Ciasta na sylwestrowy stół
Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto, za to z kategorii „wow”, którego smak długo się pamięta. Poznajcie nasze pewniaki, które idealnie sprawdzą się w Sylwestra.
Istnieją smaki, które jednoznacznie kojarzą się ze świętami. Aromat przypraw korzennych, słodycz miodu i chrupkość orzechów łącząca się z czekoladą. Do tego aromatyczna kawa, królowa beza i nic więcej nie potrzeba. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
Czekoladowy sernik na pierniczkowo-orzechowym spodzie
Przepisów na idealny sernik jest wiele, można nawet zaryzykować tezę, że w każdym domu króluje inna receptura. My proponujemy połączenie klasyki ze świątecznymi przyprawami i otulającą czekoladą. Sernik w wersji premium podbije niejedno podniebienie.
Przygotuj:
Spód
- 250 g pierniczków
- 100 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów laskowych
- 150 g masła
Masa czekoladowo-serowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1,25 kg twarogu tłustego (minimum 25% tłuszczu)
- 2 jajka w rozmiarze XL
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
- 40 g czekoladowego proszku budyniowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 150 ml śmietanki 30%
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 110 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Spód: rozpuść masło, a pierniczki i orzechy zmiksuj na drobny proszek. Możesz użyć blendera. Połącz składniki, by uzyskać zwarte ciasto. Wyłóż większą tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wylep dno masą pierniczkową. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Masa serowa: w rondelku rozpuść czekoladę z masłem. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg, jajka, żółtka, cukier, proszek budyniowy, kakao, skrobię oraz śmietankę. Dodaj roztopioną czekoladę i krótko zmiksuj, uważając, by nie napowietrzyć masy. Wylej masę na schłodzony spód.
- Pieczenie: piecz w temperaturze 165°C (góra-dół) przez 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw sernik na 20 minut, aby stopniowo ostygł.
- Polewa: rozpuść masło z czekoladą, wymieszaj i polej wystudzony sernik. Udekoruj wedle uznania, np. pierniczkami czy orzechami.
– Świąteczne wypieki to nie tylko kulinarna tradycja, ale przede wszystkim magiczny czas spędzany z rodziną i bliskimi. W okresie przygotowań szczególnie doceniamy praktyczne rozwiązania, takie jak papier do pieczenia. Produkt banalny, ale jakże potrzebny w kuchni – nie tylko zapobiega przywieraniu ciast, pierniczków czy makowców do formy, ale także ułatwia ich porcjowanie i późniejsze przechowywanie. To mały detal, który robi dużą różnicę w świątecznym szale pieczenia – podpowiada Marta Krokowicz z marki Paclan.
Beza dacquoise w kształcie gwiazdy
Beza dacquoise to delikatny deser wywodzący się z Francji. Połączenie lekkich, chrupiących bezowych blatów z kremem kawowym tworzy wyśmienitą kompozycję smaków. Tę wersję przygotowaliśmy w formie gwiazdy, co sprawia, że będzie się pięknie prezentowała na noworocznym stole.
Przygotuj:
Beza
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- opcjonalnie: posiekane orzechy
Krem
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki słodkiej 36%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżka cukru
- opcjonalnie: 1 łyżka śmietan-fix
- garść posiekanych daktyli i dowolnych orzechów
Dekoracja
- 1 łyżka orzechów
- 1 łyżka daktyli
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Beza: ubij białka z dodatkiem szczypty soli, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 15 minut, aż masa stanie się lśniąca i jednolita. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką. Uformuj bezę na papierze do pieczenia w kształt gwiazdy.
- Pieczenie: włóż bezę do nagrzanego piekarnika (termoobieg) na 160°C i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 2 godziny. Po upieczeniu studź bezę w uchylonym piekarniku.
- Krem: zaparz mocną kawę i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier na lekką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną kawę, a opcjonalnie także śmietan-fix, miksując krótko, by zachować kremową konsystencję. Na koniec wmieszaj posiekane daktyle i orzechy, używając łyżki.
- Składanie: przełóż wypieczone blaty bezowe kremem. Na wierzchu udekoruj deser posiekanymi orzechami, daktylami i posyp kakao.
Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na gwiezdną bezę dacquoise, czy na aromatyczny sernik czekoladowy, każde ciasto będzie prawdziwą ozdobą sylwestrowo-noworocznego stołu. Życzmy, aby deser stał się słodkim zwieńczeniem tych magicznych chwil spędzonych z bliskimi.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
![Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_974598057,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Handel

Są już pierwsze propozycje deregulacji przepisów dla biznesu. Ten proces może pobudzić inwestycje i zwiększyć konkurencyjność Polski
– Deregulacja prawa gospodarczego ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia konkurencyjności polskich firm i przyciągania inwestycji – ocenia prezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu Andrzej Dycha. W tym tygodniu zespół ds. tej deregulacji, który powstał w odpowiedzi na apel premiera Donalda Tuska, przedstawił już pierwsze propozycje zmian, w tym m.in. ograniczenie kontroli firm, uproszczenie przepisów podatkowych i ułatwienia w zatrudnianiu cudzoziemców. Prezes PAIH wskazuje, że jednym z punktów tej listy powinno być również wzmocnienie roli izb gospodarczych, które mogą odgrywać większą rolę w dialogu między biznesem a rządem.
Polityka
Trzy lata wojny w Ukrainie. UE i kraje członkowskie przeznaczyły na wsparcie ponad 134 mld euro

Instytucje UE deklarują w dalszym ciągu mocne poparcie dla Ukrainy. Łącznie w ciągu trzech lat od rozpoczęcia rosyjskiej agresji Unia i jej państwa członkowskie przeznaczyły na wsparcie walczącej Ukrainy i jej obywateli 134 mld euro, w tym ponad 67 mld euro pomocy finansowej i 50 mld wojskowej. Skala potrzeb nadal jest jednak ogromna. Tym bardziej że dalsze wsparcie ze strony amerykańskiego sojusznika stoi pod znakiem zapytania.
Transport
Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.