Komunikaty PR

Sokołów działa na rzecz ochrony środowiska

2020-07-10  |  14:00
Biuro prasowe

Sokołów od lat podejmuje działania związane z ochroną środowiska, w szczególności obejmujące ograniczenie negatywnego wpływu na przyrodę i otoczenie, jak również ograniczenie zużycia zasobów naturalnych. – Kierujemy się zasadami społecznej odpowiedzialności, które są zawarte w strategii rozwoju naszej firmy – mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. –  Budując silną pozycję rynkową i wzmacniając konkurencyjność, jednocześnie dbamy o ważne aspekty społeczne. Obejmują one wiele obszarów – ochronę środowiska, ale też relacje z naszymi pracownikami, partnerami, kontrahentami, zaangażowanie w inicjatywy lokalne oraz zrównoważoną produkcję żywności. Chciałbym też podkreślić, iż nie są to akcje czy przedsięwzięcia jednorazowe, lecz konsekwentnie rozwijana strategia i stały element tożsamości naszej firmy.

W Grupie Sokołów dużą wagę przywiązuje się do implementacji efektywnych technologii i nowoczesnych rozwiązań w zakresie zmniejszenia zużycia wody i surowców energetycznych. Firma inwestuje w urządzenia, które podnoszą wydajność i produktywność, a jednocześnie mają znikomy wpływ na środowisko. Żaden z zakładów Sokołów S.A. nie wykorzystuje węgla do produkcji energii. Firma dysponuje jednym z najbardziej ekologicznych i zaawansowanych technologicznie obiektów energetycznych dla przemysłu spożywczego w Europie. Jest nim gazowa elektrociepłownia kondensacyjna w Sokołowie Podlaskim. W minionych dwóch latach, kotłownia pozwoliła na wyprodukowanie ponad 11 960 MWh energii elektrycznej oraz ograniczenie emisji gazów o ponad  36 900 ton. 

W dobie rosnącej świadomości dotyczącej zmian klimatycznych i kurczenia się zasobów naturalnych, troska o środowisko staje się jednym z priorytetów dla odpowiedzialnego producenta, jakim jest Sokołów. Dlatego firma realizuje kolejne przedsięwzięcia w zakresie efektywności energetycznej. Celem jest lepsze wykorzystanie energii, minimalizacja jej strat i związanych z tym kosztów oraz ochrona środowiska. W celu odzyskania ciepła ze sprężarek powietrza zainstalowane zostały wymienniki, których użycie w znacznym stopniu zmniejsza spalanie gazu. Rozwiązanie to zostało już wdrożone w zakładach Sokołów S.A. w Czyżewie, Sokołowie Podlaskim oraz Tarnowie. W samym Oddziale Czyżew, odzysk energii ciepła ze sprężarek powietrza w ciągu roku wynosi 100 MWh,  tym samym roczna oszczędność gazu sięga 11 000m³, a emisja CO2 jest mniejsza aż o 24 000 kg/rok. Obecnie finalizowane jest wdrożenie tego systemu w zakładzie Sokołów S.A. w Kole.

Ponadto, w zakładach produkcyjnych w Czyżewie i Tarnowie, zainstalowano wymiennik do odzysku ciepła ze skraplaczy instalacji chłodniczych. Instalacja chłodnicza w Czyżewie, wyposażona w węzeł odzysku ciepła, pozwala na odzyskanie 1200 MWh/rok. Roczna oszczędność gazu wynosi 130 000 m³, co wpływa na zmniejszenie emisji CO2 - aż o 280 000 kg/rok. W zakładzie w Tarnowie, w ciągu 5 miesięcy od zainstalowania wymienników, emisja CO2 została zmniejszona o 170 000 kg. Już wkrótce, również w zakładzie w Kole zostanie uruchomiona pompa do odzysku ciepła ze skraplaczy instalacji chłodniczych.

- Jako jeden z liderów branży mięsnej, propagujemy taki kierunek rozwoju, który jest zgodny z dbałością o środowisko i poszanowaniem wspólnego dobra – podkreśla Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Cele, które sobie stawiamy, zawsze weryfikujemy pod kątem realizacji zasad zrównoważonego rozwoju. Dzięki temu jesteśmy wiarygodnym partnerem, przyjaznym sąsiadem dla społeczności lokalnych i firmą bliską konsumentom.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.