierówna walka?
Podczas 1 minuty na Instagramie pojawia się ponad 46 tysięcy wpisów, powstaje 571 nowych stron internetowych oraz wysyłanych jest 188 mln e-maili. Użytkownicy otrzymują zatem nieustanny dopływ kolejnych treści. Bieżąca sytuacja w Polsce również powoduje, że większość odbiorców częściej kieruje swoją uwagę na wydarzenia polityczno-społeczne, a rzadziej na nowości produktowe. Zanim wprowadzimy produkt na rynek, warto odpowiedzieć sobie zatem na kilka kluczowych pytań:
- Dlaczego odbiorca potrzebuje naszego produktu?
- Dlaczego powinien chcieć go kupić?
- Dlaczego smak produktu będzie mu odpowiadał?
- Dlaczego będzie miał pozytywne skojarzenia z naszym produktem?
- Dlaczego spodoba mu się opakowanie produktu?
Ciekawym pomysłem jest zaproszenie do współpracy kucharza, który jeszcze na etapie testowania nowości zweryfikuje jej jakość, a zarazem stanie się żywą reklamą marki. – Dobry produkt powinien charakteryzować się nie tylko pięknym opakowaniem, ale przede wszystkim walorami smakowymi – mówi Michał Biernat (Zespół Kucharzy Dworu Korona Karkonoszy). - Najważniejszym „sprawdzianem” jest wypróbowanie, jak zachowuje się podczas obróbki termicznej lub, czy spełnia swoje podstawowe zastosowania – dodaje ekspert z Dworu Korona Karkonoszy.
Co istotne planując kampanię opartą o food marketing, nie powinniśmy jednocześnie „zasypywać” odbiorcy informacjami i generować dużą liczbę niepotrzebnego contentu. To wskazówka – nawet nadprodukcja treści nie zapewni zwrotu z inwestycji. Trzeba działać mądrze – wprowadzić ideę zero waste do przedsiębiorstwa lub skorzystać z marketing conversion.
Kampania reklamowa online - strona www
Poniżej kilka podpowiedzi dotyczących tego, co możesz zrobić, aby promować swój produkt za pomocą witryny lub lading page:
- Zbuduj dedykowaną stronę internetową z motywem, który odzwierciedla wartości marki i kojarzy się z całą kategorią produktową,
- Zintegruj bloga z witryną i publikuj regularne, wiarygodne treści (np. przepisy lub porady dotyczące odżywiania),
- Zaproś Glogerów i profesjonalnych kucharzy, aby zaangażowali się w proces tworzenia treści na stronę,
- Użyj wtyczek, które umożliwią odbiorcom wirtualne wycieczki po fabryce lub możliwość zakupu produktu w sklepie online,
- Dostosuj stronę do urządzeń mobilnych (według raportu UKE ponad 90% użytkowników smartfonów korzysta z internetu poprzez te urządzenia).
Social media są wiecznie głodne
Oto pomysły, które możesz wypróbować we wszystkich sieciach społecznościowych:
- Przygotuj strategię komunikacji spójną ze stroną internetową - język komunikatów, czy kolory powinny pokrywać się, dzięki czemu odbiorca nie będzie miał poczucia dysonansu, jeśli przejdzie z profilu w social mediach na stronę.
- Monitoruj wpisy konkurencji - potraktuj to jako luźną inspirację i badaj, w jakim kierunku podążają konkurenci.
- Publikuj min. 3 razy w tygodniu. Skuteczne budowanie marki w mediach społecznościowych dla firm spożywczych i napojów w dużej mierze zależy od częstotliwości postów.
- Wykorzystuj zdjęcia najwyższej jakości oraz poproś swoich fanów o ich autorskie zdjęcia.
Posty na Facebooku z obrazami są 2,3 razy bardziej angażujące niż te bez nich. Dodatkowo nasz mózg potrzebuje 1/10 sekundy, aby zrozumieć treści wizualne. Przetworzenie tekstu zawierającego się w od 200 do 250 słów zajmuje natomiast 60 sekund.
- Budowanie silnej marki to proces. W przypadku marek spożywczych mamy świadomość, że przez Internet nie przekażemy odbiorcom doznań smakowych, ani zapachowych. Z drugiej strony - około 65% populacji stanowią wzrokowcy. To szansa na dobrą prezentację produktu, która przekona odbiorców do spróbowania nowości - tłumaczy Bartosz Zieliński z Commplace. - W takim przypadku kampania reklamowa powinna uwzględnić przeprowadzenie profesjonalnej sesji zdjęciowej zarówno samego produktu, jak i sytuacji, w której potencjalny odbiorca może go wykorzystać - dodaje ekspert z Commplace.
Food marketing online i offline
Według badania przeprowadzonego przez WhitePress średnio 60 % budżetów marketingowych polskich firm wydawanych jest na działania online. Nie oznacza to jednak, że kampania marketingowa oparta na działaniach offline całkowicie zeszła na drugi plan. W dzisiejszych czasach można, a nawet warto łączyć te dwa światy. Poniżej kilka przykładów, które może uwzględniać przykładowy plan marketingowy:
- Sponsoring wydarzenia charytatywnego (np. maratonu), wraz z przeprowadzeniem degustacji oraz przygotowaniem wirtualnej zbiórki,
- Udział w targach i festiwalach żywności i przeprowadzenie fotorelacji na Instagramie,
- Organizacja seminariów i warsztatów z jednoczesną transmisją live na Facebooku.
Kampania reklamowa dla produktów z branży spożywczej nie jest łatwym zadaniem.
Stanowi duże wyzwanie, ale przede wszystkim szansę. I tak, jak nie ma idealnego przepisu na dany produkt, tak i w tym przypadku - należy dodawać różne składniki i w razie potrzeby modyfikować przepis.

Browary przyszłości, czyli strategia „Warzymy Lepszy Świat” Grupy Żywiec

Koniec z długami. Petsy promuje nowe podejście do opieki nad zwierzętami

Sustainable Economy Summit – Spotkajmy się na Konferencji już 27-28 maja!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

UE dąży do większej samodzielności w dostępie do surowców krytycznych. Częściowo pozyska je z recyklingu baterii
Zgodnie z aktem o surowcach krytycznych władze unijne dążą do zwiększenia niezależności w zakresie ich dostaw od Chin i innych krajów trzecich. Do 2030 roku ze źródeł zewnętrznych ma pochodzić nie więcej niż 65 proc. rocznego zużycia każdego z surowców. Z kolei 25 proc. ma pochodzić z recyklingu. – Te cele nie są nadambitne, bo recykling to relatywnie młoda część gospodarki, więc legislacja, która narzuca te poziomy odzysku i recyklingu to jedno, a realia to drugie – mówi Paweł Jarski, prezes zarządu Elemental Holding. Podkreśla jednak, że Europa ma duży potencjał w zwiększeniu odzysku i przetwarzania cennych surowców
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.