Wielki finał programu PrzyGotujmy Lepszy Świat!
Yellowcups
Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Około 83 mln litrów wody i 677 tys. kg CO2 - tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 85 tys. roślinnych posiłków w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, organizowanej przez markę Knorr we współpracy z ProVeg, zarejestrowało się ponad 1000 szkół z całej Polski.
Mała wielka zmiana
PrzyGotujmy Lepszy Świat to inicjatywa skierowana do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych, której celem jest zmiana nawyków żywieniowych najmłodszego pokolenia. W ramach programu uczniowie dowiedzieli się, że posiłki przygotowywane z warzyw i kasz są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też dobre dla środowiska, a mała zmiana na talerzu oznacza ogromną zmianę dla planety.
Do wytworzenia mięsa czy nabiału potrzebujemy znacznie większych ilości wody i ziemi niż przy produkcji żywności roślinnej – mówi Angelika Krawczyk z Knorr, Głównego Partnera kampanii – Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Każde tego typu działanie ma sens – pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje.
W pierwszej edycji programu uczestniczyło ponad 43 tys. uczniów. Mogli oni skorzystać z atrakcyjnych materiałów dydaktycznych i wziąć udział w interaktywnych lekcjach, których scenariusze opracowali eksperci do spraw żywienia i doświadczeni pedagodzy. Dzieci, poza wiedzą teoretyczną, zdobywały także umiejętności praktyczne, przygotowując posiłki oparte na składnikach roślinnych.
Chcemy pokazać dzieciom, ich rodzicom, a także nauczycielom i dyrekcji szkół, że od ich wyborów bardzo wiele zależy – mówi Joanna Lotkowska z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGotujmy Lepszy Świat – To, czego dokonały dzieci, zamieniając 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne, najlepiej podsumowują liczby. Wdrażając to proste działanie, wyprodukowaliśmy o około 677 tys. mniej kg CO₂. To tyle ile wyemituje samochód okrążając Ziemię aż 2 razy! Zużyliśmy też o około 83 mln mniej litrów wody, która starczy dla 100 osób na codzienny, 10-minutowy prysznic przez 30 lat!
Akcja – edukacja!
Pięć klas ze szkół, które zdobyły największą liczbę punktów w programie, wygrało wyjazd do Spały na „Bardzo Zieloną Szkołę”, organizowaną przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”. Podczas wyjazdu uczniowie mieli okazję poznać i poćwiczyć kolejne proekologiczne i prozdrowotne zachowania, obcować z naturą w rezerwacie przyrody i poznać Zielony Kodeks Młodego Ekologa.
W ramach programu zrealizowano także szkolenia dla podmiotów obsługujących szkolną stołówkę. W ich trakcie Piotr Murawski i Marcin Szachowicz, kucharze Knorr i Unilever Food Solutions, przygotowywali dania kuchni roślinnej, które można wprowadzić do szkolnego menu. W spotkaniach uczestniczyła także Joanna Lotkowska, dietetyczka z ProVeg Polska, która opowiedziała uczestniczkom, jak nadmierna konsumpcja produktów odzwierzęcych wpływa na kondycję – naszą i planety, a także przedstawiła gotowe rozwiązania dotyczące prawidłowego komponowania wartościowych i smacznych posiłków.
Omawiając powody, dla których warto wprowadzać więcej roślin do diety, dbamy o to, by ta zmiana miała dobre podłoże, a dając wskazówki i gotowe rozwiązania, sprawiamy, że ten proces stanie się łatwiejszy i finalnie będzie mieć większe szanse, by się utrwalić – mówi Joanna Lotkowska – Zależy nam na zwiększaniu ilości warzyw w diecie, a także na zapoznaniu z roślinami strączkowymi jako wartościowymi zamiennikami mięsa czy różnorodnymi kaszami, które są źródłem wielu mikroelementów. Poprzez program PrzyGotujmy Lepszy Świat staramy się przekazywać wiedzę wielu osobom, zaczynając od dzieci, poprzez szkoły, a kończąc na rodzicach i całych rodzinach. W ten sposób każda osoba zaangażowana w proces żywienia dzieci dostaje odpowiednie wsparcie, by podejmować te małe dla nas, ale wielkie dla planety zmiany – dodaje Lotkowska.
Kampania będzie kontynuowana także w kolejnym roku szkolnym. Zgłoszenia do udziału w niej będą przyjmowane od 2 sierpnia do 30 września na stronie: https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/
Program edukacyjny promuje hymn PrzyGotujmy Lepszy Świat. Utwór, w którym rolę instrumentów grają warzywa i owoce, został przygotowany przez Anię Dąbrówkę, córkę Natalii Kukulskiej i Michała Dąbrówki. https://tiny.pl/9xnlx
---
Partnerem Głównym kampanii jest Knorr – marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1933 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić szybko i prosto smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Korzystają oni ze składników najwyższej jakości, o które Knorr dba od samego początku, z zachowaniem troski o środowisko. Wierzymy, że dzięki zrównoważonemu rolnictwu produkty Knorr smakują lepiej.
Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Jej głównym celem jest podnoszenie świadomości na temat tego, jak dietą możemy dbać o zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość żywieniową.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Lekcja: AI. Szkolenia o sztucznej inteligencji dla nauczycieli

