Nawet 7 na 10 warzyw i owoców może zawierać pestycydy
ZOOM BSC
Angorska 25/2
02-920 Warszawa
luiza.roslon|zoom-bsc.pl| |luiza.roslon|zoom-bsc.pl
500 140 254
zoom-bsc.pl
Konwencjonalne warzywa i owoce mogą zawierać pozostałości pestycydów, których nie mają produkty uprawiane w sposób ekologiczny. Według amerykańskiej organizacji Environmental Working Group, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych, resztki środków ochrony roślin można znaleźć nawet w 7 na 10 owocach i warzywach. Szczególnie m.in. w jarmużu, szpinaku i jabłkach. Eksperci Farmy Świętokrzyskiej tłumaczą, jaki wpływ pozostałości pestycydów mogą mieć na nasz organizm i środowisko.
- Pestycydy to substancje stosowane w rolnictwie konwencjonalnym. Działają selektywnie i używane zgodnie z przepisami nie powinny być szkodliwe dla człowieka, ale zdarza się, że utrzymują się w produktach rolnych w większym stopniu niż dopuszczalny. Badania pokazują, że ich pozostałości może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Gdy spożywamy ich za dużo, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, ze względu na swoją toksyczność. Szczególnie uważać na nie powinny dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Pestycydów nie stosuje się natomiast w rolnictwie ekologicznym, gdzie zarówno gleba jak i uprawy są regularnie badane pod kątem ich zawartości. Tylko nie stosując pestycydów można uzyskać unijny symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktu - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Jarmuż tylko bio
Warto znać warzywa i owoce, które mają największą skłonność do kumulacji pestycydów, by wybierać tylko te ekologiczne, nie narażając swojego zdrowia. Wg organizacji Environmental Working Group, która przebadała dziesiątki świeżych produktów, w pierwszej trójce pod względem zawartości pestycydów znalazły się truskawki, szpinak i jarmuż. Zielone liście, takie jak szpinak i jarmuż, są bardzo wartościowe, popularne wśród osób dbających o zdrowie. Dlatego zwłaszcza je warto wybierać wyłącznie ekologiczne, by mieć pewność, że faktycznie będą miały pozytywny wpływ na organizm.
Na kolejnych miejscach znalazły się głównie owoce. Do kumulowania pestycydów wysoką skłonność mają nektarynki, jabłka i winogrona. Ekologiczne warto kupować także brzoskwinie, gruszki, wiśnie i pomidory. Wśród warzyw trzeba szczególnie uważać na paprykę i zielony seler.
Mango i awokado to mniejsze ryzyko
Wśród owoców, które mają znacznie mniejszą skłonność do kumulacji pestycydów są arbuzy, mango, awokado, papaje i melony. Z kolei warzywa, które kupowane z konwencjonalnego rolnictwa niosą ze sobą mniejsze ryzyko, to słodkie ziemniaki, zielony groszek i szparagi. Przy czym warto pamiętać, że także w przypadku tych produktów tylko zakup ekologicznych daje nam gwarancję braku pozostałości potencjalnie szkodliwych środków ochrony roślin.
- Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach to nie tylko zagrożenie dla zdrowia człowieka. Niosą one ze sobą również negatywne skutki dla środowiska, bo potrafią przenikać do wody i gleby. Na szczęście świadomość tego problemu jest coraz większa. Dlatego cel unijny zawarty w projekcie Parlamentu Europejskiego zakłada redukcję stosowania pestycydów w rolnictwie o 50 proc. do 2030 roku - dodaje Łukasz Gębka.
Branża weterynaryjna jest na drodze do szybkiego rozwoju
Polka bada możliwości naprawcze i procesy zapalne w mózgu
Jak zapobiegać wypaleniu zawodowemu wśród kierujących zespołami?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Finanse
Sektor finansowy walczy o pracowników. Coraz ważniejsze stają się kompetencje technologiczne
W Polsce 66 proc. organizacji ma trudności w obsadzaniu wakatów nowymi pracownikami o pożądanych kompetencjach. Największe problemy z rekrutacją ma branża finansów i nieruchomości (74 proc.) – wynika z raportu ManpowerGroup „Niedobór talentów”. Wśród najbardziej pożądanych umiejętności są te, które wiążą się z rozwojem technologii. Z jednej strony potrzebna jest chęć pracowników do samorozwoju, by nadążać za trendami, z drugiej – sami pracodawcy muszą ich do tego zachęcać i motywować. To jedno z wielu wyzwań stojących przed firmami.
Ochrona środowiska
Regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju będą dużym wyzwaniem dla biznesu. Firmy potrzebują dużego wsparcia od państwa
W związku z koniecznością wdrażania ESG firmy potrzebują dużego wsparcia zarówno edukacyjnego, merytorycznego, jak i finansowego. Dostosowanie się do wymogów prawnych w tym obszarze jest bowiem dla biznesu, szczególnie małego i średniego, dużym wyzwaniem. Warto jednak wykorzystać ten czas na niezbędne przygotowania i zyskanie przewag konkurencyjnych. Może temu służyć ścisła współpraca z dużymi kontrahentami, którzy są bardziej zaawansowani we wdrażaniu zasad zrównoważonego rozwoju. – Pomoc jest zdecydowanie potrzebna ze strony państwa – ocenia Marta Wrembel, wiceprezeska ESG Impact Network.
Transport
Wymiana oświetlenia w stolicy na ostatniej prostej. Zwrot z inwestycji już widać na rachunkach za prąd
Zamiast żółtego lub pomarańczowego światła z sodowych latarni w stolicy coraz częściej spotykamy jasne oświetlenie LED. Do tej pory udało się wymienić ponad 60 tys. opraw, a cały proces ma się zakończyć na przełomie tego i przyszłego roku. Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie przekonuje, że inwestycja w wymianę opraw świetlnych pozwala ograniczyć zużycie prądu nawet o dwie trzecie w porównaniu do starych lamp. Oszczędności, jakie wygenerował ratusz, już sięgają wielu milionów złotych.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.