Komunikaty PR

4 pomysły na lekkie dania z nowalijek

2023-04-20  |  11:00
Biuro prasowe

Wiosna zawitała na dobre, a wraz z nią pierwsze sezonowe warzywa i owoce. Świeże, chrupiące i bogate w wartości odżywcze nowalijki zachęcają do gotowania. Lokalny Rolnik dzieli się inspiracjami na lekkie, niskokaloryczne dania idealne na wiosnę.

Od śniadania, przez lunch, na kolacji skończywszy – po zimie i okresie świątecznym chętnie modyfikujemy menu, by zadbać o figurę i dobre samopoczucie. Sprzyja temu pojawienie się na straganach nowalijek, które nie tylko wprowadzają nieco koloru do kuchni, ale są także cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Eksperci wirtualnego targu Lokalny Rolnik komponują jadłospis na wiosnę ze świeżymi warzywami w roli głównej.

Na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem

O poranku, gdy czasu jest zawsze mało, sprawdzą się ekspresowe rozwiązania. Na śniadanie zamiast klasycznej kanapki z plastrem szynki i żółtego sera postaw na twarożek ze szczypiorem. Rozgnieć twaróg, zmieszaj z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Smak wzbogacisz, dodając ulubione kiełki.

Sałatka nicejska z rzodkiewką

Na drugie śniadanie lub brunch sprawdzi się sałatka nicejska w nieco odmienionej wersji, ponieważ wzbogacona o rzodkiewkę. Do miski włóż umytą, drobno porwaną sałatę, odsączonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i jajko na twardo pokrojone w ćwiartki. Całość polej sosem musztardowym, a na koniec dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.

Chłodnik z botwiny

Zarówno korzeń, łodygę, jak i liście młodego buraka można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Pęczek botwinki przyda się do przygotowania chłodnika, który nadaje wiośnie wyjątkowego smaku. Do wywaru dodaj obrane, pokrojone w kawałki buraki, po 5 minutach posiekane liście oraz łodygi, a następnie kilka łyżek octu dla zachowania koloru i dopraw. Do ostudzonego bulionu dodaj kefir. To idealna propozycja na ciepły dzień. Chcesz mieć pewność, że wiosenne plony, których używasz do gotowania, pochodzą od zaufanych wytwórców, rosną w naturalnych warunkach, bez udziału pestycydów i sztucznych nawozów? Zaloguj się na www.lokalnyrolnik.pl i poznaj ofertę od dostawców zlokalizowanych blisko Ciebie. Na wirtualnym targu Lokalny Rolnik kupisz nie tylko warzywa i owoce, ale także wiejskie jaja, nabiał o czystej etykiecie, rzemieślnicze wędliny i mięso oraz gotowe dania obiadowe.

Tarta warzywna

Szczypior, botwinka, szparagi, pomidory – wraz z kolejno pojawiającymi się w warzywniakach nowalijkami możesz urozmaicać smak tarty. Chrupiący spód w połączeniu z serowym farszem i sezonowymi bohaterami sprawdzi się jako zarówno propozycja na obiad, jak i kolację. W wersji fit zamiast śmietany możesz wykorzystać roztrzepane jajka. Tarta warzywna idealnie komponuje się z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego!

***

LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma oferuje zdrowe jedzenie z zaufanego źródła, w cenach zbliżonych do sklepowych. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.

Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru.

Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Coraz mniej kredytów bankowych płynie do polskiej gospodarki. Przed sektorem duże wyzwania związane z finansowaniem strategicznych projektów

Polskie przedsiębiorstwa w coraz mniejszym stopniu finansują się kredytem bankowym, zwłaszcza w porównaniu z rosnącym PKB. Powoduje to wysoką nadpłynność sektora bankowego. Deregulacja mogłaby pomóc w skróceniu drogi firm do finansowania bankowego, zwłaszcza że Polskę czekają ogromne wydatki na transformację energetyczną i obronność. Sektor ma bardzo dobre wyniki finansowe, co powoduje, że politycy patrzą w stronę jego zysków. Ryzyko prawne, jakim wciąż są kredyty frankowe, pociąga za sobą brak zainteresowania ze strony zagranicznych inwestorów.

Firma

Bezrobocie może zacząć rosnąć. Ochłodzenie odczuwane szczególnie w branży budowlanej i automotive

W Polsce od kilku lat stopa bezrobocia utrzymuje się poniżej 6 proc., a według metodologii unijnej jest o połowę niższa i jedna z najniższych w Unii. Pracownicy przywykli już, że sytuacja na rynku pracy jest dla nich korzystna. Jednak zaczynają się pojawiać pierwsze niepokojące sygnały zwiastujące możliwą zmianę trendu. Część branż ucierpiała np. z powodu spowolnienia w Niemczech, inne rozważają wybór innej niż Polska lokalizacji ze względu na wysokie koszty pracy czy energii. Na razie ogromnym wyzwaniem pozostaje aktywizacja osób biernych zawodowo.

Ochrona środowiska

Rozwój sztucznej inteligencji drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na energię. Rozwiązaniem są zrównoważone centra danych

Centra danych to jeden z dynamicznie rozwijających się, ale przy tym energochłonnych sektorów gospodarki. Prognozy PMR wskazują, że do 2030 roku operatorzy w Polsce będą dysponować centrami danych o mocy przekraczającej 500 MW, co oznacza, że wzrośnie ona ponad trzykrotnie względem 2024 roku. Przyspieszona cyfryzacja i dynamiczny rozwój sztucznej inteligencji sprawiają, że w ciągu kilku następnych lat zużycie energii elektrycznej w centrach danych tylko w Europie wzrośnie o 66 proc. Dlatego coraz więcej firm sięga po zrównoważone rozwiązania i energię pochodzącą ze źródeł odnawialnych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.