Topsellers w branży słodyczy reklamowych w pierwszym półroczu 2023
Słodkie trendy
Dziś chętnie szukamy przyjemności i chcemy w pełni cieszyć się życiem. Aż 71% konsumentów na całym świecie zgadza się, że świętując, z chęcią wybiera coś z czekoladą (Barry Callebaut proprietary research, 2022). Z raportu wynika jednak, że przykładamy także dużą wagę do kwestii zdrowia i środowiska. 3 na 4 konsumentów wskazuje, że czekolada musi być smaczna a przy tym dobra dla planety. Aż 65% konsumentów pokochałoby czekoladę o zdrowym smaku, zawierającą na przykład makro/mikroelementy, takie jak witaminy, minerały czy błonnik. Z tego względu rośnie gama czekoladowych kuwertur, które powstają, by zaspokajać coraz więcej potrzeb konsumenta. Mleczna, deserowa o różnej zawartości kakao, biała, rubinowa, słony karmel, ale też NXT (plant-based), mleczna z dodatkiem miodu czy WholeFruit (powstała w 100% z czystego owocu kakaowca). Wybór czekolad prezentuje się obecnie bardzo imponująco. Dodając do tego bogactwo niezwykle apetycznych dodatków czy różne warianty kremowego nadzienia, można zaprojektować słodkość, która sprosta nawet bardzo wymagającym gustom.
Inflacja a rynek słodkości reklamowych
Jak w dobie inflacji i spowolnienia gospodarczego rozwija się sektor słodyczy? Firma SLODKIE, jeden z europejskich liderów w branży słodyczy reklamowych, podsumowała pierwsze półrocze 2023 roku, które okazało się bardzo korzystne dla firmy. Eksperci SLODKIE są zgodni, że pomimo trudności, z jakimi mierzy się dziś wiele sektorów gospodarki, rynek słodyczy ma się dobrze, a prognozy są – wbrew pozorom – optymistyczne. Z badań wynika, że światowy rynek czekolady jest stabilny, a aktualny wzrost na poziomie 5-6% powinien utrzymać się również w najbliższych latach („Światowy i polski rynek czekolady”, Euromonitor na lata 2023-2027).
Pomimo wysokiej inflacji i niestabilnej sytuacji za granicą, nasz biznes rozwija się cały czas dynamicznie. Ten kierunek obserwujemy także u zagranicznej konkurencji. Od początku istnienia firmy nie było – paradoksalnie – lepszego okresu niż ostatni rok, co dodaje nam wiatru w żagle. Mam poczucie, że Polacy nie boją się innowacji, chętnie podejmują wyzwania i często są nawet ponad branżowymi standardami, co jest motorem do rozwoju nawet w czasie gorszej koniunktury – komentuje Anna Garmada, CEO firmy SLODKIE.
Mistrzowie pierwszego półrocza
W branży słodyczy reklamowych, wybieranych na różne okazje w ciągu roku (corporate gifting, start kampanii, launch produktu itp.) każdy sezon przynosi nowe produkty, opakowania, jak i rozwiązania. One kreują też trendy w świecie gadżetów reklamowych. Z doświadczenia firmy SLODKIE wynika, że – choć czekolada to evergreen i zawsze jest nią bardzo duże zainteresowanie, to – pierwsza połowa tego roku stała zdecydowanie pod znakiem rzemieślniczego karmelu. To on podbił serca zarówno Polaków jak i Europejczyków!
Wielu z nas karmelki kojarzą się z intensywnie cukrową słodyczą, jednak dzisiejsi producenci proponują konsumentom zdecydowanie więcej wariantów niż tradycyjny smak cukierka, który pamiętamy z dzieciństwa. I to właśnie w nowych odsłonach karmelków zakochaliśmy się w 2023 roku. Miłośnicy tych łakoci mogą dziś wybierać spośród kilkudziesięciu rodzajów, które zachwycają atrakcyjnym połączeniem różnych smaków i aromatów oraz niestandardowymi dodatkami. Wśród nich:
-
jadalne płatki kwiatów (róża, czarny bez czy lawenda)
-
suszone zioła,
-
owoce,
-
pyłek pszczeli i naturalny miód.
Ostatnie miesiące to zdecydowanie fokus na karmel kwiatowy, w szczególności ten z dodatkiem róży. Nasi klienci byli tak zachwyceni tymi nieoczywistymi smakami, że jeszcze bardziej zmotywowali nas do pracy nad nowymi propozycjami. Z tego względu intensywnie pracujemy nad kolejnymi wariantami karmelków, które już niebawem pojawią się w naszej ofercie – komentuje Anna Garmada.
Drugim tegorocznym strzałem w dziesiątkę z perspektywy polskiego producenta były czekoladowe puzzle (4 i 12 szt.), w których zaskakuje nie tylko sama forma czekolady, ale przede wszystkim podwójna personalizacja – zarówno na opakowaniu, jak i na produkcie.
Jak dodaje Anna Garmada: nie tylko opakowanie, ale i czekoladę możemy dziś swobodnie personalizować, stosując najwyższe standardy druku spożywczego, co docenia dzisiejszy zamawiający. Poza możliwościami tworzenia autorskich kreacji na słodyczach coraz częściej klienci zwracają też uwagę na jakość produktów potwierdzoną certyfikacjami. Nas jako producenta niezwykle cieszy ten fakt, ponieważ dostrzegamy, jak bardzo rośnie świadomość konsumencka wśród naszych odbiorców. Dzisiejszy klient jest wymagający i z pewnością nie zmieni się to również w kolejnych miesiącach czy latach. Choć poprzeczkę należy podnieść dziś niezwykle wysoko, chcemy podejmować takie wyzwania.
Plany na drugą część roku
Pomimo że drugie półrocze zaczyna się w samym środku lata, producentom słodyczy reklamowych nie w głowach już letnie, wakacyjne słodkości. W ich fabrykach króluje w tym okresie Boże Narodzenie, będące peakiem całorocznej sprzedaży słodkich gadżetów reklamowych.
Do linii bożonarodzeniowej przygotowujemy się z dużym wyprzedzeniem. Z roku na rok zauważam jednak, że nie tylko my myślimy wprzód, ale i nasi klienci dużo wcześniej przygotowują się do zbliżających świąt. Pierwsze zamówienia spływają do nas już w okresie wakacyjnym! – komentuje Anna Garmada.
Na jakie produkty warto zwrócić uwagę z myślą o Bożym Narodzeniu w swojej firmie? Z pewnością popularność zyskają kalendarze adwentowe, czekoladowe kształty z tłoczonym i nadrukowanym logo czy świąteczne kartki bożonarodzeniowe z czekoladowym dodatkiem. SLODKIE, nie chcąc jeszcze uchylać rąbka tajemnicy, zapowiada, że pracuje nad zupełnie nowym produktem na tegoroczny sezon bożonarodzeniowy i już wkrótce odbędzie się premiera tych słodkości. Jak zapewnia producent – dla wszystkich early birdsów SLODKIE przygotowało także specjalne promocje. Zamawiający mogą więc liczyć na rabaty na wybrane produkty, a wśród nich m.in. własnej produkcji bakalie skąpane w pysznej, belgijskiej czekoladzie.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny
Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Firma
Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.
Prawo
Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.