Komunikaty PR

Bałkańskie śniadanie z dodatkiem jajek

2023-11-15  |  12:15
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

W kuchni bałkańskiej bardzo często wykorzystuje się ciasto filo i tworzy za jego pomocą delikatne przekąski, które można jeść o każdej porze dnia. Nasza propozycja na śniadanie to połączenie ciasta z farszem na bazie jajek.

To cienkie ciasto warstwowe wytwarza się z mąki, wody i odrobiny oleju. Phyllo po grecku oznacza liść i właśnie z krajem na Półwyspie Bałkańskim kojarzony jest ten produkt, chociaż sposób jego przygotowania pochodzi z Turcji. Potrawy na bazie ciasta filo to podstawa kuchni bałkańskiej. Najczęściej tworzy się z nich właśnie koszyczki i nadziewa różnymi farszami –
z mięsa, sera, warzyw czy jajek.

– Jajka są często używane do farszu, aby wzmocnić jego konsystencję, smaku i wartości odżywcze – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Jajko stanowi doskonały składnik wiążący, pomagając zespolić pozostałe składniki i nadać farszowi spójność. Warto dostosować ilość jajka do własnych preferencji smakowych i oczekiwanego efektu.

Chrupiące koszyczki bałkańskie w cieście filo
Składniki (na 8 porcji):

- 5 jaj z Ferm Drobiu Jokiel

- 6 płatów ciasta filo

- 100 g śmietany 30 %

- 100 g sera mozzarella

- 300 g szynki wędzonej

- szczypior

- 50 g masła

- pieprz i sól                                                                                     

Sposób przygotowania:

Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Rozgniatamy widelcem w miseczce. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jajami. Dodajemy śmietanę i szczypior pokrojony w drobną kostkę i również mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy na bok. Ciasto filo kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 11 x 11 cm, smarujemy masłem z każdej strony, po czym układamy na blaszce do muffinek. W każdej foremce układamy 3 płaty ciasta filo - każdy z nich pod innym kątem. Potem nakładamy do nich farsz tak, by zrównać go z górnym poziomem foremki. Każdy koszyczek posypujemy mozzarellą przykrywając farsz. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.


 


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Firma

Były prezes PGE: OZE potrzebuje wsparcia magazynów energii. To temat traktowany po macoszemu

Choć udział odnawialnych źródeł energii w miksie energetycznym Polski jest stosunkowo wysoki i rośnie, to ten przyrost jest chaotyczny i nierównomiernie rozłożony miedzy technologiami – wskazuje Forum Energii. Dodatkowo OZE potrzebują wsparcia magazynów energii, a zdaniem Wojciecha Dąbrowskiego, prezesa Fundacji SET, ten temat jest traktowany po macoszemu. Brak magazynów powoduje, że produkcja energii z OZE jest tymczasowo wyłączana, co oznacza marnowanie potencjału tych źródeł.

Infrastruktura

Wzrost wynagrodzeń ekip budowlanych najmocniej wpływa na koszty budowy domu. Zainteresowanie inwestorów mimo to nieznacznie wzrasta

Budowa metra kwadratowego domu w Polsce kosztuje od 5,55 do 6 tys. zł w zależności od województwa – wynika z najnowszych analiz firmy Sekocenbud. Najdrożej jest w Warszawie, gdzie cena za metr kwadratowy domu przekroczyła już 6,2 tys. zł. Na przyrosty kosztów budowy domu wpływają zarówno drożejące materiały budowlane, jak i wyższe wynagrodzenia pracowników. Inwestorzy nie rezygnują jednak z budowy domów jednorodzinnych, co ma związek m.in. z wciąż wysokimi cenami mieszkań czy też obniżką stóp procentowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.