Nawet 7 na 10 warzyw i owoców może zawierać pestycydy
ZOOM BSC
Angorska 25/2
02-920 Warszawa
luiza.roslon|zoom-bsc.pl| |luiza.roslon|zoom-bsc.pl
500 140 254
zoom-bsc.pl
Konwencjonalne warzywa i owoce mogą zawierać pozostałości pestycydów, których nie mają produkty uprawiane w sposób ekologiczny. Według amerykańskiej organizacji Environmental Working Group, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych, resztki środków ochrony roślin można znaleźć nawet w 7 na 10 owocach i warzywach. Szczególnie m.in. w jarmużu, szpinaku i jabłkach. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej tłumaczą, jaki wpływ pozostałości pestycydów mogą mieć na nasz organizm i środowisko.
- Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie konwencjonalnym. Działają selektywnie i używane zgodnie z przepisami nie powinny być szkodliwe dla człowieka, ale zdarza się, że utrzymują się w produktach rolnych w większym stopniu niż dopuszczalny. Badania pokazują, że ich pozostałości może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Gdy spożywamy ich za dużo, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, ze względu na swoją toksyczność. Szczególnie uważać na nie powinny dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Pestycydów nie stosuje się natomiast w rolnictwie ekologicznym, gdzie zarówno gleba jak i uprawy są regularnie badane pod kątem ich zawartości. Tylko nie stosując pestycydów można uzyskać unijny symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktu - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Jarmuż tylko bio
Warto znać warzywa i owoce, które mają największą skłonność do kumulacji pestycydów, by wybierać tylko te ekologiczne, nie narażając swojego zdrowia. Wg organizacji Environmental Working Group, która przebadała dziesiątki świeżych produktów, w pierwszej trójce pod względem zawartości pestycydów znalazły się truskawki, szpinak i jarmuż. Zielone liście, takie jak szpinak i jarmuż, są bardzo wartościowe, popularne wśród osób dbających o zdrowie. Dlatego zwłaszcza je warto wybierać wyłącznie ekologiczne, by mieć pewność, że faktycznie będą miały pozytywny wpływ na organizm.
Na kolejnych miejscach znalazły się głównie owoce. Do kumulowania pestycydów wysoką skłonność mają nektarynki, jabłka i winogrona. Ekologiczne warto kupować także brzoskwinie, gruszki, wiśnie i pomidory. Wśród warzyw trzeba szczególnie uważać na paprykę i zielony seler.
Mango i awokado to mniejsze ryzyko
Wśród owoców, które mają znacznie mniejszą skłonność do kumulacji pestycydów są arbuzy, mango, awokado, papaje i melony. Z kolei warzywa, które kupowane z konwencjonalnego rolnictwa niosą ze sobą mniejsze ryzyko, to słodkie ziemniaki, zielony groszek i szparagi. Przy czym warto pamiętać, że także w przypadku tych produktów tylko zakup ekologicznych daje nam gwarancję braku pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin.
- Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach to nie tylko zagrożenie dla zdrowia człowieka. Niosą one ze sobą również negatywne skutki dla środowiska, bo potrafią przenikać do wody i gleby. Na szczęście świadomość tego problemu jest coraz większa. Dlatego cel unijny zawarty w projekcie Parlamentu Europejskiego zakłada redukcję stosowania pestycydów w rolnictwie o 50 proc. do 2030 roku - dodaje Łukasz Gębka.
Giving Grudzień! Rusza charytatywny projekt na rzecz szkolnych psychologów
Wielkie rabaty na dermokosmetyki do -50% z okazji Black Weeks w Ziko Dermo. Odk
Medical Inventi podpisuje umowę o współpracy z Uniwersytetem Bolońskim
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Ulga na badania i rozwój może być lekiem na rosnące koszty zatrudnienia. Korzysta z niej tylko 1/4 uprawnionych firm
Wysokie koszty zatrudnienia to w tej chwili jedno z poważniejszych wyzwań utrudniających działalność i hamujących rozwój polskich przedsiębiorstw. – Skuteczną odpowiedzią może być ulga badawczo-rozwojowa – wskazuje Piotr Frankowski, dyrektor zarządzający Ayming Polska. Ten instrument umożliwia odliczenie nawet 200 proc. kosztów osobowych, czyli m.in. wynagrodzeń, od podstawy opodatkowania. Ulgę B-+R zna 90 proc. rodzimych przedsiębiorstw, ale korzysta z niej mniej niż 1/4 uprawnionych. Firma, wspólnie z Konfederacją Lewiatan, przedstawiła rządowi szereg rekomendacji działań, które mogłyby te statystyki poprawić.
Farmacja
Diagnostyka obrazowa w Polsce nie odbiega jakością od Europy Zachodniej. Rośnie dostępność badań i świadomość pacjentów
Na podstawie wyników diagnostyki obrazowej, czyli m.in. tomografii komputerowej, USG, RTG czy rezonansu magnetycznego, podejmowanych jest nawet 80 proc. decyzji klinicznych. – Diagnostyka obrazowa będzie miała coraz większe znaczenie w medycynie – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Jakub Swadźba, założyciel i prezes zarządu Diagnostyka SA. Jak ocenia, ten segment w Polsce jest już na światowym poziomie, a ostatnie lata przyniosły znaczący postęp związany z upowszechnieniem nowych technologii i nowoczesnych rozwiązań.
Ochrona środowiska
Europa przegrywa globalny wyścig gospodarczy. Nowa KE będzie musiała podjąć szybkie i zdecydowane działania
Udział Europy w światowej gospodarce się kurczy. Podczas gdy jeszcze w 2010 roku gospodarki UE i USA były mniej więcej tej samej wielkości, tak dekadę później, w 2020 roku Wspólnota znalazła się już znacznie poniżej poziomu amerykańskiego. – Niedługo jedynym, co Europa będzie mogła zaoferować światu, będą konsumenci – mówi europosłanka Ewa Zajączkowska-Hernik. Jak wskazuje, przywrócenie gospodarczej atrakcyjności UE powinno być priorytetem nowej Komisji Europejskiej, ale nie da się tego pogodzić z zaostrzeniem polityki klimatycznej.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.