Ukraińskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Digital Barszcz w Białymstoku w formie
To wydarzenie będzie nie tylko pyszne, ale także niepowtarzalnie efektownie. Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się niezwykła kolacja degustacyjna z 7 dań wraz z show gastronomicznym o nazwie "Digital Barszcz", które zabierze wszystkich w kulinarną podróż przez smaki Ukrainy.
Inicjatorką tego niezwykłego wydarzenia jest Weronika Marczuk i jej Towarzystwo Przyjaciół Ukrainy we współpracy z najbardziej znanym na świecie ukraińskim kucharzem, co gwarantuje, unikalne doznania smakowe w nietuzinkowym towarzystwie i otoczeniu. Imprezę zaplanowano na 13 stycznia w białostockim hotelu Hilton, czyli w ważnym i symbolicznym dniu w tradycji wschodniej i zachodniej.
Choć smaki z Ukrainy są cenione na całym świecie, to niestety nie znamy nowoczesnej kuchni ukraińskiej. Właśnie to wydarzenie będzie wreszcie okazją by poznać ją bliżej.
- Wiadomo, że najpopularniejszą potrawą naszych sąsiadów jest - barszcz ukraiński. To danie, dzięki wysiłkom słynnego ukraińskiego szefa kuchni i restauratora Ievhena Klopotenko, zasłynęło na całym świecie i zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Niestety, w wyniku trwającej wojny, podróż do Ukrainy staje się niemożliwa. Dlatego właśnie tym wyjątkowym wydarzeniem chcemy przenieść smaki Ukrainy prosto do Białegostoku, prezentując je w niezwykle atrakcyjny sposób – mówi Weronika Marczuk.
Co niezwykłego nas czeka pod czas pokazu?
Podczas show "Digital Barszcz", szef kuchni Mykyta Silin zrobi mistrzowski pokaz kulinarno-technologiczny w towarzystwie słynnego MasterChefa, Ievhena Klopotenko, który będzie z nami w postaci holograficznej. Razem przygotują siedem kulinarnych zagadek, które pozwolą nam lepiej poznać Ukrainę poprzez jej dzisiejsze smaki. Tradycja zostanie połączona z nowoczesnością, a udział znanej wszystkim Weroniki Marczuk, która od lat łączy obydwa narody, wzbogaci naszą wiedzę o sąsiadach i uatrakcyjni wydarzenie. To jednak nie koniec kulinarnej i technologicznej przygody. Ostatnim, dodatkowym daniem, będzie właśnie słynny barszcz ukraiński, lecz zostanie on stworzony przy wykorzystaniu sztucznej inteligencji. Szef Silin przygotuje zmodyfikowany czerwony barszcz, wzbogacony o lokalne polskie składniki. Ponadto, poprowadzi mistrzowską lekcję gotowania tej tradycyjnej potrawy narodowej Ukrainy.
Co ważne w tej inicjatywie?
- Nasze wydarzenie ma także charytatywny aspekt. Kulinarne spotkanie ze smakami Ukrainy to nie tylko okazja do poznania kultury i kuchni, ale także bezpośrednie wsparcie dla ofiar wojny. Wszyscy uczestnicy i organizatorzy udzielają się charytatywnie, a zebrane z biletów środki zostaną przeznaczone do zakupienia racji żywnościowych dla poszkodowanych w najbardziej poszkodowanych regionach Ukrainy, gdzie brakuje wszystkiego, w tym jedzenia - mówi Weronika Marczuk.
Białostockie wydarzenie cieszy się wsparciem Ministerstwa Kultury i Polityki Informacyjnej Ukrainy oraz Ministerstwa Spraw Zagranicznych Ukrainy, jest organizowane w ramach inicjatywy "Jedność barszczu ukraińskiego". Celem tej inicjatywy jest nie tylko promowanie kuchni ukraińskiej, zwłaszcza barszczu, ale także organizacja akcji charytatywnych na rzecz pomocy Ukrainie.
Bilety na to wydarzenie, które odbędzie się 13 stycznia w białostockim hotelu Hilton, są dostępne na stronie:
https://evently.pl/events/2820-digital-barszcz-z-polskim-akcentem
Cena jednego biletu wynosi 300 złotych. Nie przegapcie okazji na niezapomniane doświadczenie kulinarne, spotkanie w dobrym gronie i wsparcie dla Ukrainy.

Światowe wydarzenie znów w Polsce – Międzynarodowy (Ty)Dzień Archiwów w 37 miastach

Moda w natarciu… ma szansę zmienić nasz świat na lepsze – ciekawe spojrzenie na trendy na konferencji w Osace

Co 7. Polak na pewno kupi książkę pod choinkę
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

Polska przeciwna przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza ona w krajową branżę transportową
Parlament Europejski większością głosów poparł przedłużenie umowy o transporcie drogowym między Unią Europejską a Ukrainą do końca 2025 roku. Zdaniem polskich europosłów, którzy głosowali przeciw, podtrzymanie liberalizacji przewozów drogowych przyczyni się do dalszego obniżenia konkurencyjności polskich firm transportowych. W przeciwieństwie do ukraińskich przewoźników muszą one spełniać szereg unijnych wymogów. Polska delegacja planuje przedstawić swoje stanowisko europejskiemu komisarzowi ds. zrównoważonego transportu i turystyki.
Transport
M.Kobosko: Wszyscy zapłacimy za eskalację między Izraelem a Iranem. Kraje UE powinny robić więcej dla budowy swojego własnego bezpieczeństwa

– Mrzonki o armii europejskiej są mrzonkami, to trzeba sobie jasno powiedzieć. Każdy z krajów członkowskich Unii Europejskiej musi, i to się na szczęście już dzieje, nie tylko myśleć i mówić, ale też robić coraz więcej dla budowy swojego własnego bezpieczeństwa w koordynacji wspólnej – uważa Michał Kobosko, poseł do Parlamentu Europejskiego z Polska 2050. W kontekście światowych konfliktów, w tym na linii Izrael–Iran, jego zdaniem Polska powinna się skupić na współpracy zarówno ze Wspólnotą, jak i Stanami Zjednoczonymi.
Muzyka
Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.