Komunikaty PR

Alpro stawia na żywność przyszłości

2022-05-20  |  09:45
Biuro prasowe
Kontakt

Materiały Prasowe
Materiały Prasowe

Warszawa
00-000 Warszawa
poczta|poczta.pl| |poczta|poczta.pl
000000000
Strona www

Coraz więcej Polaków decyduje się na dietę, która łączy korzyści dla zdrowia i planety. Jej podstawą są produkty roślinne - ich rynek rozwija się w rekordowym tempie. Pod tym względem Polska już jest w czołówce Europy, a prognozy dla kategorii[1] mówią o potrojeniu obecnej wartości w perspektywie kolejnych 5 lat. W trendy przyszłości wpisuje się oferta marki Alpro z portfolio grupy spółek DANONE, która  właśnie wprowadza produkt, opracowany z myślą o miłośnikach mleka – jak podkreśla firma: nie jest to mleko, choć smakiem do złudzenia je przypomina.   

Kategoria produktów roślinnych[2] rozszerza się w rekordowym tempie, a w minionym roku jej wartość zwiększyła się aż o blisko 40%[3] - połowę tego wzrostu generuje marka Alpro. Polacy coraz chętniej sięgają po produkty na bazie roślin - w 2018 roku co 10. Polak (11,5%) poszukiwał na rynku produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy w 2020 roku zainteresowanie takimi produktami przejawiał już co 5. konsument (20,5%).[4]   - Produkty roślinne to żywność przyszłości, bo sięganie po nie niesie ze sobą korzyści dla zdrowia i planety – co konsumenci doceniają coraz bardziej. Już dziś Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków produktów roślinnych w Europie. Prognozujemy, że w perspektywie kolejnych pięciu lat wartość tego rynku może się nawet potroić. - mówi Marek Sumiła, Dyrektor Zarządzający Danone i Żywiec Zdrój. 

Żywność przyszłości

Polacy wybierając żywność kierują się już nie tylko jej ceną, smakiem czy składem produktów. Coraz bardziej świadomie poszukują dodatkowych wartości, towarzyszących jej wytwarzaniu. Mogą nimi być na przykład poszanowanie konkretnych standardów w procesie produkcji – na przykład przeciwdziałanie marnowaniu żywności, czy niższy ślad środowiskowy. Przekłada się to na rosnącą popularność  diet opartych na produktach roślinnych. Oferta rynkowa w tej grupie produktów jest jedną z najszybciej rozwijających się wśród wszystkich kategorii spożywczych, a kolejne innowacje produktowe to zachęta do zmiany nawyków żywieniowych.  - Nasza nowość dla wielu osób może być produktem przełomowym, bo choć nie jest to mleko – smakuje jak mleko, wręcz łamie barierę smaku. Jest to produkt oparty na roślinach – stanowią one 100% składu i aż 96% opakowania. Na tym nie koniec, bo dążymy do tego by do 2025 opakowania wszystkich produktów Alpro były w 100% wykonane z roślin - dodaje Marek Sumiła

Dieta roślinna oznacza 3-krotnie niższy ślad węglowy, 10-krotnie mniejsze wykorzystanie terenów uprawnych i zdecydowanie niższe zużycie wody. [5]

Żywienie dla zdrowia i planety

Wszystko, co pojawia się na naszych talerzach, wpływa na zdrowie, a w szerszym kontekście również na planetę. Według grupy 37 naukowców wchodzących w skład The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, dieta łącząca smak i przyjemność jedzenia z troską o kondycję planety jest możliwa. Specjaliści opracowali zasady tzw. diety planetarnej, której głównym założeniem jest m.in. zmniejszenie o ponad połowę spożycia mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczanie spożycia tłuszczów nasyconych, pochodzących głównie z produktów odzwierzęcych, a także redukcja ilości cukru w diecie. Naukowcy rekomendują uzupełnienie codziennej diety roślinami i produktami roślinnymi, takimi jak np. napoje roślinne, roślinne tłuszcze i nasiona. Zgodnie z zaleceniami, źródłem białka mogą być rośliny strączkowe oraz orzechy. Najważniejsze, by podstawą posiłków były warzywa i owoce, których rola w prawidłowym odżywianiu jest ogromna.  

