Komunikaty PR

3 ciekawostki o czerwonym buraku, o których nie miałeś pojęcia

2017-08-25  |  11:55
Biuro prasowe

Pierwszego barszczu wcale nie gotowano z buraków. Jak długo goszczą na naszych stołach, z czym nie należy ich łączyć? Dowiedz się w Dzień Polskiej Żywności. 

Sok z niego lubimy bardziej niż pomarańczowy!

Na pierwszym miejscu – z czerwonych buraków. Na drugim – pomarańczowy, zaś na trzecim – grejpfrutowy. Tak przedstawia się czołówka najchętniej kupowanych przez nas smaków soków Ogrodów Natury, czyli marki soków owocowych i warzywnych. Co piąta sprzedana butelka zawiera właśnie smak buraczkowy. Wyjątkowy, bo przez specjalistów do spraw kontroli jakości opisywany jako słodko-słony, z kwaśnym posmakiem. Okazuje się jednak, że można go pogorszyć, łącząc w diecie z nieodpowiednimi dodatkami. Na przykład z sokiem cytrusowym lub pomidorowym albo produktami, które zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego (np. płatki z otrębami, chleb razowy), ponieważ składnik ten nie tylko pogarsza smak soku z czerwonych buraków, ale również utrudnia wchłanianie witamin i minerałów w nim zawartych.

– Zamiast tego sokiem z czerwonych buraków Ogrodów Natury warto popijać sałatki warzywne, a nawet surowe owoce – przekonuje dietetyk Anna Czyż. – Dobrze komponuje się on na przykład ze świeżym sokiem marchewkowym lub jabłkowym. Na jego bazie można przygotować również szybki chłodnik, idealny na upały. Wystarczy do 250 ml soku dodać 2 łyżki jogurtu lub kefiru, koperek, posiekaną rzodkiewkę i ogórka.

Buraki mają w Polsce dłuższą historię, niż ci się wydaje

Choć przyjęło się uważać, że warzywa do Polski sprowadziła królowa Bona dopiero w XVI wieku, nie dotyczy to buraków. Te znane były już za Piastów. Zgodnie z legendą, kmieć Piast, urządzający postrzyżyny syna, częstował gości wszystkim, co nadawało się na wystawną biesiadę, a więc mięsami, rybami, grzybami i… burakami właśnie.

Gdy więc na naszych terenach zaczęły się pojawiać pomidory, seler czy papryka, czerwony burak miał już silną, ugruntowaną pozycję, która z biegiem lat rosła. W bogatych domach warzywo było dodatkiem wnoszącym na stoły podziwiany, żywy kolor. W biednych bywało, że tworzyło cały posiłek. „Chłopi i ubodzy rzemieślnicy nie jedzą ani mięsa, ani warzyw, oprócz buraków i pasternaku” – czytamy w „Historii polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje”. 

Pierwszy barszcz wcale nie powstawał z buraków!

Mimo tak dużej popularności czerwonego buraka, musiały minąć setki lat od jego pojawienia się na polskich stołach, nim stał się składnikiem barszczu. Dziś nie wyobrażamy sobie tej zupy inaczej, niż jako wywaru z pociętych buraków lub przygotowanej na przykład na bazie soku z Ogrodów Natury. Jeszcze w średniowieczu jednak, a niektórzy badacze przekonują, że aż do XVIII wieku, danie to szykowano z owoców i łodyg barszczu zwyczajnego, czyli rośliny przypominającej groźny barszcz Sosnowskiego. Zupa taka miała nie tylko ostry, nieco kwaśny smak, ale nawet lekko odurzające właściwości!

W tym czasie czerwony burak używany był jako coś na wzór leku. Kwas lub sok z niego pito z myślą o zbiciu gorączki, rozprawieniu się z bólem głowy albo innymi skutkami zbyt intensywnych hulanek.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Dużo dobrego w małym formacie – czyli nowe MINIczekolady z Wawelu! Biuro prasowe
2020-02-28 | 09:00

Dużo dobrego w małym formacie – czyli nowe MINIczekolady z Wawelu!

