Produkcja żywności a dobrostan planety
Attention Marketing
ul. Ogrodowa 58
00-876 Warszawa
m.sokolowski|attentionmarketing.pl| |m.sokolowski|attentionmarketing.pl
795520960
attentionmarketing.pl/
Żyjemy w czasach przemian, które uświadamiają nam, jak nasze pojedyncze codzienne wybory i decyzje wpływają nie tylko na nas, ale i świat. I chociaż może się wydawać, że jesteśmy zbyt mali wobec ogromu planety i jej problemów, to przecież razem możemy dużo więcej. Zdaniem prezesa OneDayMore, zmiana na plus jest zawsze sumą dobrych decyzji, a do takich, w kontekście aktualnych doniesień, należy też ograniczenie konsumpcji mięsa i zwrot w kierunku diety roślinnej. Czy producenci żywności zaczną mówić jednym głosem na rzecz „ratowania” Ziemi?
Pandemia COVID-19 niewątpliwie umocniła trendy ekologiczne w produkcji żywności. Rosnąca świadomość konsumentów i wrażliwość na kwestie klimatyczne i dobrostan planety, na której żyjemy, niejako wymusza na producentach konkretne działania: zwrot ku pro-środowiskowym metodom produkcji, rozwojowi odpowiednich technologii, stosowania zrównoważonych rozwiązań w projektowaniu opakowań i rozwijania systemu gospodarowania odpadami.
Jedynym z kluczowych metod na walkę z kryzysem klimatycznym w sektorze spożywczym jest globalne ograniczenie białka zwierzęcego. Produkcja mięsa jest bardziej emisyjna od produkcji roślinnej – pochłania więcej energii i wody, emituje do środowiska znaczący odsetek gazów cieplarnianych. Jak wskazuje raport Roślinnie Jemy (panel Ariadna), aż 27 proc. osób, które decydują się na produkty roślinne, jako przyczynę swojej decyzji podało przyjazny środowisku sposób wytwarzania tych produktów. Z kolei z badania Global Consumer firmy Mintel, wynika, że aż 47 proc. Polaków deklaruje, że w przyszłości będzie wybierać produkty spożywcze mając na uwadze troskę o środowisko naturalne.
- Żadna, nawet idealnie zbilansowana i zgodna z zaleceniami specjalistów dieta nie wesprze naszego zdrowia skutecznie, jeśli będziemy żyć w zanieczyszczonym środowisku. Hodowla zwierząt i produkcja mięsa pochłania ogromne zasoby wody i energii, przyczyniając się – choćby poprzez emisję dwutlenku węgla – do degradacji środowiska. Uprawa roślin w dużo mniejszym stopniu, niż hodowla zwierząt, obciąża planetę. – mówi Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.
Ostatni rok był przełomowy dla sektora roślinnego. Czy roślinne zamienniki mięsa okażą się przemijającą modą, czy zostaną z nami na stałe? Jak prognozuje raport Boston Consulting Group (2021r.) dot. rynku alternatyw białka zwierzęcego, można się spodziewać, że rynek alternatyw opartych na roślinach nie tylko urośnie, ale też rozszerzy się o białka pochodzące od mikroorganizmów i pochodzące z hodowli komórkowych, i wg różnych założeń, osiągnie od 11 do nawet 22 proc. udziału w globalnym miksie białkowym do 2035 roku.
- OneDayMore wspiera wszystkich, którzy chcą żyć świadomiej i zdrowiej, oferując produkty z kategorii musli, owsianki, granole i przekąski. Jesienią naszą ofertę uzupełnią całkowicie roślinne alternatywy dla produktów mięsnych. Docelowo, na przestrzeni najbliższych lat, pragniemy dostarczyć konsumentom roślinne produkty na każdy posiłek, wspierając wszystkich, którym nie są obojętne losy naszej planety. – podsumowuje Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy
Bez zaangażowania największych firm, które ograniczają własny ślad węglowy, będzie trudno o transformację energetyczną. Jak wynika z danych Europejskiego Banku Inwestycyjnego, w ubiegłym roku 61 proc. przedsiębiorstw z UE zainwestowało w walkę ze zmianą klimatu. Choć z tymi inwestycjami wiążą się zwykle ogromne koszty, część firm traktuje je jako szansę na podniesienie swojej konkurencyjności. Wśród znaczących korzyści podnoszą też kwestię zmniejszania zależności od dostaw surowców energetycznych z innych krajów.
Prawo
Rolnicy z Wielkopolski i Opolszczyzny protestują przeciwko likwidacji ich miejsc pracy. Minister rolnictwa deklaruje szukanie rozwiązań

W czwartek 24 kwietnia pracownicy towarowych gospodarstw rolnych z województw wielkopolskiego i opolskiego protestowali przed Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. To już kolejny – po poznańskim – protest, który ma zwrócić uwagę na opieszałość urzędników w związku z zagospodarowaniem zwracanych do Zasobu Skarbu Państwa dzierżawionych gruntów, na których dziś prowadzona jest działalność rolnicza. Minister Czesław Siekierski przyjął delegację pracowników, która przekazała petycję z postulatami wymagającymi pilnych działań urzędniczych.
Prawo
W połowie maja pierwszym pakietem deregulacyjnym zajmie się Senat. Trwają prace nad drugim pakietem

Zgodnie z zaplanowanym porządkiem obrad na posiedzeniu 14–15 maja Senat zajmie się pierwszym pakietem deregulacyjnym, przygotowanym przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii. Przyjęty w ubiegłym tygodniu przez Sejm dokument zawiera około 40 rozwiązań, które mają ułatwić prowadzenie biznesu. W ciągu kilku miesięcy efekty mają być odczuwalne dla przedsiębiorców. Jednocześnie trwają już prace nad kolejnymi propozycjami deregulacyjnymi.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.