Friends of Animals says diet is the message missing from Earth Day
People have the power to combat the climate crisis one meal at a time. Be vegan.
“How can you NOT talk about diet on Earth Day?” said Priscilla Feral, president of FoA. “People have the power to combat the climate crisis one meal at a time. What are you waiting for? You can start with dinner tonight. Be Vegan.”
While “Our Power Our Planet” is the Earth Day theme this year, with an emphasis on tripling of renewable energy by 2030—it doesn’t address the alarming trend that meat consumption is still on the rise despite Americans knowing that animal agriculture is fueling the climate crisis. Not to mention water and wildlife are also caught in the meat industry’s path of destruction.
According to the U.S. Dept. of Agriculture, the average American is now consuming more than 224 pounds of meat per year, far more than people in any other country.
In 2025, no one should be sticking their head in the sand about cattle’s colossal role in the climate crisis. Their digestive process produces the potent planet warming gas methane; their manure produces both methane and nitrous oxide. Not to mention expansion of pasture for cattle (and sheep) grazing results in conversion of forest and grassland, which causes the emission of carbon dioxide. We must reduce carbon emissions because the more carbon dioxide in the atmosphere, the warmer the earth becomes.
The U.S.’s 92 million cattle generate 4% of the country’s total greenhouse gases and account for 40% of all agricultural emissions. In 2023, the Food and Agriculture Organization of the United Nations reported that livestock produce 11.1% of global greenhouse gas emissions. Peer-reviewed studies have put the figure higher, at up to 19.6% of emissions.
Whether the meat industry’s carbon footprint is on the lower or upper end of this range, quitting the meat and dairy industry is more important than ever.
“As individuals we have to offset what the current Administration is doing,” Feral said. “Trump is assaulting climate action and trying to pollute the earth. That can make us sick, and his allies are working to keep people silent and distracted. But we can push back on what we call food now; we don’t have to wait for the world to change.
“I love the personal autonomy available to people in their daily lives. Each one of us possesses the ability to reclaim our power—beginning with breakfast, lunch and dinner. That’s the message that’s missing from Earth Day.”
Friends of Animals, an international animal protection organization founded in New York in 1957, advocates for the rights of animals, free-living and domestic around the world. www.friendsofanimals.org
Priscilla Feral
Friend of Animals
+1 203-656-1522 ext. 2120
feral@friendsofanimals.org
Visit us on social media:
Facebook
X
Instagram
Legal Disclaimer:
EIN Presswire provides this news content "as is" without warranty of any kind. We do not accept any responsibility or liability for the accuracy, content, images, videos, licenses, completeness, legality, or reliability of the information contained in this article. If you have any complaints or copyright issues related to this article, kindly contact the author above.

Overdrive Digital Marketing Launches Plan with Free Website, SEO, and Google Ads
PipeDreams Acquires H&H Heating & Air Conditioning, Expanding Footprint into Greater Philadelphia
Rayo Credit participará en el Fintech Summit CR 2025: tecnología y datos para la inclusión financiera
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Tylko 35 proc. Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ możliwe do osiągnięcia przed 2030 r. Potrzebna ściślejsza współpraca międzynarodowa
Jak wynika z raportu ONZ, choć w ciągu ostatniej dekady dzięki dążeniu do realizacji przyjętych celów udało się poprawić życie milionów ludzi na całym świecie, to jednak tempo zmian pozostaje zbyt wolne, by dało się je osiągnąć do 2030 roku. Postęp hamują przede wszystkim eskalacja konfliktów, zmiana klimatu, rosnące nierówności i niewystarczające finansowanie. Jak wynika ze sprawozdania Parlamentu Europejskiego, problemem jest także brak ścisłej współpracy międzynarodowej i sceptyczne podejście niektórych państw ONZ.
Przemysł spożywczy
UNICEF: Wszystkie dzieci poniżej piątego roku życia w Gazie cierpią z powodu niedożywienia. Sytuacja jest katastrofalna

Ataki Izraela na Strefę Gazy i jej izolacja doprowadziły do całkowitego załamania podstawowych usług i ograniczenia możliwości dostaw i dystrybucji pomocy humanitarnej – wskazuje UNICEF. W efekcie setki tysięcy Palestyńczyków są w sytuacji ciągłego zagrożenia życia i cierpią z powodu niedożywienia i głodu. Ta klęska dotyczy praktycznie wszystkich dzieci poniżej piątego roku życia. Konflikty są jednym z głównych przyczyn braku bezpieczeństwa żywnościowego, głodu i niedożywienia na świecie. Szczególnie dotyczy to Afryki i Azji Zachodniej.
Prawo
Branża ciepłownictwa czeka na unijną i krajową strategię transformacji. Liczy na większe fundusze i korzystne regulacje

Komisja Europejska zapowiedziała rozpoczęcie w I kwartale 2026 roku prac nad strategią dla ciepłownictwa i chłodnictwa. Nad tym strategicznym dokumentem w zakresie ciepłownictwa pracuje także polski rząd. Branża podkreśla, że obie te strategie będą miały kluczowe znaczenie dla trwającej transformacji w ciepłownictwie, czyli przyszłości ogromnych inwestycji, które czekają sektor do 2050 roku. Jednocześnie apeluje o większe wsparcie tego procesu ze środków publicznych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.