Komunikaty PR

Zakończyła się ogólnopolska kampania promująca spożywanie pieczywa

2022-06-23  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania efekty ( 13.83 MB )

Upowszechnienie wiedzy na temat pieczywa, propagowanie jego roli w codziennej diecie, a także obalenie najpopularniejszych mitów na temat wypieków sprzedawanych w sklepach wielkopowierzchniowych – to główne cele zrealizowane w ramach pierwszego etapu ogólnopolskiej kampanii „Łączy nas coś dobrego”, zainicjowanej przez Stowarzyszenie Producentów Pieczywa.  

Przekaz komunikacyjny kampanii bazował na wyjaśnieniu procesu powstawania pieczywa, poprzez pokazanie jego kolejnych etapów. W tym celu zrealizowany został m. in. spot, dzięki któremu konsumenci w atrakcyjny sposób mogli dowiedzieć się np. tego, że mrożenie jest naturalnym, całkowicie bezpiecznym procesem i jednocześnie jedną z najstarszych metod przechowywania żywności, która nie wpływa negatywnie na jej jakość.  

- Zrealizowaliśmy ważny cel – w ramach kampanii pokazaliśmy szerokiemu gronu konsumentów, że pieczywo jest ważnym składnikiem codziennego jadłospisu, a chleb czy bułki, które kupujemy w pobliskim sklepie, są tak samo zdrowe, jak te wypiekane metodą rzemieślniczą. Przez osiem miesięcy szczególny nacisk położyliśmy na edukację, zarówno dzieci i dorosłych, przybliżając im proces produkcyjny oraz pokazując, że śniadanie czy kolacja bazujące na pieczywie mogą być naprawdę atrakcyjne - mówi Jacek Górecki, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa

W ramach działań edukacyjnych kampanii stworzony został atrakcyjny, bezpłatny e-book dla nauczycieli i rodziców dzieci w wieku przedszkolnym, pod tytułem „Bułka i spółka”.  Celem kreatywnego podręcznika było przybliżenie najmłodszym tematyki powstawania pieczywa i jego miejsca na Talerzu Zdrowego Żywienia.

Wsparcie merytoryczne kampanii zapewniała także ekspertka z zakresu żywienia, dietetyki i psychodietetyki, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, która wiedzę na temat pieczywa, sposobów jego produkcji oraz tego, dlaczego powinno się włączać je do codziennego jadłospisu, upowszechniała w merytorycznych artykułach, udzielając wywiadów dla prasy, portali internetowych i radia, a także goszcząc w telewizji śniadaniowej. Dzięki współpracy z ekspertką obalane były m. in. mity takie jak te, że gluten szkodzi wszystkim albo że należy unikać pieczywa będąc na diecie redukcyjnej. 

Kampania spotkała się z bardzo dobrym odbiorem i osiągnęła planowane zasięgi oraz dotarcie: reklamy na Facebooku zostały wyświetlone prawie 40 milionów razy, a strona akcji (www.LaczyNasCosDobrego.pl) została odwiedzona aż 343 tysiące razy, przez 86 tysięcy użytkowników.   

- W dobie galopujących zmian na rynku surowców oraz dynamicznej sytuacji geopolitycznej dostarczanie dobrej jakości pieczywa, stanowiącego istotny element codziennej diety, jest dla nas priorytetem. Dzięki przeprowadzonej kampanii i jej szerokiemu zasięgowi mogliśmy skutecznie edukować konsumentów o właściwościach chleba czy bułek oraz obalać szkodliwe mity – a tym samym zahamować proces spadającej konsumpcji pieczywa, które stanowi bazę naszego jadłospisu od tysięcy lat – dodaje Jacek Górecki.  

Inicjatorem kampanii było Stowarzyszenie Producentów Pieczywa, które poprzez swoją działalność przybliża konsumentom zalety pieczywa do wypieku i korzyści wynikające z jego spożywania, swoje przekazy opierając na naukowej wiedzy i merytorycznych argumentach. Za strategię komunikacji, koncepcję kreatywną, stworzenie kreacji digital, prowadzenie profilu na Facebooku oraz działania z zakresu public relations odpowiadała agencja 19 Południk. Spot kampanii został zrealizowany przez dom produkcyjny Pink Media, a za kampanię digital odpowiadała agencja mediowa Grandes Ideas. Druga edycja kampanii startuje po wakacjach i potrwa do końca grudnia br.  

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR Nieszablonowa komunikacja Raportu ESG Carlsberg Polska Biuro prasowe
2024-04-24 | 10:00

Nieszablonowa komunikacja Raportu ESG Carlsberg Polska

Carlsberg Polska już po raz ósmy zaprezentował roczny bilans działań w obszarze zrównoważonego rozwoju. By mówić ciekawie o skomplikowanych projektach
Media i PR Rusza plebiscyt na superbohatera w PKP Intercity
2024-04-24 | 01:00

Rusza plebiscyt na superbohatera w PKP Intercity

INFORMACJA PRASOWA do natychmiastowej publikacji RUSZA PLEBISCYT NA SUPERBOHATERA W PKP INTERCITY Warszawa, 24 kwietnia 2024. Fundacja Nauka. To Lubię wspólnie z PKP Intercity
Media i PR PEPSI: ZERO - PIERWSZY VTUBER MARKI W POLSCE
2024-04-23 | 08:00

PEPSI: ZERO - PIERWSZY VTUBER MARKI W POLSCE

Dla Pepsi Max to game over. W najnowszej kampanii marketingowej marka Pepsi oficjalnie żegna Pepsi Max i przedstawia Pepsi Zero graczom. W tym celu stworzono innowacyjną postać Vtubera - Zero,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Konsument

Niska wiedza ekonomiczna Polaków może wpłynąć na większe zainteresowanie usługami doradców finansowych. Wciąż rzadko korzystamy z ich pomocy

Ponad 70 proc. Polaków ma niską lub przeciętną wiedzę finansową – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2024”. To przekłada się na niewielkie uczestnictwo w rynku kapitałowym i niską skłonność do inwestowania i oszczędzania. Dlatego eksperci upatrują istotnej roli doradców finansowych w zmianie tej tendencji. Większość gospodarstw domowych nie korzysta jednak z tego typu usług. Branża od lat samoreguluje kwestię kompetencji i certyfikatów dla doradców, ale liczy na utworzenie publicznego rejestru, w którym klienci mieliby dostęp do takich informacji, w ten sposób zyskując większe zaufanie do przedstawicieli tego zawodu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.