Komunikaty PR

Zimowy Comfort Food. Sprawdź, co jedzą na świecie na poprawę humoru!

2024-02-20  |  11:00
Biuro prasowe

Dla Polaków może to być ciepła szarlotka z lodami lub pączki w lukrze, dla Greków musaka, a dla Ukraińców popularne syrnyky. Chyba w każdym zakątku świata jest taka potrawa, która budzi dobre wspomnienia, a z każdym jej kolejnym kęsem rośnie poziom zadowolenia. Z racji tego, że Comfort Food przyjął się na całym świecie, przedstawiamy zestawienie potraw z różnych regionów, które mają poprawić humor w zimowe wieczory.

Comfort Food to dania przypominające beztroskie dzieciństwo, gorące wakacje lub chwile spędzone z bliskimi. Polakom zapewne od razu przyjdzie na myśl talerz aromatycznej zupy pomidorowej, porcja babcinych pierogów z owocami lub pieczone na głębokim tłuszczu pączki z domową konfiturą i lukrem, którymi chętnie zajadają się nie tylko w tłusty czwartek. Jakie dania uznawane są za comfort food w innych zakątkach świata? Udaj się z nami w pyszną podróż i poznaj nie tylko kulinarne inspiracje, ale też związane z nimi słownictwo.

1. Irlandia - Sheperd’s Pie - to tak zwana zapiekanka pasterska. Składa się z zapiekanych w dużym naczyniu wołowiny, ziemniaków, cebuli. Co ciekawe, podobne danie znają Francuzi, tyle że pod nazwą Hachis Parmentier. Nauka języka angielskiego online z Preply umożliwia wyłapanie większej ilości takich smakowitych „kąsków”.

2. Grecja - Musaka - tego dania chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć musaka (lub też moussaka, a po grecku – Μουσακάς) swoje korzenie ma na Bliskim Wschodzie, to dzisiaj uznawane jest za narodowe danie Grecji. Znajdziemy w nim wszystkie bałkańskie dobrodziejstwa, czyli mielone mięso jagnięce, bakłażany, a na wierzchu puszysta pierzynka w postaci francuskiego beszamelu (béchamelle).

3. Ukraina - Syrnyky - to właśnie serowe placuszki przypominające polskie racuchy uznawane są przez naszych wschodnich sąsiadów za comfort food. Ich nazwa pochodzi (w oryginale сирники) pochodzi od starosłowiańskiego słowa syr (cсир), oznaczającego miękki twaróg. Podaje się je m.in na świadanie w wersji z rodzynkami.

4. Szwecja - Köttbullar - pod tą tajemniczą nazwą kryją się szwedzkie klopsiki. Najczęściej podaje się z sosem śmietanowym (nazwa dania to köttbullar med gräddsås), pressgurka (sałatką z ogórków), rårörda lingon (sosem z borówki brusznicy) i potatismos (tłuczonymi ziemniakami).

5. Indonezja - Sataje - lub też sate, według oryginalnej pisowni. To mięsne szaszłyki z dużą ilością pikantnych przypraw, podawanych z sosem orzechowym i sojowym. Często towarzyszy im lontong – placek ryżowy tradycyjnie zawijany w liść bananowca. Ciekawostka: w 2011 roku sataje trafiły na 14. miejsce listy 50 najsmaczniejszych potraw świata przygotowanej przez CNN Go.

6. RPA - Chakalaka - to tak zwany wegetariański bigos z fasoli, cebuli, papryki, marchewki i mieszanki pikantnych przypraw. Najlepiej smakuje w towarzystwie mieliepap, czyli kukurydzianej „odmiany” owsianki lub amasi (fermentowanego nabiału przypominającego jogurt).

7. Ghana - Nkatenkwan - czyli gęsty, aromatyczny gulasz z pomidorów, papryki, chilli, czosnku, cebuli i orzechów ziemnych. Za granicą potrawa ta często kojarzona też pod nazwą peanut butter soup (zupa z masłem orzechowym). Prawie zawsze podaje się ją z omo tuo (dużymi kulkami ryżowymi) lub fufu (rodzajem fermentowanych klusek z mąki maniokowej lub kukurydzianej).

 

Chcesz się dowiedzieć, jakie potrawy są uznawane za Comfort Food wśród mieszkańców Kolumbii, Brazylii czy Argentyny? Koniecznie wejdź na blog Preply i sprawdź, jakie dania poprawiają humor mieszkańcom tych krajów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Negocjacje między UE i USA w sprawie ceł trwają. Przełom możliwy podczas czerwcowej wizyty Trumpa w Europie

Czas, jaki Donald Trump zostawił krajom obłożonym cłami na negocjacje, zbliża się do półmetka. Umowę podpisała Wielka Brytania, ogłoszono również porozumienie z Chinami. Unia Europejska, która jest czwartym partnerem handlowym USA, do niedawna zdawała się nie czynić żadnych postępów w rozmowach. Jednak negocjacje trwają. Zdaniem europosła Michała Szczerby z PO stanowisko Unii powinno być twarde, a przede wszystkim jednomyślne. Okazją do rozmów może być wizyta Trumpa na czerwcowym szczycie NATO w Hadze.

Przemysł

Unijne programy szansą dla polskiego przemysłu zbrojeniowego. Wkrótce uruchomione będzie 150 mld euro na niskooprocentowane pożyczki

Prace nad uruchomieniem instrumentu pożyczkowego SAFE są na ostatniej prostej. Jak poinformował MON, po wielu tygodniach negocjacji został on przyjęty przez stałych przedstawicieli państw członkowskich przy UE. Wdrożenie SAFE oznacza uruchomienie 150 mld euro niskooprocentowanych pożyczek na finansowanie inwestycji państw członkowskich w obronność. Wysiłki krajowe i unijne koncentrują się teraz na zwiększaniu potencjału europejskiego przemysłu obronnego i budowaniu zdolności obrony i odstraszania.

Konsument

Roboty w służbie środowisku. Ograniczanie ilości odpadów możliwe dzięki automatyzacji

Sztuczna inteligencja i robotyka już dziś pomagają firmom ograniczać swój wpływ na środowisko. Korzyści z inwestycji w zaawansowaną automatyzację odczuwają także konsumenci. Przykładem może być automatyczny system pakowania wdrażany przez Amazon. Robot dostosowujący każdorazowo rozmiar papierowego opakowania do danego produktu pozwolił już zaoszczędzić 3 mln t materiału opakowaniowego, co oznacza dla kupujących mniej materiałów do utylizacji i prostszy recykling.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.