Zmieniaj Dietę, Nie Klimat

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
Konsensus naukowy wskazuje, że przemysłowy chów zwierząt odpowiada za co najmniej 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych i powoduje poważną degradację środowiska, od utraty różnorodności biologicznej po wylesianie. Zbliża się szczyt klimatyczny COP 26, podczas którego światowi przywódcy będą dyskutować na temat tego, jak kraje rozwinięte mogą ograniczyć swoje emisje. Jednym z najlepszych sposobów na łagodzenie zmian klimatycznych jest przejście w kierunku bardziej roślinnych diet. Czy zostanie to uwzględnione?
Stale rosnący apetyt na produkty pochodzenia zwierzęcego jest jedną z głównych przyczyn kryzysu klimatycznego. Nauka wielokrotnie wykazała, że walka z kryzysem klimatycznym za pomocą naszych widelców jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na uratowanie planety. Związek ten jest rozumiany i akceptowany przez społeczność naukową od dziesięcioleci, ale opinia publiczna dalej go nie dostrzega - a istniejąca polityka klimatyczna nie odzwierciedla pilnej potrzeby przejścia w kierunku systemów żywnościowych w większym stopniu opartych na roślinach.
Specjalny raport IPCC z 2019 roku, dotyczący zmian klimatu, opisał diety oparte na roślinach jako szansę na złagodzenie zmian klimatu i dostosowanie się do nich, a także zawarł rekomendacje dotyczące polityki ograniczenia spożycia mięsa. Przejście na dietę roślinną może zmniejszyć indywidualne emisje związane z żywnością nawet o 50%.
W sierpniu tego roku IPCC opublikował swój najbardziej potępiający raport, pokazujący, jak działalność człowieka zmienia klimat Ziemi w sposób, który jest "bezprecedensowy", a niektóre zmiany są obecnie nieuniknione i nieodwracalne.
Ograniczenie spożycia mięsa i nabiału i przejście w kierunku bardziej roślinnych diet jest niezbędne dla ochrony przyszłości naszej planety. - mówi Patricia Homa, prezeska ProVeg Polska
Fakty:
Mięso: Każdego roku ludzie spożywają 346,14 milionów ton mięsa. Do 2030 roku liczba ta wyniesie 453 miliony, co oznacza wzrost o 44%.
Nabiał: Największe firmy mleczarskie na świecie emitują taką samą łączną ilość gazów cieplarnianych jak Wielka Brytania, szósta co do wielkości gospodarka na świecie. Według OECD-FAO do 2028 r. globalna konsumpcja świeżych i przetworzonych produktów mlecznych ma wzrosnąć odpowiednio o 2,1% i 1,5% rocznie.
Wylesianie: 80% wylesiania na świecie jest związane z naszym obecnym systemem żywnościowym, a prawie 70% wykarczowanych terenów w Amazonii jest wykorzystywanych do wypasu bydła.
Przemysłowy chów zwierząt: W skali globalnej około 75% soi wykorzystuje się do karmienia zwierząt gospodarskich. Ogromne obszary lasów i naturalnych siedlisk zostały zniszczone i zastąpione polami soi. Przekształcanie lasów i łąk w pola uprawne pod uprawę soi uwalnia dwutlenek węgla i inne gazy cieplarniane. Drzewa pochłaniają i magazynują dwutlenek węgla. Mniej drzew oznacza więcej węgla w atmosferze.
Polityka:
Porozumienie paryskie: Jeśli światowi przywódcy nie uznają wpływu przemysłowej hodowli zwierząt na nasz klimat, porozumienie paryskie, którego celem jest utrzymanie globalnego wzrostu temperatury poniżej 1,5 stopnia Celsjusza, prawdopodobnie się nie powiedzie, co doprowadzi do drastycznych konsekwencji dla całej ludzkości.
Porozumienie paryskie jest ważnym porozumieniem międzynarodowym, które zobowiązuje kraje do osiągnięcia celów klimatycznych. Jednak dieta w większym stopniu oparta na roślinach nie została jeszcze oficjalnie uznana przez społeczność międzynarodową za strategię, która może powstrzymać kryzys klimatyczny przed wymknięciem się spod kontroli. Jak dotąd, Porozumienie Paryskie nie wspomina nawet o zmniejszeniu konsumpcji mięsa lub przejściu w kierunku bardziej roślinnej diety w ramach strategii łagodzenia klimatu. - wyjaśnia Marcin Tischner, Sustainability Specialist w ProVeg Polska
COP26: Konferencja Narodów Zjednoczonych w sprawie Zmian Klimatu (COP26) w 2021 r. jest najważniejszym spotkaniem światowych przywódców, jakie kiedykolwiek miało miejsce. Świat musi zjednoczyć się w celu rozwiązania kryzysu klimatycznego. Konferencja odbywa się w listopadzie w Glasgow i gromadzi strony w celu przyspieszenia konkretnych działań na rzecz realizacji celów porozumienia paryskiego i Ramowej konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu.
Apelujemy do światowych przywódców aby podczas COP26 formalnie uznali negatywny wpływ przemysłowego rolnictwa zwierzęcego na nasz klimat i zobowiązali się do opracowania i inwestowania w strategie łagodzące, aby wspierać i prowadzić sprawiedliwe przejście w kierunku systemów żywnościowych opartych na roślinach. - mówi Marcin Tischner
Co rządy mogą zrobić natychmiast:
-
Wprowadzić opcje roślinnych posiłków w instytucjach publicznych i szkołach.
-
Przestać wspierać finansowo przemysłowy chów zwierząt.
-
Wspierać finansowo przyjazne dla klimatu innowacje oparte na roślinach.
-
Opracować krajowe wytyczne dietetyczne w których jasno podkreśla się zalety diet bogatych w rośliny.
-
Zadbać o sprawiedliwie opodatkowanie produktów pochodzenia zwierzęcego w porównaniu ze zdrową i przyjazną dla klimatu żywnością roślinną.
-
Zadbać o odpowiednie etykietowanie: zapewnienie, że wpływ produktów pochodzenia zwierzęcego na zdrowie, środowisko i dobrostan zwierząt jest komunikowany konsumentom w przejrzysty sposób.
Co Ty możesz zrobić:
Wejdź na Diet Change Not Climate Change
Podejmij zobowiązanie
Podpisz petycję
Udostępnij szeroko informacje na ten temat!

