Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. 10 przepisów na szybkie dania z przyjaciółmi

2022-07-28  |  13:45
Biuro prasowe

30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. To doskonała okazja do wyśmienitego spotkania z bliskimi osobami. Tym bardziej, że zabiegani i zanurzeni w natłoku codziennych spraw nie mamy czasu, by celebrować te szczególne relacje oparte na życzliwości i zaufaniu.

Fun fact

Międzynarodowy Dzień Przyjaźni ustanowiono rezolucją ONZ w roku 2011, honorując działania Ramóna Artemio Bracho i założonej przez niego w 1958 roku fundacji na rzecz przyjaźni. Do popularyzacji tego święta przyczynił się Internet. I bardzo dobrze, bo przyjaźń to niezwykła więź między ludźmi, która ma pozytywny wpływ na samopoczucie, jakość życia a także poczucie wspólnoty postaw i bezpieczeństwo.

Letnie menu

Na ciepłe lipcowe popołudnie lub wieczór polecamy zestaw przekąsek i dipów. Do tego słodki deser w postaci sezonowych owoców przykrytych pyszną kruszonką. Całość zwieńczona smoothie „Zielone love” dopełni spotkanie z przyjaciółmi. Będzie pysznie! Życzymy smacznego Międzynarodowego Dnia Przyjaźni!

 

Cukinia smażona

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji:2

Składniki:

  • 1 cukinia
  • Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
  • Olej słonecznikowy
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • Ocet balsamiczny
  • Świeża mięta

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i pokrój ją na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż plastry cukinii i smaż je z obu stron, aż się zarumienią.
  2. Przygotuj ręcznik papierowy, na którym odsączysz cukinię z oleju.
  3. Cukinię dopraw przyprawą Delikat, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Serwuj na zimno z grzankami i płatkami parmezanu. Przepis na pyszne grzanki znajdziesz poniżej.

 

Grzanki z chleba

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g białego, czerstwego chleba
  • 1 kostka Przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr
  • 10 płatków parmezanu
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

  1. Chleb połam na małe kawałki. Następnie namocz je w niewielkiej ilości wody. Odsącz jej nadmiar za pomocą ściereczki. Na tak przygotowane kawałki pieczywa połóż rozkruszoną kostkę czosnkowej przyprawy.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj posiekane ząbki czosnku. Następnie smaż kawałki chleba z obu stron, aż staną się złociste i chrupkie.
  3. Pod koniec dopraw grzanki pieprzem. Przed podaniem posyp je płatkami parmezanu.

 

Szpinak na ostro

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie Sosu śmietanowo-ziołowego Ulubione smaki Knorr
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 100 ml śmietany 18%
  • ½ cebuli
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta przyprawy gałka muszkatołowa
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 opakowanie sosu tabasco

 

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj świeży szpinak. Jeżeli masz mrożony, odstaw do rozmrożenia, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie do cebuli dodaj szpinak i przygotowany wcześniej sos śmietanowo-ziołowy. Zagotuj warzywa.
  3. Całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i zmiksuj w blenderze. Powstałą pastę przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu ułóż starty ser i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Ostry i aromatyczny szpinak serwuj z nachosami.

 

Sos serowy do nachos na ciepło

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 serek topiony
  • ½ łyżeczki Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
  • 1 łyżka krążków jalapeno w zalewie
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę rozpuść w rondelku, a następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę.
  2. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż do połączenia składników. Wlej mleko, wymieszaj wszystko, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień.
  3. Do rondelka wsyp starty cheddar, dodaj serek topiony i krążki jalapeno. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Całość dopraw do smaku przyprawą Delikat. Podawaj na ciepło do nachosów lub innych przekąsek typu snack.

 

Flammkuchen

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 20 ml oleju
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki Przyprawy Włoskiej z Rozmarynem Knorr
  • 1 garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj wodę, olej, szczyptę soli i za pomocą haka wyrabiaj ciasto. Gdy masa będzie jednolita, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na kilka minut.
  2. Następnie pokrój cebulę w piórka, a pomidorki przekrój na połówki. Nastaw piekarnik na 250°C z opcją grzałki góra-dół.
  3. Czekając, aż piekarnik uzyska pożądaną temperaturę, w misce wymieszaj składniki na farsz: śmietankę, boczek, cebulę i pomidorki. Farsz dopraw przyprawą Knorr.
  4. Przełóż ciasto na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj cienko na wymiar blachy (ok. 30 x 40 cm). Następnie delikatnie zsuń papier z ciastem na blachę do pieczenia.
  5. Na przygotowane ciasto na blasze wyłóż farsz i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na 20 min.
  6. Po wyjęciu z piekarnika Flammkuchen należy skropić oliwą i udekorować liśćmi rukoli.

