Właściwości odżywcze twarogu

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Dobry twaróg to podstawa dobrego sernika. Sprawdza się też doskonale w popularnych leniwych, naleśnikach na słodko, czy jako dodatek na kanapkach. Uwielbiamy się nim zajadać, ale czy jest on zdrowy i jakie są jego właściwości odżywcze?
Co do zasady, białe sery są produktami raczej niskokalorycznymi i lekkimi. Ta lekkostrawność może zaskakiwać biorąc pod uwagę, jak bardzo twarogi są sycące. Właśnie ze względu na te - wydawałoby się, że wykluczające się - właściwości, po twaróg często sięgają osoby przebywające na diecie. Swoją lekkość biały ser zawdzięcza procesowi rozkładu laktozy. Laktoza zamienia się w kwas mlekowy, który dla ludzi jest znacznie łatwiej przyswajalny.
Skoro już przy lekkostrawności jesteśmy - a nawet zdążyliśmy wspomnieć o diecie, warto zadać pytanie o kaloryczność twarogu. Jest sprawą oczywistą, iż ładunek energetyczny wprost koreluje z zawartością tłuszczu w serze. I tak, sery półtłuste i tłuste zawierają go od 4 do 8%, a ich wartość kaloryczna to zakres od 130 do 180 kcal na 100g. Natomiast chudy ser biały może nie przekroczyć 1% zawartości tłuszczu w swoim składzie, a co za tym idzie, sto gramów takiego twarogu dostarczy nam tylko ok. 100 kalorii.
Należy również pamiętać, że biały ser to doskonałe źródło wysokowartościowego białka. 100 gramów białego sera - w zależności od rodzaju - może zawierać go aż 20%. Jakkolwiek twaróg, w odróżnieniu do innych rodzajów sera, nie zawiera dużych ilości wapnia, to dostarcza on nam innych, niezwykle cennych substancji odżywczych. I tak 100g twarogu zawiera średnio:
Sód - 350 mg
Potas - 110 mg
Węglowodany - 3,4 g
Cukry - 2,7 g
Żelazo - 0,1 mg
Witamina D - 3 IU
Witamina B12 - 0,4 mcg
Witamina B2 (ryboflawina) - 0,2 mg
Magnez - 8 mg
Oczywiście wartości te mogą się nieco różnić w zależności od rodzaju sera. Jak się można domyślić, chudy ser, choć mniej kaloryczny, zawierać będzie mniej wartościowych dla nas pierwiastków, ale, co ciekawe, zawartość tłuszczu, nie wpłynie np. na ilość witamin z grupy B.
Duża zawartość białka, ale i witaminy B12, czynią twaróg wyjątkowo atrakcyjnym produktem dla wegetarian. Z kolei jego chude odmiany cieszą się dużą popularnością wśród osób na diecie. Ale nie tylko to świadczy o jego uniwersalności. Twaróg występuje w wielu odmianach, a każda z nich to doskonały i unikalny smak. Możemy z niego przygotować pastę twarożkową, dodać do makaronu, czy sałatki. A jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę, użyjemy go jako składnika w serowym torcie, czy klasycznym serniku. Mając z kolei wiedzę o jego właściwościach odżywczych, nie pozostaje nic innego, jak zajadać się nim bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Niepewność gospodarcza rosnącym zagrożeniem dla firm. Sytuację pogarszają zawirowania w światowym handlu
Wojna handlowa i trudna sytuacja geopolityczna stanowią zagrożenie dla funkcjonowania firm. Niepewność sytuacji gospodarczej to obok wysokich kosztów pracowniczych najczęściej wskazywana bariera utrudniająca działalność. 60 proc. właścicieli i zarządzających firmami w Polsce uważa ją za największe zagrożenie. – Kryzysy są tyleż szokiem dla systemu, co szansą. Jeśli wykorzystamy nowo tworzące się sytuacje, mamy szansę wyjść wzmocnieni – ocenia Małgorzata Mroczkowska-Horne, dyrektor generalna Konfederacji Lewiatan.
Transport
Ataki cybernetyczne na kolej stają się coraz częstsze. Hakerzy zwykle chcą doprowadzić do paraliżu

W pierwszym kwartale tego roku hakerzy zaatakowali systemy sprzedaży biletów w polskiej i ukraińskiej kolei. Zagrożenia wiążą się jednak również z atakami na systemy zasilania i zarządzania ruchem. Wszystkie tego typu zdarzenia mają jeden cel – mniejszy lub większy paraliż transportu kolejowego, co w obecnej sytuacji geopolitycznej przekłada się na bezpieczeństwo strategiczne. W wielu przypadkach wciąż najsłabszym ogniwem jest człowiek – albo dlatego, że nienależycie chroni hasła i dostęp do urządzeń, albo dlatego, że nadane mu uprawnienia są nieadekwatnie szerokie w stosunku do realnych potrzeb.
Edukacja
Polska nauka potrzebuje różnych źródeł finansowania. Trwają rozmowy o zmianach w systemie

– Finansowanie polskiej nauki wymaga zmian, ale do tego potrzeba politycznej woli i odwagi – ocenia prof. dr hab. Grzegorz Mazurek, rektor Akademii Leona Koźmińskiego. Wśród propozycji wymienia stworzenie systemu zachęt dla biznesu do inwestowania w naukę i edukację, wyznaczenie strategicznych obszarów badań, na które będą trafiały fundusze, czy rozliczanie instytucji naukowych z wykorzystania publicznych pieniędzy. W ramach cyklu „Porozmawiajmy o polskiej nauce” MNiSW w ostatnich miesiącach prowadzi konsultacje ze środowiskiem akademickim i badawczym na temat stojących przed sektorem wyzwań i możliwych do wdrożenia rozwiązań, nie tylko dotyczących finansowania.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.