Kwalifikacja Profesjonalna CGMA zostaje zaktualizowana w odpowiedzi na rosnące wymagania nowoczesnych finansów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy nie korzystają z hossy trwającej na warszawskiej giełdzie. Na wzrostach zarabiają głównie inwestorzy zagraniczni
Od października 2022 roku na rynkach akcji trwa hossa, nie omija ona także warszawskiej giełdy. Mimo to inwestorzy indywidualni odpowiadają zaledwie za kilkanaście procent inwestycji, a o wzrostach decyduje i na nich zarabia głównie kapitał z zagranicy. Widać to również po napływach i odpływach do i z funduszy inwestycyjnych. Zdaniem Tomasza Koraba, prezesa EQUES Investment TFI, do przekonania Polaków do inwestowania na rodzimej giełdzie potrzeba zysków z akcji, informacji o tych zyskach docierającej do konsumentów oraz czasu.
Polityka
Obowiązek zapełniania magazynów gazu w UE przed sezonem zimowym ma zapewnić bezpieczeństwo dostaw. Wpłynie też na stabilizację cen

Unia Europejska przedłuży przepisy z 2022 roku dotyczące magazynowania gazu. Będą one obowiązywać do końca 2027 roku. Zobowiązują one państwa członkowskie do osiągnięcia określonego poziomu zapełnienia magazynów gazu przed sezonem zimowym. Magazyny gazu pokrywają 30 proc. zapotrzebowania Unii Europejskiej na niego w miesiącach zimowych. Nowe unijne przepisy mają zapewnić stabilne i przystępne cenowo dostawy.
Infrastruktura
Gminy zwlekają z uchwaleniem planów ogólnych zagospodarowania przestrzennego. Może to spowodować przesunięcie terminu ich wejścia w życie

Reforma systemu planowania i zagospodarowania przestrzennego rozpoczęła się we wrześniu 2023 roku wraz z wejściem w życie większości przepisów nowelizacji ustawy z 27 marca 2003 roku. Uwzględniono w niej plany ogólne gminy (POG) – nowe dokumenty planistyczne, za których przygotowanie mają odpowiadać samorządy. Rada Ministrów w kwietniu br. uchwaliła jednak ustawę o zmianie ustawy z 7 lipca 2023 roku, a jej celem jest zmiana terminu obowiązywania studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin na 30 czerwca 2026 roku. Wskazana data może nie być ostateczna z uwagi na to, że żadna z gmin nie uchwaliła jeszcze POG.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.