Odkryj nową kategorię MINIczekolad w portfolio Wawel – czyli dużą dawkę przyjemności zamkniętą w małej formie, idealnej do delektowania się. Wyjątkowe połączenie doskonałej
Żywienie Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek
2020-02-27 | 11:00

Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek

Właściwości zdrowotne Płatki drożdżowe tworzone są z nieaktywnych drożdży. Dezaktywacja sprawia, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia. Można spożywać je w formie surowej,
Żywienie Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?
2020-02-26 | 14:00

Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?

Świąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego

Więcej ważnych informacji

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Gosia Andrzejewicz: Po trzech miesiącach ćwiczeń z trenerem personalnym zaczęłam mieścić się w mój wymarzony rozmiar S. Teraz czuję się młodziej

Wokalistka przeszła metamorfozę i schudła ponad 10 kilogramów. Tłumaczy, że decyzja o zmianie stylu życia była podyktowana głównie chęcią polepszenia sprawności fizycznej. Przyznaje, że powrót do szczupłej sylwetki bardzo ją cieszy. Dzięki regularnym treningom oraz restrykcyjnej diecie jej forma z miesiąca na miesiąc jest coraz lepsza. Konsekwencją zmian w wyglądzie są nowe propozycje zawodowe. Już niedługo Gosię Andrzejewicz będzie można zobaczyć w kolejnej edycji show Polsatu „Twoja twarz brzmi znajomo”.

Media

Marta Gałuszewska: Podczas prób do programu „Twoja twarz brzmi znajomo” odkrywam w sobie umiejętności wokalne, o których posiadaniu nie miałam pojęcia

Już niedługo na antenie Polsatu rozpocznie się kolejna edycja show „Twoja twarz brzmi znajomo”. Wśród uczestników będziemy mogli zobaczyć między innymi Martę Gałuszewską i Karola Dziubę. Wokalistka przyznaje, że program pozwolił jej zdobyć doświadczenie, które z pewnością wykorzysta w późniejszej pracy – podczas koncertów. Aktor podkreśla, że przygotowanie się do cotygodniowych występów wymaga ogromnego wysiłku.

Gry i rozrywka

Rusza pierwsza trasa koncertowa z hologramowym artystą. Po VR sięgają także teatry i Hollywood

Nowe technologie pomogą stworzyć nowe doświadczenia. Wirtualna rzeczywistość sprawia, że treść wydarzenia staje się bardziej interesująca i lepiej zaspokaja potrzeby współczesnego stylu życia ludzi. Dlatego też po innowacyjne rozwiązania chętnie sięga świat sztuki. Okulary wirtualnej rzeczywistości sprawdzają się w teatrze, po wirtualną rzeczywistość chętnie sięga też Hollywood. Rusza również pierwsza trasa koncertowa, na której zamiast żywej piosenkarki wystąpi hologram. – Powstaje zupełnie nowe medium, ale VR pozwala też przybliżyć  tradycyjne formy sztuki – mówi Jacek Nagłowski, autor adaptacji spektaklu „Biesy” do wirtualnej rzeczywistości.

 

Firma

15 tys. hoteli na świecie i 600 w Polsce. Następca Neckermann Polska startuje z ofertą wyjazdową

Na polskim rynku rozpoczyna działalność Nekera, nowy touroperator, który jest niejako następcą Neckermanna, bo tworzony przez ten sam zespół. –  Upadek polskiego oddziału nie miał nic wspólnego z jego kondycją ekonomiczną, był to efekt bankructwa całej grupy Thomas Cook – mówi założyciel nowego biura Maciej Nykiel. Nekera startuje z ofertą wyjazdową do 15 tys. hoteli na całym świecie, zarówno w najpopularniejszych kurortach, jak i egzotycznych krajach. Będzie też mocno rozwijać wycieczki z dojazdem własnym oraz turystykę krajową. W ofercie ma ponad 600 hoteli w Polsce.