Dieta dla mózgu: czyli to co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz
Dieta dla mózgu: czyli to co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz
Życie w ciągłym biegu nie sprzyja układaniu odpowiednio zbilansowanego jadłospisu i przygotowywaniu zdrowych posiłków. Zapominamy o tym, że odpowiednie odżywianie ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, samopoczucie czy sylwetkę, ale również na wydajność mózgu. Jeśli czujesz, że ciężko ci się skoncentrować, a pamięć zaczyna zawodzić, winowajcą może być nieodpowiednia dieta. O tym, jak zadbać o mózg dietą opowiada Michał Undra, dietetyk, biohacker, autor „Diety dla mózgu", ekspert MójCatering.
Osoby, które chcą przybrać na masie, albo zgubić nadmiar tkanki tłuszczowej, zwykle nie mają problemu z dopasowaniem odpowiedniej diety, obliczonej na konkretne składniki odżywcze. Czy wiemy jednak, czego potrzebujemy, by wspomóc pracę naszego mózgu? Odpowiednia dieta może pomóc w poprawie takich wskaźników jak lepsza pamięć, sprawniejsze myślenie czy koncentracja. Mózg każdego z nas może funkcjonować odpowiednio, jeśli będzie dobrze odżywiony.
- Dieta ma ogromny wpływ na działanie, jak i strukturę mózgu. Prawie każdy kojarzy „zjazdy" energetyczne po posiłkach przetworzonych, obfitujących w węglowodany. To najbardziej podstawowy i najbardziej odczuwalny wpływ odżywiania na pracę mózgu. Do tego dochodzą rozdrażnienie, problemy z koncentracją, drżenie rąk czy bóle głowy, gdy nie zjemy posiłku. Oba te czynniki najczęściej związane są ze źle kontrolowaną glikemią, czyli poziomem glukozy we krwi. Odpowiednia stabilizacja glikemii to dobry poziom koncentracji i energii przez cały dzień – mówi Michał Undra, autor „Diety dla Mózgu” MójCatering.
Dieta na pamięć i koncentrację – jak powinna wyglądać?
Jest kilka kluczowych składników, które przekładają się na zdrowie i strukturę mózgu. Podstawą, o której wiedzą praktycznie wszyscy, są kwasy tłuszczowe omega 3, które znajdziemy w rybach i owocach morza, ale także w mięsie czy orzechach. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie. Tą samą funkcję mają, niektóre polifenole występujące herbacie, kawie, orzechach, oliwie z oliwek, owocach i warzywach - szczególnie tych kolorowych.
- Bardzo bogatym źródłem polifenoli są owoce jagodowe, w szczególności borówki. Bardzo ważne są także białka, które zawierają aminokwasy. Generalnie, dieta dla mózgu powinna być oparta na modelu śródziemnomorskim, który obecnie uważany jest za najzdrowszy model diety. Opiera się ona na tłuszczach jednonienasyconych, takich jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy, ale także na rybach i owocach morza, orzechach, warzywach, owocach oraz pełnoziarnistych zbożach i strączków. Przez co dieta ta jest różnorodna i zapewnia wiele witamin i składników mineralnych, które także są kluczowe dla pracy mózgu - tłumaczy Michał Undra.
Dieta dobra dla mózgu powinna stabilizować poziom glukozy we krwi, ponieważ zarówno spadki, jak i silne wzrosty glikemii powodują gorsze samopoczucie.
Ważna jest także ilość Kalorii, ponieważ diety z nadwyżką kaloryczną będą zwiększać stany zapalne, co nie jest dobre dla naszego mózgu i całego organizmu. Składniki wymienione powyżej będą wpływać korzystnie na pracę mózgu – opowiada Michał Undra.
Szczególnie ważne w diecie dla mózgu są orzechy oraz owoce jagodowe. Borówki, a w szczególności sok z borówek są w stanie nawet doraźnie poprawić pracę mózgu. Świetnie sprawdzi się też kakao, także w postaci czekolady gorzkiej, które świetnie wpływa na nastrój i koncentrację (wiele osób zna to uczucie błogości po spożyciu czekolady).
