Komunikaty PR

Zboża i owoce – idealny duet na lato!

2024-06-26  |  07:35
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.77 MB )

Z badania przeprowadzonego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” wynika, że produkty zbożowe stosunkowo rzadko wykorzystywane są (przez niespełna 17% ankietowanych mam) do przygotowania deseru lub podwieczorku dla dziecka. Tymczasem, dodając do takiego poczęstunku płatki zbożowe, pełnoziarniste mąki lub kasze, słodka przekąska może być odżywczym i sycącym posiłkiem. Jeszcze bardziej zyska on na wartości, gdy połączymy go z sezonowymi owocami. Oto propozycja 5 przepisów na smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu letnie desery dla dzieci autorstwa ekspertek kampanii.

 

Budyń jaglany w wydaniu czekoladowym, z borówkami i malinami

(przepis ekspertek kampanii, dietetyczek – Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej)

Składniki (na 2 porcje):

  • 50g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 mała brzoskwinia
  • 4 daktyle
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 garści świeżych borówek i malin

Przygotowanie:

Kaszę należy dokładnie wypłukać. Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia na 10-15 minut. Do garnka wlać mleko, dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie mleko. Do gorącej kaszy dodać jogurt, brzoskwinię, namoczone daktyle oraz kakao. Całość dokładnie zblendować na gładki krem. Jeśli budyń będzie za gęsty, można dodać trochę wody z moczonych daktyli lub mleka. Podawać w miseczce z dodatkiem ulubionych, świeżych owoców.

 

CIEKAWOSTKA: występująca w przepisie kasza jaglana zawiera witaminę E i lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację. Jest również dobrym źródłem krzemu, zwiększającego m.in. odporność organizmu, ale też bogata w antyoksydanty - związki takie jak kwercetyna, kurkumina czy kwas elagowy, wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Kasza jaglana jest lekkostrawna, sycąca i nie zawiera glutenu.

 

 

 

 

Kasza manna z malinami

(przepis ekspertek kampanii, dietetyczek – Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej)

Składniki (na 2 porcje):

  • 50g kaszy manny
  • 400ml mleka 2%
  • 3-4 garści malin – świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

Kaszę należy przesypać do kubka i dodać 150ml mleka, całość wymieszać. Do garnka wlać pozostałe mleko i zagotować. Dodać wymieszaną kaszę z zimnym mlekiem i wlać do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką, by kasza się nie przypaliła. Kiedy zgęstnieje, przykryć pokrywką
i odstawić na 2-3 minuty. W międzyczasie przygotować malinowy sos: w garnku ugotować maliny (odłożyć kilka w całości do dekoracji) i dodać erytrytol do smaku. Przetrzeć przez sitko. Kaszę przełożyć do miseczki, polać sosem i udekorować malinami.

 

CIEKAWOSTKA: kasza manna jest łatwa do strawienia i dobrze tolerowana przez większość ludzi, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób o delikatnym układzie pokarmowym, dzieci oraz osób starszych. Pomimo niepozornego wyglądu, stanowi doskonałe źródło energii i ma zaskakująco dużo wartości odżywczych – jest bogata w białko, węglowodany, błonnik i składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk.

 

Kakaowe ciasteczka gryczane

(przepis ekspertek kampanii, dietetyczek – Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej)

Składniki (25 ciastek):

  • 200g mąki gryczanej
  • 120g masła (82% tłuszczu)
  • 3 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrolem)
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Wyjąć z lodówki masło. Mąkę gryczaną można zrobić w młynku do kawy, mieląc kaszę na proszek. W misce zmiksować ciepłe masło z cukrem. Dodać jajko i kakao, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, raz jeszcze wymieszać całość do połączenia składników. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Uformować z ciasta małe kulki (mniejsze od orzecha włoskiego), ułożyć na blasze i spłaszczyć dłonią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Gotowe ciastka można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

 

CIEKAWOSTKA: kakaowe ciasteczka są najlepszym dowodem na to, że mąkę gryczaną można stosować także do dań na słodko, a nie tylko na słono. Będąca głównym składnikiem przepisu kasza gryczana posiada znaczną ilość błonnika, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego i regulacji pracy jelit. Zawiera magnez, witaminy z grupy B, cynk i żelazo. Mimo braku glutenu ciasteczka wychodzą kruche i bardzo smaczne.

 

Kremowe smoothie z płatków owsianych

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 50g płatków owsianych lub żytnich
  • 2 szklanki wody (opcjonalnie możesz dodać część jogurtu lub mleka)
  • 200g truskawek
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 2 brzoskwinie
  • ⅓ szklanki orzechów laskowych
  • 1 marchew

Przygotowanie:

Wieczorem zalać płatki wodą i odstawić do lodówki. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do blendera przełożyć namoczone płatki, dodać wodę, umyte truskawki (nie trzeba usuwać szypułek), mus jabłkowy, orzechy, startą marchew oraz wypestkowane brzoskwinie. Zblendować wszystko na aksamitnie gładką konsystencję. W razie potrzeby dodać wody. Podawać udekorowane świeżymi lub liofilizowanymi truskawkami.