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ważą się losy nowej umowy między Unią Europejską a Ukrainą na temat zasad handlu. Obecne przepisy wygasają 5 czerwca
5 czerwca wygasa ATM, czyli wprowadzona przed trzema laty i potem z modyfikacjami przedłużana umowa między UE a Ukrainą, liberalizująca zasady wwozu ukraińskich towarów na teren Wspólnoty. Strona ukraińska chciałaby jej przedłużenia, na razie jednak Unia zgodziła się jedynie na przedłużenie bezcłowego przywozu żelaza i stali. Największe obawy, zwłaszcza w Polsce, budzi kwestia produktów rolnych. Zdaniem europosłanki Konfederacji Anny Bryłki należałoby wrócić do obowiązującej przed 2022 rokiem umowy stowarzyszeniowej DCFTA, ponieważ Ukraina może dziś eksportować swoje towary drogą morską poprzez porty na Morzu Czarnym, a dzięki darmowemu dostępowi do unijnego rynku bogacą się jedynie potentaci rolni.
Ochrona środowiska
Nowe technologie pomagają szybciej i dokładniej sortować odpady. Wciąż nie wszystkie da się jednak przetworzyć

Do 2030 roku 55 proc. odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych powinno trafiać do przetworzenia. W ubiegłym roku było to ok. 27 proc. Nowe technologie w coraz większym stopniu ułatwiają sortowanie odpadów, ale nie pozwalają jeszcze na przetworzenie wszystkich ich rodzajów. To pierwsze wyzwanie związane z zamykaniem obiegu. Kolejnym jest zwiększanie zawartości materiałów pochodzących z recyklingu w produkowanych opakowaniach, czego wymagają unijne przepisy. Choć w tym obszarze widać w ostatnich latach znaczące postępy, nie brakuje wyzwań.
Handel
Rosyjskie surowce przestaną płynąć do UE. Spóźniony, ale ambitny i istotny plan ma być wdrożony do 2027 roku

– Kupowanie surowców energetycznych z Rosji jest jak kupowanie broni przeciwko Ukrainie – uważa europosłanka PO Mirosława Nykiel. Dlatego KE planuje do 2027 roku ograniczyć do zera import rosyjskich paliw. Joanna Scheuring-Wielgus ocenia, że taka decyzja powinna zapaść już dawno, ale lepiej późno niż wcale. Co więcej, państwa członkowskie powinny być w tych deklaracjach zjednoczone najbardziej, jak się da.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.