 

Hummus z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pasty tahini
  • Przyprawa Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią Knorr
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź ciecierzycę z zalewy i przełóż do misy blendera.
  2. Następnie dodaj suszone pomidory, pastę tahini, przyprawę Knorr i oliwę z suszonych pomidorów.
  3. Całość miksuj, stopniowo dodając zalewę z ciecierzycy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.

 

Grillowany ser Halloumi

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 opakowania sera Halloumi
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek młodego jarmużu
  • 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Hot
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania dresingu potrzebnego do zamarynowania sera. Następnie pokrój czosnek i cytrynę w plasterki. Przełóż je do miseczki i dodaj przyprawę Knorr oraz sól morską. Wszystkie składniki połącz z olejem z pestek winogron.
  2. Ser pokrój w grubsze plastry i zamarynuj w przygotowanym sosie.
  3. Jarmuż umyj i sparz wrzątkiem. Cebulkę pokrój w cienkie piórka.
  4. Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony, korzystając z patelni grillowej lub funkcji grilla w piekarniku. Po usmażeniu przełóż ponownie do marynaty.
  5. Na dnie talerza rozsmaruj ketchup, następnie połóż liście jarmużu, cebulę i grillowany ser. Całość skrop z wierzchu marynatą i udekoruj dużą ilością listków pietruszki. Gotowe!

 

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 105 g roszponki
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Włoskiego
  • 1 awokado
  • 4 suszone pomidorki
  • 3 łyżki pistacji lub innych orzechów
  • 50 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 1 łyżka oleju lub masła

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Wsyp zawartość opakowania sosu Knorr do miseczki, a następnie połącz razem z sokiem z cytryny, oliwą z pomidorów i dokładnie wymieszaj.
  2. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką miąższ, który następnie pokrój w kostkę o szerokości około 3 cm. Następnie ser pokrój w kostkę, a pomidory w paski.
  3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni na oleju z odrobiną czosnku.
  4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami. Bon appétit!

 

Smoothie “zielone love”

Czas przygotowania: 5 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 duży pęczek posiekanej natki pietruszki
  • ½ awokado
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki przyprawy imbir
  • 2 szklanki soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
  2. Rozlej smoothie do szklanek. Udekoruj koktajl natką pietruszki.

 

Crumble z owocami

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 20 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj jabłka i gruszki, następnie obierz owoce ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 2 – 3 cm.
  2. Pokrojone owoce przełóż do miseczki i dodaj cukier oraz cynamon. Wymieszaj dokładnie składniki.
  3. Przełóż owoce do ramekinów.
  4. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Wcześniej przygotowane owoce posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie BCC: Ochrona zdrowia nadal nie jest priorytetem rządu Biuro prasowe
2024-12-28 | 13:15

BCC: Ochrona zdrowia nadal nie jest priorytetem rządu

  Ochrona zdrowia od wielu dekad nie jest niestety priorytetem kolejnych rządów, mimo przedwyborczych deklaracji, że takowym priorytetem będzie objęta. Na przeszkodzie stała
Zdrowie Aurumaris Professional zdobywa zaufanie gabinetów kosmetycznych
2024-12-18 | 01:00

Aurumaris Professional zdobywa zaufanie gabinetów kosmetycznych

Aurumaris Professional, marka specjalizująca się w skutecznej kosmetyce profesjonalnej i konsumenckiej, odnotowuje dynamiczny wzrost skali biznesu. W niespełna pół roku od debiutu w
Zdrowie 74% Polaków popiera zmiany w medycynie pracy
2024-12-06 | 11:00

74% Polaków popiera zmiany w medycynie pracy

Magdalena Damasiewicz, dyrektor ds. abonamentów i ubezpieczeń zdrowotnych w enel-med: Rola medycyny pracy w ostatnich latach była mocno niedoceniana i ograniczała

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom

Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.

Fundusze unijne

Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier

Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.