Trendy Al Dente - za co kochamy makaron?
Carbonara i spaghetti bolognese - te dwa dania kuchni włoskiej najczęściej wybieramy w dostawie. Czy przywiązanie do klasycznych smaków to coś, co łączy nas z Włochami? Czy pandemia sprawiła, że pokochaliśmy makaron jeszcze bardziej? Na podstawie analizy danych z platformy Uber Eats prezentujemy makaronowe trendy w Polsce i na świecie.
Uwielbiamy makaron bez względu na szerokość geograficzną. Dowodem niech będą dane International Pasta Organization - tylko w 2019 roku na świecie wyprodukowano prawie 16 milionów ton makaronu. Szanujemy też przywiązanie Włochów do tradycji, bowiem co czwarte danie z makaronem jest przygotowane według oryginalnego włoskiego przepisu.* 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. To dobra okazja, aby przeanalizować nasze preferencje na podstawie zamówień złożonych w aplikacji Uber Eats.
Europa kocha makaron
O tym, jak ważne są sycące i smaczne posiłki, które w dodatku potrafią poprawić nastrój, przekonaliśmy się w pandemii. Makaron jest bogaty w tryptofan - aminokwas odpowiedzialny za nasz dobry humor. Liczba zamówień włoskiego przysmaku, która w 2020 roku wzrosła na platformie Uber Eats dwukrotnie w porównaniu do 2019 świadczy o tym, że wszyscy przekonaliśmy się o wyjątkowych właściwościach pasty. Podobnego zdania jest reszta Europy. U naszych zachodnich sąsiadów również wzrosła liczba zamówień na dania z makaronem. Liderami są Brytyjczycy i Francuzi. Włosi natomiast zajmują dopiero 20 pozycję w rankingu. Co ciekawe, według danych Uber Eats liczba zamówień dań z makaronem jest zależna także od pory roku. Pasta najlepiej smakuje nam podczas mroźnych, zimowych miesięcy oraz na wiosnę, szczególnie w kwietniu.
Sos boloński vs. Carbonara
Włochy słyną z ogromnego wyboru sosów do makaronu. Począwszy od prostego Cacio e Pepe, czyli pasty z serem Pecorino i pieprzem po bogaty w smaku, mięsny sos al ragu, każdy znajdzie coś dla siebie. Polacy natomiast, co pokazuje liczba zamówień, stawiają na klasykę. I tak, na platformie Uber Eats najczęściej składamy zamówienia na carbonarę z chrupiącym boczkiem i kremowym, jajecznym sosem oraz spaghetti bolognese. Lubimy też dodatki w postaci kurczaka, najlepiej w towarzystwie suszonych pomidorów, brokułów lub grzybów. Nie zapominamy też o innym wyjątkowym daniu, czyli lasagni, która znajduje się w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych potraw zamawianych przez Uber Eats.
Kokardki i muszle na specjalne okazje
Ditalini, agnolotti, conchiglie - te rodzaje makaronu jeszcze nie spotkały się z uznaniem nad Wisłą. Trochę lepiej jest z bardziej swojsko brzmiącymi kokardkami czy muszlami. Na co dzień jednak, Polacy najczęściej wybierają długie nitki spaghetti oraz jajeczny tagliatelle. Możemy więc uznać, że w kwestii tradycyjnego podejścia do makaronu, jesteśmy podobni do Włochów. My trzymamy się znanych kształtów, a Włosi tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
* International Pasta Organization

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Finanse

Europosłowie za wydłużeniem finansowania krajowych planów odbudowy o 1,5 roku. Apelują o większą przejrzystość wydatków
Instrument na rzecz Odbudowy i Zwiększania Odporności (RRF) – uruchomiony po pandemii COVID-19 – wygasa w sierpniu 2026 roku. Europosłowie w przyjętej niedawno rezolucji postulują, by przedłużyć ten termin o 18 miesięcy dla kluczowych projektów bliskich ukończenia. To szczególnie ważne dla Polski, która przez trzy lata – przez spór poprzedniego rządu z Komisją Europejską – miała zablokowany dostęp do środków z Krajowego Planu Odbudowy (KPO). Jednocześnie rezolucja wzywa do większej przejrzystości wydawanych funduszy.
Polityka
Prof. G. Kołodko: Druga prezydentura Trumpa zmienia Amerykę i świat na gorsze. Nie przyczynia się do rozwiązywania fundamentalnych światowych problemów

Zdaniem byłego wicepremiera i ministra finansów, prof. Grzegorz Kołodki, trumpizm wzmacnia pewne trendy nacjonalizmu, populizmu ekonomicznego i handlowego nie tylko w Ameryce, ale także w innych państwach. W ocenie ekonomisty Trump i trumpizm będą mieli negatywne skutki dla światowych procesów demograficznych, społecznych, kulturowych i ekonomicznych. Prezydentura Trumpa nie skupia się na rozwiązywaniu najważniejszych światowych problemów, takich jak m.in. migracja, zimna wojna, czy też ocieplenie klimatu.
Konsument
Branża opakowań nie traktuje unijnych regulacji jako zagrożenia. Widzi w nich impuls do rozwoju

W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów. Aby ograniczyć ich ilość, promowane jest przechodzenie na bardziej zrównoważony model, czyli gospodarkę o obiegu zamkniętym. W ramach pakietu zmian prawnych ograniczających negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko nacisk położony jest w dużej mierze na producentów opakowań. Przedstawiciele branży podkreślają, że nowe regulacje to dla nich nie tylko nowe obowiązki, ale też okazja na zbudowanie przewagi konkurencyjnej.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.