- Kolejnym dobrym dla mózgu składnikiem jest kawa, która długofalowo sprzyja zdrowiu mózgu, ale inne napoje, takie jak herbaty, yerba mate czy matcha także świetnie się sprawdzają dodaje Michał Undra.
Dieta dobra dla mózgu - czego unikać?
Wiemy już, jakie produkty mają korzystny wpływ na pracę mózgu. A co z tymi, które szkodzą? Zanim wprowadzi się do diety nowe produkty, warto wyeliminować lub ograniczyć spożycie tych, które negatywnie wpływają na jego pracę.
- Nasz mózg nie lubi żywności, która ogólnie jest uznawana za niezdrową, w szczególności tej przetworzonej, gotowych, fast foodów itp. Nadmiar tłuszczy nasyconych, węglowodany proste i zbyt duża podaż kalorii - to czynniki, które negatywnie wpływają na pracę mózgu, który lubi różnorodność, umiarkowaną ilość, dużo kolorów i dobrych tłuszczy. Tego stanowczo unikajmy! – mówi Michał Undra.
Na co muszą uwagę muszą zwracać weganie i wegetarianie, którzy chcą dostarczyć mózgowi wszystko, co potrzebne?
Osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na wykluczenie z jadłospisu dużej grupy produktów, są bardziej narażone na niedobory składników odżywczych. Mogą jednak temu zapobiegać.
- Wegetarianie, a w szczególności weganie, najbardziej narażeni są na niedobory witaminy B12, która nie występuje w źródłach wegańskich i w przypadku tej diety suplementacja jest niezbędna. Kobiety oraz sportowcy powinni kontrolować poziom żelaza. Żelazo niehemowe (z produktów roślinnych) jest gorzej wchłaniane niż to z mięsa, co może prowadzić do anemii. Podobnie jest z dwoma kluczowymi kwasami omega 3 – występują one głównie w źródłach odzwierzęcych. Warto się suplementować kreatyniną. Wykazano, że u osób niejedzących mięso, wpływa ona bardzo korzystanie na pracę mózgu – tłumaczy Michał Undra, autor „Diety dla mózgu”, ekspert MójCatering.
Zdrowie, skupienie, dobre samopoczucie, kreatywne myślenie, pamięć i energia – wszystko to można osiągnąć dostarczając mózgowi tego, czego potrzebuje. Jednak dbanie o odpowiednio zbilansowaną dietę wymaga sporej ilości czasu i umiejętności. Już 1 kwietnia na https://mojcatering.com.pl/ pojawi się autorska „dieta dla mózgu" skomponowana przez Michała Undra. Profesjonalny catering to pewność, że posiłki będą odżywiały nie tylko ciało, ale i umysł.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Niepewna sytuacja zwracanych do Skarbu Państwa gruntów dzierżawnych. To może się wiązać z likwidacją infrastruktury rolniczej i miejsc pracy
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wciąż nie przedstawił spójnego planu zagospodarowania gruntów zwracanych do Zasobów Skarbu Państwa. W efekcie setki hektarów gruntów leżą odłogiem, a strategiczna infrastruktura rolnicza jest demontowana. Spółka Top Farms od dawna wnioskowała do KOWR-u o utworzenie ośrodków produkcji rolniczej (OPR) lub podjęcie jakichkolwiek decyzji, które umożliwiłyby dalsze funkcjonowanie wielu takich obiektów rolniczych. Brak decyzji skutkuje trwałą utratą potencjału produkcyjnego, a tym samym może osłabić pozycję konkurencyjną polskiego rolnictwa.
Transport
Europejskie miasta planują wzrost inwestycji w infrastrukturę społeczną. Wydatki na niskoemisyjny transport wciąż są niewystarczające [DEPESZA]

W ciągu najbliższych trzech lat 56 proc. gmin miejskich w UE planuje zwiększyć nakłady na redukcję emisji gazów cieplarnianych, a 53 proc. – na infrastrukturę społeczną – wynika z badania EBI. Dotacje krajowe i unijne pozostają głównym źródłem finansowania inwestycji, choć samorządy szukają także innych form finansowania. O potrzebach w tym obszarze eksperci i samorządowcy rozmawiali w trakcie panelu „Fundusze unijne w rozwoju miast i regionów”, który odbył się w ramach EKG w Katowicach.
Farmacja
Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.