Komunikaty PR

CHEP promuje rozwiązania gospodarki w obiegu zamkniętym

2020-12-15  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Agata Kwapień
Public Dialog

ul. Mesyńska 4
02-761 Warszawa
a.kwapien|publicdialog.pl| |a.kwapien|publicdialog.pl
531 785 723
www.publicdialog.pl

10 grudnia odbył się webinar zorganizowany przez Polskie Towarzystwo Logistyczne pod tytułem „Gospodarka w Obiegu Zamkniętym: Przyszłość Łańcucha Dostaw”. Gościem specjalnym wydarzenia był prof. Michael Bourlakis z Cranfield School of Management, który przedstawił koncepcję gospodarki cyrkularnej, jej ewolucję, znaczenie oraz uwarunkowania wdrażania cyrkularnych łańcuchów dostaw. Firma CHEP jako pionier gospodarki o obiegu zamkniętym była oficjalnym partnerem wydarzenia.

W obliczu postępujących zmian klimatycznych i ogłoszonego przez Unię Europejską planu osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 roku, tzw. Zielonego Ładu, wiele podmiotów podejmuje się rewizji swoich procesów produkcyjnych i łańcuchów dostaw. W globalnym biznesie liczą się już nie tylko wyniki finansowe, ale również środki, jakimi firmy osiągają swoje cele. CHEP jako pionier gospodarki współdzielenia działa w obiegu zamkniętym już od 60 lat i aktywnie wspiera swoich partnerów biznesowych we wdrażaniu bardziej zrównoważonego modelu biznesu poprzez optymalizację łańcucha dostaw.

W centrum zrównoważonego modelu biznesu CHEP jest główny produkt firmy - paleta drewniana wielokrotnego użytku 1200 x 800, która naturalnie wpisuje się w założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Palety są produkowane z surowców pozyskiwanych wyłącznie z certyfikowanych zrównoważonych  źródeł i są zbudowane w sposób zapewniający im funkcjonalność i jak najdłuższy cykl życia produktu. CHEP dąży do tego by zminimalizować zużycie surowców potrzebnych do produkcji palet. Uszkodzone nośniki stają się źródłem części wymiennych do naprawy innych palet lub są wykorzystywane do dogrzewania centrów serwisowych i nie stają się źródłem odpadów. Również plastikowe palety CHEP, są wykonane w 100% z przetworzonego tworzywa sztucznego i wszystkie są neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla.

Dbając o zarządzanie gospodarką paletową, CHEP zwiększa efektywność całego łańcucha dostaw. Działania opiera nie tylko na wynajmie palet i zarządzaniu nimi, ale przede wszystkim na wspieraniu partnerów biznesowych w tworzeniu bardziej zrównoważonych łańcuchów dostaw. Dzięki zbiorze unikatowych danych, obejmujących miliony ruchów paletowych na terenie całej Europy, CHEP jest w stanie monitorować przepływy transportowe jakie występują pomiędzy partnerami oraz wspierać ich w dążeniu do optymalizacji i poszukiwania synergii w strumieniach dystrybucyjnych pomiędzy nimi. W ten sposób partnerzy CHEP korzystając z dedykowanych im i dopasowanych do ich infrastruktury rozwiązań, wykorzystują transport w sposób maksymalnie efektywny, łącząc transport palet z przepływami towarowymi, domykając pętle połączeń logistycznych i ograniczając tzw. „puste kilometry.”

“Budujemy społeczność, która jest złączona wizją zrównoważonego rozwoju i pasją do ochrony środowiska, która jednocześnie przynosi wymierne korzyści finansowe, operacyjne i wpływa w sposób pozytywny na cały łańcuch dostaw. Model biznesowy CHEP, który chcemy rozwijać to nie tylko wynajem palet, ale przede wszystkim wsparcie całego łańcucha dostaw. Wierzymy, że współdziałając możemy budować efektywne i zrównoważone łańcuchy dostaw i wyprzedzić zobowiązania prawne, które nas czekają w najbliższej przyszłości. Chcemy pójść jeszcze o krok dalej w zrównoważonym rozwoju. Jesteśmy przekonani, że dbając o środowisko i aktywnie szukając sposobów na ograniczenie emisji CO2, budujemy naszą przewagę konkurencyjną i wzmacniamy nasz wizerunek jako firmy odpowiedzialnej społecznie, a zarazem budujemy świadomość ekologiczną wśród naszych partnerów.” - mówi Aleksandra Zajączkowska, Business Development Manager, CHEP Polska.

Jednocześnie firma CHEP aktywnie działa na rzecz minimalizowania własnego wpływu na środowisko. Od 2015 do 2020 roku w ramach strategii „Lepsza planeta, lepsza firma, lepsze społeczności” firma ograniczyła emisję CO2 o 33% oraz osiągnęła cel Zero Wylesiania. Do 2025 firma stawia sobie za cel wdrożenie regeneratywnych łańcuchów dostaw, co oznacza tworzenie większej wartości dla społeczeństwa i planety niż to, co przynosi biznes, nasadzenie dwóch drzew za każde jedno wykorzystane do produkcji palet lub przejście w 100% na odnawialne źródła energii zarówno w produkcji i naprawie palet, jak i w biurach oraz osiągnięcie zerowej ilości odpadów.

“Zmiany klimatyczne widoczne są dla nas wszystkich gołym okiem i nasza wspólna przyszłość powinna być troską nas wszystkich - decydentów, instytucji finansowych, opinii publicznej, przedsiębiorców. Niezależnie od tego, że jesteśmy teraz w trudnej sytuacji pandemicznej, teraz jest ten moment żeby działać.” – mówi Justyna Dróżdż, Retail Solutions & Analysis Leader, CHEP Polska.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Transport Ciężarówki bezemisyjne rozwożą produkty PepsiCo w Warszawie Biuro prasowe
2024-04-29 | 15:00

Ciężarówki bezemisyjne rozwożą produkty PepsiCo w Warszawie

Warszawa, 29 kwietnia 2024 roku PepsiCo zaopatruje punkty sprzedaży w ścisłym centrum Warszawy rozwożąc napoje i przekąski w bezemisyjnych ciężarówkach. Działanie to wpisuje
Transport Jak obronić się przed mandatem za tachograf za granicą?
2024-04-29 | 09:00

Jak obronić się przed mandatem za tachograf za granicą?

Podczas rutynowej kontroli drogowej na terenie Słowenii jeden z kierowców firmy Adecon został ukarany mandatem za rzekome nieprawidłowości w działaniu nowoczesnego tachografu. Pomimo
Transport Ile zarabiają kierowcy zawodowi C+E? Co wpływa na ich wynagrodzenia
2024-04-27 | 22:46

Ile zarabiają kierowcy zawodowi C+E? Co wpływa na ich wynagrodzenia

W 2023 r. w branży TSL nastąpiły istotne zmiany w ustalaniu wynagrodzeń dla kierowców. Wzrost płacy wraz z nowymi przepisami dotyczącymi delegowania pracowników, wpłynęły na

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok

Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.

Problemy społeczne

Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami

Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.