Friends of Animals says diet is the message missing from Earth Day
People have the power to combat the climate crisis one meal at a time. Be vegan.
“How can you NOT talk about diet on Earth Day?” said Priscilla Feral, president of FoA. “People have the power to combat the climate crisis one meal at a time. What are you waiting for? You can start with dinner tonight. Be Vegan.”
While “Our Power Our Planet” is the Earth Day theme this year, with an emphasis on tripling of renewable energy by 2030—it doesn’t address the alarming trend that meat consumption is still on the rise despite Americans knowing that animal agriculture is fueling the climate crisis. Not to mention water and wildlife are also caught in the meat industry’s path of destruction.
According to the U.S. Dept. of Agriculture, the average American is now consuming more than 224 pounds of meat per year, far more than people in any other country.
In 2025, no one should be sticking their head in the sand about cattle’s colossal role in the climate crisis. Their digestive process produces the potent planet warming gas methane; their manure produces both methane and nitrous oxide. Not to mention expansion of pasture for cattle (and sheep) grazing results in conversion of forest and grassland, which causes the emission of carbon dioxide. We must reduce carbon emissions because the more carbon dioxide in the atmosphere, the warmer the earth becomes.
The U.S.’s 92 million cattle generate 4% of the country’s total greenhouse gases and account for 40% of all agricultural emissions. In 2023, the Food and Agriculture Organization of the United Nations reported that livestock produce 11.1% of global greenhouse gas emissions. Peer-reviewed studies have put the figure higher, at up to 19.6% of emissions.
Whether the meat industry’s carbon footprint is on the lower or upper end of this range, quitting the meat and dairy industry is more important than ever.
“As individuals we have to offset what the current Administration is doing,” Feral said. “Trump is assaulting climate action and trying to pollute the earth. That can make us sick, and his allies are working to keep people silent and distracted. But we can push back on what we call food now; we don’t have to wait for the world to change.
“I love the personal autonomy available to people in their daily lives. Each one of us possesses the ability to reclaim our power—beginning with breakfast, lunch and dinner. That’s the message that’s missing from Earth Day.”
Friends of Animals, an international animal protection organization founded in New York in 1957, advocates for the rights of animals, free-living and domestic around the world. www.friendsofanimals.org
Priscilla Feral
Friend of Animals
+1 203-656-1522 ext. 2120
feral@friendsofanimals.org
Visit us on social media:
Facebook
X
Instagram
Legal Disclaimer:
EIN Presswire provides this news content "as is" without warranty of any kind. We do not accept any responsibility or liability for the accuracy, content, images, videos, licenses, completeness, legality, or reliability of the information contained in this article. If you have any complaints or copyright issues related to this article, kindly contact the author above.

Dr. Duane L. Dillard selected for The Lifetime Achievement Award by IAOTP
USA Today Bestselling Author DC Gomez to give away 1 million copies of Award-Winning e-book from April 2025 - April 2026
Legends of War - Book 2: Sparrow Wars in the Garden of Bliss, Presented by Atticus Publishing
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.