Komunikaty PR

Kilka faktów o błonniku.

2020-09-11  |  01:00

Autor: Adam Adamski, Mistrz Polski w kulturystyce i właściciel firmy cateringowej Fit Malina

Błonnik jest istotnym składnikiem diety. Jest naturalnie występującą substancją, częścią ścian komórek rośliny, odporną na rozkład przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka. Choć nasz organizm go nie przyswaja, jest jednak bardzo ważny dla zachowania dobrego zdrowia. Poniżej kilka faktów o błonniku. Niektóre pewnie dobrze znacie a o innych być może nie mieliście pojęcia…

1. Jakie są źródła błonnika? 

Są to tylko źródła roślinne. Produkty pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału, płatki owsiane, otręby, grube kasze jak owsiana, jaglana, gryczana, brązowy i dziki ryż czy pełnoziarnisty makaron. Nieoczyszczone ziarno jest bogatym źródłem błonnika ale także witamin z grupy B, (korzystnie  wpływają na nasz układ nerwowy), minerałów jak magnez (zapewnia prawidłową pracę mięśni) czy żelaza (niezbędnego do tworzenia czerwonych krwinek). Bogate w błonnik są również  warzywa i owoce. Znajduje się on nie tylko w ich miąższu ale i w skórkach. Nie wszystkie możemy oczywiście zjeść w całości, jednak te które się da,  jak jabłka, gruszki czy pomidory nie powinniśmy obierać a jedynie dobrze myć. 

2.Są dwa rodzaje błonnika.

Mało kto wie, że należy on do grupy węglowodanów. Wyróżniamy błonnik nierozpuszczalny oraz rozpuszczalny. Rozpuszczalny pochodzi np. z jabłek, grejpfrutów czy płatków owsianych. Przyjmuje się, że 1 gram czystego błonnika rozpuszczalnego to 2 kalorie . Dzięki niemu dłużej jesteśmy syci i wolniej uwalniana jest energia do naszego krwiobiegu. Nierozpuszczalny ma swoje źródło głownie w pełnych ziarnach czy orzechach. Nie ma kalorii i doskonale likwiduje zaparcia.

3.Wpływa dobrze na metabolizm i układ trawienny.

Błonnik ochrania ścianki jelita, reguluje perystaltykę jelit i powoduje zwiększenie mas kałowych, dzięki czemu wypróżnienia są regularne i łatwiejsze. Co to znaczy regularne? Prawidłowa częstotliwość to raz do dwóch dziennie, nigdy rzadziej. 

4.Wspomaga odchudzanie. 

Błonnik pochłaniania wodę, pęcznieje w naszym żołądku dzięki czemu jemy mniej, szybciej zaspakajamy głód oraz dłużej jesteśmy syci. Po bogato błonnikowym posiłku bez trudu udaje nam się wytrzymać trzy, cztery godziny do kolejnego.

5.Chroni przed chorobami. 

Nadmiar przetworzonego jedzenia, zanieczyszczenie środowiska i ciągłe życie w stresie na najwyższych obrotach przyczynia się do namnażania się komórek rakowych i coraz częściej występującego raka jelita grubego. Regulując wypróżnienia błonnik „wymiata” z jelita niestrawione produkty przemiany materii co zabezpiecza nas przed zaleganiem toksycznych resztek. Prawidłowo funkcjonujące jelito jest bardzo mocno zależne od zawartej w nim ilości i stosunku dobrych bakterii do złych. Błonnik działa jak prebiotyk, dobre bakterie, sprawia, że lepiej wchłaniamy witaminy z pożywienia. Dobrze odżywiony organizm to także lepsza odporność i ogólne zdrowie całego organizmu. 

6.Oczyszcza, odtruwa, detoksykuje organizm. Obniża cholesterol.

Kolejną zaletą spożywania odpowiedniej ilości błonnika jest jego właściwość wiązania pochodzących z pożywienia metali ciężkich. Przemysł, zanieczyszczenie środowiska i gleb powoduje, że dostają się one do jedzenia (np. marchewki czy sałaty) i lądują potem na naszych talerzach. Błonnik wiążąc je, odciąża naszą wątrobę i pozwala organizmowi w łatwy sposób wydalić zanieczyszczenia. 
Podobną właściwość wykazuje także w stosunku do cholesterolu, ponieważ hamuje jego wchłanianie w jelitach. Jest to oczywiście świetna wiadomość dla osób, które w badaniach mają jego zbyt wysokie poziomy. 

7.Jakie jest zapotrzebowanie na błonnik?

Codziennie powinniśmy spożywać go między 25 a 40 gramów aby zachować dobre zdrowie.  

8.Błonnik a woda.

Pamiętajmy także, aby spożywając duże ilości błonnika pić także odpowiednio dużo wody. Wtedy będzie ułatwiał nam wypróżnienia. Jeżeli zapomnimy o tym, skutek może być zupełnie odwrotny. Błonnik nie będzie miał w czym rozpuścić się i przyczyni się do zaparć. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie BCC: Ochrona zdrowia nadal nie jest priorytetem rządu Biuro prasowe
2024-12-28 | 13:15

BCC: Ochrona zdrowia nadal nie jest priorytetem rządu

  Ochrona zdrowia od wielu dekad nie jest niestety priorytetem kolejnych rządów, mimo przedwyborczych deklaracji, że takowym priorytetem będzie objęta. Na przeszkodzie stała
Zdrowie Aurumaris Professional zdobywa zaufanie gabinetów kosmetycznych
2024-12-18 | 01:00

Aurumaris Professional zdobywa zaufanie gabinetów kosmetycznych

Aurumaris Professional, marka specjalizująca się w skutecznej kosmetyce profesjonalnej i konsumenckiej, odnotowuje dynamiczny wzrost skali biznesu. W niespełna pół roku od debiutu w
Zdrowie 74% Polaków popiera zmiany w medycynie pracy
2024-12-06 | 11:00

74% Polaków popiera zmiany w medycynie pracy

Magdalena Damasiewicz, dyrektor ds. abonamentów i ubezpieczeń zdrowotnych w enel-med: Rola medycyny pracy w ostatnich latach była mocno niedoceniana i ograniczała

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Przemysł spożywczy

Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa

Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.

Ochrona środowiska

Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania

Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.

Regionalne – Mazowieckie

Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.