Jesienne inspiracje kulinarne
Wytrawne pączki z sałatką
Składniki na pączki:
50 ml ciepłego mleka
7 g suszonych drożdży
190 g mąki pszennej
25 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
70 g masła
Składniki na sałatkę:
2 garści mixu sałat z rukolą
4 łyżki powideł śliwkowych
100 g sera brie
2 pomarańcze drobne
1/2 opakowania Kabanosów polskich Sokołów
2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na dressing:
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka soku z pomarańczy
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka płatków migdałowych
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Dobrze schłodzony ser kromy w kostkę. Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.
Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki. Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy
powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.
Dutch baby z Kabanosami francuskimi
Składniki na omlet:
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki masła klarowanego
Składniki na sałatkę:
2-3 łyżki konfitury figowej
1 duża garść roszponki
2/3 opakowania Kabanosów francuskich Sokołów
80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
4-5 kasztanów
Składniki na dressing:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki. Winogrona przekrawamy na połówki. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Państwowa Agencja Atomistyki przygotowuje się do nadzoru nad pierwszą polską elektrownią jądrową. Kluczową kwestią jest bezpieczeństwo
Trwają przygotowania do budowy pierwszej w Polsce elektrowni jądrowej na Pomorzu. Zgodnie z harmonogramem przedstawianym przez rząd fizyczna budowa ma ruszyć w 2028 roku, a początek eksploatacji pierwszego bloku planuje się na 2036 rok. Również Państwowa Agencja Atomistyki przygotowuje się do realizacji zadań związanych z dozorem nad budową, rozruchem i eksploatacją nowej jednostki. Kluczowe są kwestie związane z bezpieczeństwem jądrowym i ochroną radiologiczną obiektu.
Ochrona środowiska
K. Wyszkowski: Porozumienie paryskie to duże osiągnięcie. Odwrót USA tego nie zmieni

Z danych Climate Action Tracker wynika, że do końca lutego br. tylko 18 państw sygnatariuszy porozumienia paryskiego zaktualizowało swoje plany realizacji celów klimatycznych do 2035 roku. Chociaż walka z rosnącymi emisjami CO2 nie postępuje w takim tempie, jakie jest wymagane, to samo porozumienie klimatyczne z Paryża należy uznać za osiągnięcie, które przyniesie efekty. Zdaniem Kamila Wyszkowskiego z UN GCNP nie powinno tego zmienić nawet wycofanie się z niego Stanów Zjednoczonych.
Ochrona środowiska
Konkurs NCBR i Orlenu ma wesprzeć najciekawsze rozwiązania dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego. Na ich rozwój trafi blisko 200 mln zł

Niemal 200 mln zł trafi na realizację innowacyjnych projektów dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego. NCBR i Orlen w ramach konkursu NEON III chcą znaleźć partnerów wśród instytucji naukowych i technologicznych do działania w trzech obszarach: dekarbonizacji, cyfryzacji i gospodarki obiegu zamkniętego. Nabór wniosków potrwa do 30 czerwca br.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.