Podlaskie Zakłady Zbożowe mają mieszalnię Buhler'a
Mieszalnia Buhler'a - to kolejna zakończona inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku. Dwa lata temu generalną modernizację przeszedł młyn, a kilka miesięcy temu do użytku została oddana spedycja mąk.
- Dzięki zastosowanej technologii nasz obiekt jest obecnie jednym z najnowocześniejszych młynów w Polsce – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych. - Mieszalnia jest w stanie wymieszać kilka partii mąk w dowolnych proporcjach. Do tego można dozować odpowiednie enzymy oraz inne dodatki z niezwykłą dokładnością, odmierzaną za pomocą najczulszych wag. Dzięki dokładnemu mieszaniu wielu frakcji mąk oraz dodatków możemy przygotować mąkę dopasowaną do każdego profilu produkcyjnego. Przygotowywanie nawet najbardziej precyzyjnej mieszanki zbóż do przemiału nie da nam takiego efektu.
W mieszalni Buhler'a elektroniczne sterowanie daje gwarancję precyzyjnego zarządzania poszczególnymi procesami na każdym etapie, łącznie z wizualizacją na monitorach. Dodatkowo po całym procesie przygotowania mąki następuje jej sterylizacja na matadorze - urządzeniu, które gwarantuje 100% skuteczność potwierdzoną certyfikatem producenta Buhler. Sterylizacja polega na zabiciu wszelkich form bytowania ewentualnych szkodników. Następnie mąka trafia do komór spedycyjnych, gdzie dodatkowo leżakuje i dojrzewa. Wpływa to na gwarancję wysokiej jakości gotowego produktu.
- Dzięki temu urządzeniu jesteśmy w stanie wyprodukować wszystkie typy mąk, spełniające wymagania najbardziej wymagających Klientów – mówi Sylwia Majewicz.
PZZ S.A. inwestują również w modernizację młyna w Suwałkach oraz rozbudowują spichrz w Brańsku. Z kolei na terenie białostockiego zakładu powstaje kolejna nowoczesna spedycja otrębowa, niezbędna do sprawnej dystrybucji otrąb. Dodatkowo w najbliższym czasie płatkarnia zostanie tak zmodernizowana, by znacząco zwiększyła się jej wydajność.
Dziś Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku zatrudniają ponad 100 pracowników. Są jednym z największych przedsiębiorstw w Polsce produkujących mąki pszenne i żytnie oraz płatki owsiane i jęczmienne.
https://www.facebook.com/pzzbialystok
https://www.instagram.com/pzz.sa/
Brambles w pierwszej piątce rankingu TIME Najbardziej Zrównoważonych Firm
![Masterlease: rekordowa liczba samochodów we flocie](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_657317725,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Masterlease: rekordowa liczba samochodów we flocie
![Przemysł 4.0 to wiele narzędzi usprawniających produkcję. Które i jak wybrać?](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_1095848486,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Przemysł 4.0 to wiele narzędzi usprawniających produkcję. Które i jak wybrać?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-innowacje.png)
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-lifestyle.png)
Prawo
![](https://www.newseria.pl/files/11111/john-schnobrich-flpc9-vocj4-unsplash,w_274,_small.jpg)
Trwają prace nad pierwszym pakietem ułatwień dla biznesu. Założenia drugiego będą znane na przełomie lipca i sierpnia
Pierwszy pakiet deregulacyjny, który ma wprowadzić daleko idące ułatwienia dla polskich przedsiębiorców, ma trafić pod obrady Sejmu na przełomie tego i przyszłego roku i wejść w życie z półrocznym vacatio legis, aby firmy miały czas przygotować się do zmian. – Taka od początku była nasza idea: żeby przedsiębiorcy nie byli zaskakiwani – podkreśla dr Mariusz Filipek, pełnomocnik ministra rozwoju ds. deregulacji i dialogu gospodarczego. Jak wskazuje, procedowane zmiany w prawie gospodarczym to nie koniec – MRiT w planach ma już kolejne pakiety deregulacyjne. – Chcielibyśmy, żeby założenia drugiego wybrzmiały już pod koniec lipca, najpóźniej do połowy sierpnia – zapowiada.
Ochrona środowiska
Duża presja regulacyjna stanowi coraz większe obciążenie dla firm kosmetycznych. Branża obawia się utraty konkurencyjności na globalnym rynku
![](https://www.newseria.pl/files/11111/chave-branza-kosmetyczna-foto,w_133,_small.jpg)
Europejska branża kosmetyczna mierzy się w ostatnich latach z regulacyjnym tsunami, obejmującym cały łańcuch wartości – od pozyskiwania surowców, przez projektowanie opakowań, składy, procesy produkcyjne i ślad węglowy swoich produktów, aż po etykiety i deklaracje marketingowe. Duża presja regulacyjna stanowi coraz większe obciążenie dla firm kosmetycznych, które muszą ponosić nakłady związane z dostosowywaniem się do nowych aktów prawnych. To zaś odbija się na konkurencyjności całego sektora – wskazuje stowarzyszenie Cosmetics Europe, które apeluje do nowego Parlamentu i Komisji Europejskiej o większe wsparcie dla innowacyjności i konkurencyjności europejskiego przemysłu kosmetycznego.
Handel
Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ijhars-sklepy-foto2-1,w_133,r_png,_small.png)
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.
Partner serwisu
Szkolenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ramka-prawa-akademia-newser_1,w_274,_small.jpg)
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.