COVID motorem rozwoju i motywacją do doskonalenia jakości w firmach produkującyc
Zgodnie z ankietą przeprowadzoną ankietą przez Europejską Radę Pelletu (EPC), która dotyczyła wpływu pandemii koronawirusa na producentów pelletu drzewnego w Europie i na świecie, branża producentów znacząco odczuła zahamowanie gospodarki spowodowane sytuacją z COVID-19.
Ankieta miała dostarczyć informacji o możliwych przyszłych wahaniach na rynku wysokiej jakości pelletów drzewnych. Wyniki pokazały, że 75% producentów ucierpiało na skutek pandemii, a 2 na 3 firmy planują wprowadzenie wyższych cen pelletu drzewnego. Ponad połowa producentów dotkniętych negatywnymi skutkami COVID-19 wskazuje zmniejszenie popytu ze strony użytkowników końcowych.
Można przypuszczać, że to główna przyczyna spadku produkcji i handlu, którego ponad połowa ankietowanych firm spodziewa się w najbliższych miesiącach. Ankieta EPC wykazała również, że z pomocy rządowej, dostępnej w większości krajów tj. Włochy, Hiszpania, Polska, Holandia, Wielka Brytania, Belgia, Węgry, Chorwacja i inne, skorzystało lub planuje się o nią ubiegać większość producentów pelletu drzewnego.
Oprócz negatywnego trendu należy również zauważyć, że pandemia przyniosła pewne szanse, które dostrzegliśmy tuż po jej wybuchu. Firmy, które zadziałały szybko i wdrożyły niestandardowe pomysły na promocję swoich produktów, dziś mogą cieszyć się wzrostem popytu ze strony klientów, nawet pomimo ogólnie trudnej sytuacji rynkowej – powiedział Marcin Łazicki, Dyrektor Produkcji Maximer.
Chcąc zwrócić uwagę na potwierdzony certyfikatem jakości produkt i przekonać ludzi do czystego, ekologicznego, drzewnego biopaliwa stałego, przeznaczonego do spalania w nowoczesnych, dedykowanych do tego rodzaju paliwa kotłach, kominkach oraz palnikach w celu wytworzenia energii cieplnej na potrzeby grzewcze, firmy próbują na przykład obniżać cenę bądź proponować rabaty.
My postanowiliśmy wyjść naprzeciw kryzysowi, który zataczał coraz szersze kręgi, powodując trudniejszy dostęp do surowca, ograniczenia w przemieszczaniu się, sprzedaży detalicznej, obostrzenia sanitarne panujące w zakładzie produkcji. Postanowiliśmy udoskonalić jakość pelletu drzewnego i uwierzytelnić funkcjonujący system zakładowej kontroli produkcji certyfikatem ENplus w klasie jakości A1 – dodaje Marcin Łazicki.
Jakościowy pellet:
-
Powoduje niską emisję CO2
-
Nie zawiera substancji szkodliwych
-
Nie emituje przykrych zapachów
-
Nie powoduje alergii
-
Jest czysty i bezpieczny w użytkowaniu i łatwy w przechowywaniu
-
Jest wysokokaloryczny ≥ 5 kWh z kilograma pelletu
-
Pozostawia po spalaniu niewielką ilość popiołu - ≤0,50 %
-
Pozostawia ekologiczny popiół do wykorzystania jako nawóz
Charakterystyka pelletu drzewnego produkowanego w zakładzie MAXIMER:
fizyczne i chemiczne właściwości
Średnica | 6±1 mm |
Wilgotność | ≤ 10 w-% |
Zawartość popiołu | ≤ 0,35 % |
Wartość opałowa | ≥ 5 kWh/kg |
Pelet drzewny produkowany w zakładzie produkcji MAXIMER jest certyfikowany
w systemach ENplus® i DINplus, a parametry fizyko-chemiczne pelletu potwierdzone
w laboratorium akredytowanym odpowiadają klasie jakości A1. Status certyfikatu ENplus® (A1) nr PL049 oraz DINplus nr 7A325 można zweryfikować na stronach: enplus-pellets.eu oraz https://www.dincertco.tuv.com
Gotowanie na gazie – ani zdrowe, ani eko
Jak impregnować kamień naturalny?
BRUTALNA PRAWDA O KOSZTACH OGRZEWANIA DOMU – JAK PRZETRWAĆ ZIMĘ?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Infrastruktura
Zorganizowane grupy cyberprzestępcze sięgają po coraz bardziej zaawansowane narzędzia sztucznej inteligencji. Często celem ataków jest infrastruktura krytyczna
Rozwój cyberprzestępczości postępuje w kierunku budowania powiązań o charakterze mafijnym i wykorzystywania zaawansowanych technologicznie rozwiązań, po jakie sięgają służby specjalne. Coraz częściej służy do tego także sztuczna inteligencja, która przyniosła ze sobą szereg nowych zagrożeń. Choć w ślad za technologicznym zaawansowaniem cyberprzestępców rozwijają się też narzędzia zapobiegające atakom, to wciąż najsłabszym ogniwem jest człowiek. Atrakcyjnym celem ataków dla hakerów są jednostki publiczne, infrastruktura krytyczna i samorządy, również te małe, którym brakuje zasobów finansowych i kadrowych, by zapewnić wystarczającą ochronę.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.
Problemy społeczne
Docenianie przez szefa jest równie ważne dla pracowników, co atrakcyjne wynagrodzenie i obowiązki. Kluczową rolę odgrywa komunikacja między liderem a zespołem
Niemal co czwarty pracownik chciałby, by jego przełożony częściej go doceniał. Blisko połowa jest gotowa odejść z pracy z powodu szefa, nawet mimo zadowolenia z firmy i zarobków – wynika z badania „Lider w oczach pracowników” zrealizowanego dla Pluxee. – Liderzy pełnią kluczową rolę w budowaniu zespołu – są też coraz lepsi w rozumieniu tego, że niezbędna jest wizja i cel, do którego można angażować ludzi – ocenia Monika Reszko, psycholożka biznesu.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.