 

CIEKAWOSTKA: płatki owsiane są skarbnicą wielu wartości odżywczych, do których zalicza się witaminę E, zwaną witaminą młodości, witaminy z grupy B, regulujące pracę układu nerwowego, a także cynk, żelazo, magnez, potas, wapń i miedź. Płatki są także atrakcyjnym źródłem węglowodanów złożonych i wartościowego białka.

 

 

 

 

 

Orkiszowe pancakes z mąki orkiszowej i graham

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 16 sztuk):

  • 150g mąki orkiszowej jasnej
  • 40g mąki graham z płaskurki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40g roztopionego masła
  • 250ml mleka (szklanka)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka lekko roztrzepać rózgą kuchenną. Ważne, aby lekko je napowietrzyć, czyli powinny się lekko spienić. Dodać mleko, masło i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, np. naleśnikowej, z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Stosując standardową patelnię, konieczne będzie użycie oleju do smażenia. Podawać ze świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami czy borówkami.

 

CIEKAWOSTKA: mąka orkiszowa jest dobrym źródłem energii i błonnika pokarmowego, przez co dłużej pozwala utrzymać uczucie sytości. Oprócz tego zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy A, B, E, K oraz wapń, potas, magnez, cynk i żelazo.

 

Organizatorem kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:

http://www.produktyzbozowe.pl/;  https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

Kontakt dla dziennikarzy: kontakt@produktyzbozowe.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024 Biuro prasowe
2024-06-25 | 13:00

Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024

Bezpłatne, szybkie testy w kierunku HIV, HCV i kiły oraz rozmowy o profilaktyce chorób przenoszonych drogą płciową – oto co na Open’er Festival w Gdyni
Zdrowie Nowe perspektywy w leczeniu schorzeń układu nerwowego
2024-06-25 | 08:39

Nowe perspektywy w leczeniu schorzeń układu nerwowego

W trakcie swojego życia, jedna na trzy osoby w Polsce zachoruje na schorzenie układu nerwowego[1]. Obecnie około 5 milionów Polek i Polaków potrzebuje wsparcia neurologicznego, a
Zdrowie W zdrowym ciele zdrowy duch - jabłka partnerem zawodów IRONMAN* 70.3 w Warszaw
2024-06-24 | 10:20

W zdrowym ciele zdrowy duch - jabłka partnerem zawodów IRONMAN* 70.3 w Warszaw

IRONMAN to najbardziej prestiżowe długodystansowe zawody trithlonowe. Łączą trzy dyscypliny sportowe - pływanie, jazdę na rowerze i bieg. To niesamowite zmagania, których celem nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Samorządy mogą liczyć na rekordowe finansowanie w tej perspektywie finansowej UE. Pierwsze środki już do nich trafiają

– Poza środkami własnymi samorządy mają dostęp do środków unijnych i do kredytów. To są trzy nogi, na których stoi finansowanie jednostek samorządu terytorialnego – podkreśla Mateusz Walewski, główny ekonomista Banku Gospodarstwa Krajowego. Bank w kwietniu br. uruchomił pierwszy instrument finansowany z KPO, czyli pożyczki wspierające zieloną transformację miast, z budżetem wynoszącym prawie 9 mld euro. Samorządy będą mogły sfinansować z tych środków inwestycje, które powodują, że miasto jest bardziej zielone, nowoczesne i przyjazne dla mieszkańców. Samorządy z niecierpliwością wyczekują również reformy finansowania jednostek samorządu terytorialnego, która ma ustabilizować ich sytuację po zmianach wprowadzonych w tzw. Polskim Ładzie.

Regionalne –

Przyspiesza dekarbonizacja ciepłownictwa. Elektrociepłownia w Bydgoszczy od przyszłego roku zrezygnuje z kolejnych kotłów węglowych

Elektrociepłownia Bydgoszcz II, należąca do PGE Energia Ciepła, wchodzi w kluczowy etap inwestycji, która ma doprowadzić do wyłączenia dwóch z czterech kotłów węglowych i ograniczenia emisji dwutlenku węgla o 17 proc. To oznacza, że od II kwartału 2025 roku mieszkańcy Bydgoszczy będą korzystać z ciepła wytworzonego w nowych niskoemisyjnych źródłach. To jeden z kilku realizowanych projektów PGE Energia Ciepła, które zmierzają do dekarbonizacji w ciepłownictwie.

Nauka

Polski przemysł kosmiczny jest gotowy na zwiększanie udziału w programach Europejskiej Agencji Kosmicznej. Do tego będzie potrzebować coraz więcej wykwalifikowanych kadr

Pierwsza grupa młodych inżynierów z Polski rozpoczęła dwuletni staż w ośrodkach Europejskiej Agencji Kosmicznej w Niderlandach, Hiszpanii, Francji i Niemczech. W sumie do 2025 roku na staże do ESA zostanie skierowanych 30 kandydatów z Polski, którzy wezmą udział w kluczowych przedsięwzięciach naukowych i technologicznych agencji. To tylko jedna z inicjatyw nakierowanych na kształcenie kadr do pracy w sektorze kosmicznym. Sytuacja w tym zakresie poprawiła się na przestrzeni ostatnich lat, jednak w związku z szybkim rozwojem branży w nadchodzących latach zapotrzebowanie na wykwalifikowanych ekspertów będzie rosło.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.