[1] Dotyczy roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych  (napoje, jogurty, desery, śmietany)

[2] Jak wyżej

[3] Danone sourced from NielsenIQ, Retail Audit, Total Poland (Food), Sales Value % Change FY 2021 compared to FY 2020 in the Plant Based Category (Copyright © 2022, NielsenIQ

[4] Raport Roślinnie jemy. Podsumowanie badań opinii publicznej odnośnie do postaw konsumenckich Polaków wobec produktów i dań roślinnych, 2019, za RoślinnieJemy | Przyszłość jest roślinna! (roslinniejemy.org)

[5] Za https://www.bbc.com/news/science-environment-46654042 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Materiały Prasowe
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Polka bada możliwości naprawcze i procesy zapalne w mózgu Biuro prasowe
2024-06-25 | 09:12

Polka bada możliwości naprawcze i procesy zapalne w mózgu

W trakcie swojego życia, jedna na trzy osoby w Polsce zachoruje na schorzenie układu nerwowego[1]. Obecnie około 5 milionów Polek i Polaków potrzebuje wsparcia neurologicznego, a
Zdrowie Jak zapobiegać wypaleniu zawodowemu wśród kierujących zespołami?
2024-06-21 | 13:00

Jak zapobiegać wypaleniu zawodowemu wśród kierujących zespołami?

Spadek z 47% w styczniu 2020 do 22% w maju 2023 roku – tak prezentuje się odsetek osób kierujących zespołami, które uważają, że pracodawca dba o ich wellbeing[1]. Problem
Zdrowie Startuje 10. edycja „Recepty na Sukces” z inicjatywy Gedeon Richter Polska
2024-06-07 | 11:00

Startuje 10. edycja „Recepty na Sukces” z inicjatywy Gedeon Richter Polska

Firma Gedeon Richter Polska rusza z jubileuszową edycją programu „Recepta na Sukces”. W jego ramach w maju wystartowała kampania pod hasłem „REALIZUJ SIĘ. Spotkajmy się na

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Samorządy mogą liczyć na rekordowe finansowanie w tej perspektywie finansowej UE. Pierwsze środki już do nich trafiają

– Poza środkami własnymi samorządy mają dostęp do środków unijnych i do kredytów. To są trzy nogi, na których stoi finansowanie jednostek samorządu terytorialnego – podkreśla Mateusz Walewski, główny ekonomista Banku Gospodarstwa Krajowego. Bank w kwietniu br. uruchomił pierwszy instrument finansowany z KPO, czyli pożyczki wspierające zieloną transformację miast, z budżetem wynoszącym prawie 9 mld euro. Samorządy będą mogły sfinansować z tych środków inwestycje, które powodują, że miasto jest bardziej zielone, nowoczesne i przyjazne dla mieszkańców. Samorządy z niecierpliwością wyczekują również reformy finansowania jednostek samorządu terytorialnego, która ma ustabilizować ich sytuację po zmianach wprowadzonych w tzw. Polskim Ładzie.

Regionalne –

Przyspiesza dekarbonizacja ciepłownictwa. Elektrociepłownia w Bydgoszczy od przyszłego roku zrezygnuje z kolejnych kotłów węglowych

Elektrociepłownia Bydgoszcz II, należąca do PGE Energia Ciepła, wchodzi w kluczowy etap inwestycji, która ma doprowadzić do wyłączenia dwóch z czterech kotłów węglowych i ograniczenia emisji dwutlenku węgla o 17 proc. To oznacza, że od II kwartału 2025 roku mieszkańcy Bydgoszczy będą korzystać z ciepła wytworzonego w nowych niskoemisyjnych źródłach. To jeden z kilku realizowanych projektów PGE Energia Ciepła, które zmierzają do dekarbonizacji w ciepłownictwie.

Nauka

Polski przemysł kosmiczny jest gotowy na zwiększanie udziału w programach Europejskiej Agencji Kosmicznej. Do tego będzie potrzebować coraz więcej wykwalifikowanych kadr

Pierwsza grupa młodych inżynierów z Polski rozpoczęła dwuletni staż w ośrodkach Europejskiej Agencji Kosmicznej w Niderlandach, Hiszpanii, Francji i Niemczech. W sumie do 2025 roku na staże do ESA zostanie skierowanych 30 kandydatów z Polski, którzy wezmą udział w kluczowych przedsięwzięciach naukowych i technologicznych agencji. To tylko jedna z inicjatyw nakierowanych na kształcenie kadr do pracy w sektorze kosmicznym. Sytuacja w tym zakresie poprawiła się na przestrzeni ostatnich lat, jednak w związku z szybkim rozwojem branży w nadchodzących latach zapotrzebowanie na wykwalifikowanych ekspertów będzie rosło.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.