Słodkie keto-święta
Okres świąt to dla osób na diecie prawdziwe wyzwanie. Makowce, serniki, pierniki – “ostatni” kawałek zawsze powoduje wyrzuty sumienia, a nierzadko też gorsze samopoczucie związane z nadmiarem cukru w organizmie. Czy da się inaczej? Nadal tradycyjnie, ale zdrowo i lekko? Fit Cake udowadnia, że tak i zaprasza na… keto-święta.
Keto-kutia, sernik waniliowy, tiramisu, kinder yoghurt – to tylko kilka propozycji z grudniowej oferty Fit Cake – sieci “niecukierni”, która zamienia popularne słodkości w zdrowe i pyszne desery. Wszystkie je łączy jedno – u podstaw receptur leżą założenia diety ketogenicznej.
– Dieta keto polega na spożywaniu posiłków zbilansowanych pod kątem większej podaży tłuszczów przy równoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Jej efektem jest szybka redukcja masy ciała, ale też dłuższe uczucie sytości czy brak dolegliwości trawiennych – mówi Ewelina Choińska, współwłaścicielka Fit Cake.
I tak na przykład Keto-kutia różni się od tej klasycznej tym, że nie zawiera zbóż ani miodu, czyli węglowodanów, które królują w tradycyjnej kutii. Bazą dla Keto-kutii jest ryż konjac, czyli błonnik w czystej postaci, a słodyczy nadaje erytrol. Smaku dopełnia mleczko kokosowe, mak, skórka pomarańczowa oraz wiele rodzajów orzechów.
Podobnie sernik waniliowy, który jest puszysty i lekki, a jego solidna porcja to niespełna 200 kcal. Tradycyjne serniki zazwyczaj wykonane są na kruchym spodzie i zawierają dużo cukru.
– Nasz sernik pozbawiliśmy ciężkiego spodu, a zamiast cukru użyliśmy erytrolu – jego zamiennika w pełni bezpiecznego dla osób chorych na cukrzycę oraz na diecie keto – tłumaczy Ewelina Choińska.
Dla fit-wyjadaczy, wegan i alergików
Jednak wyjątkowa keto-oferta sprawdzi się nie tylko u osób przebywających na tego typu diecie. To także idealna propozycja dla dzieci i dorosłych z celiakią, nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka krowiego. Wszystkie desery Fit Cake są w 100% bezglutenowe – do ich wykonania używa się tylko certyfikowanych surowców od sprawdzonych dostawców. Większość nie zawiera też mleka, a już na pewno białego cukru. Znaleźć tam można także propozycje wegańskie czy słodkości bez orzechów.
– Nasze serniki, makowce czy pierniki to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków, których wiele osób musi sobie odmawiać ze względu na alergie lub specjalne wymagania dietetyczne. Dobrze wiemy, jak ogromnym wyzwaniem są rodzinne spotkania, podczas których stół ugina się od ciast, a my nie możemy ich spróbować. Nasi klienci już nie muszą wybierać pomiędzy zdrowiem a przyjemnością. Z doświadczenia wiemy też, że zyskuje na tym cała rodzina, gdy nagle okazuje się, że po zjedzeniu deseru nadal czujemy się lekko i nie towarzyszy nam spadek nastroju czy energii – przekonuje Ewelina Choińska.
Nie tylko na stół, ale też w prezencie
Słodycze towarzyszą nam w Święta na każdym kroku, bo są także nieodłącznym elementem gwiazdkowych i Mikołajkowych prezentów.
– Słodycze są uniwersalnym podarunkiem, ale my zamiast czekoladowych Mikołajów czy bombonierek, polecamy coś, co nie wpłynie negatywnie na zdrowie osoby, której chcemy sprawić przyjemność. Który rodzic nie przewrócił oczami, gdy jego kilkulatek po raz kolejny dostał paczkę przesłodzonych cukierków? Albo kto z nas nie zastanawiał się, co podarować bliskiemu, który dba o linię, uprawia sport albo zmaga się z cukrzycą? Chcemy pokazać, że można inaczej – zdrowiej i bardziej efektownie – mówi Ewelina Choińska, prezentując Gift Boxy.
W Gift Boxach Fit Cake znajdziemy donuty “przebrane” za Mikołaje i renifery z polewami o smaku słonego karmelu, owoców leśnych czy białej czekolady. Sprzedawane w ozdobnych pudełkach są dobrym pomysłem na “słodki” prezent bez cukru.
Równie ciekawie prezentuje się świąteczna wersja słoiczków, w której znajdziemy wspomnianą już Keto-kutię, ale też Pierniczkowe Tofumisu, Deser a'la pierniczki alpejskie czy Deser irish cream z pierniczkiem i wiśniami.
– Zależało nam na tym, aby gwiazdkowe desery w smaku bezpośrednio nawiązywały do tradycyjnych wypieków, ale były podane w wyjątkowy sposób. Drobne detale i ozdoby cieszą oko i tworzą “ten klimat”, do którego tęsknimy przez cały rok – podsumowuje współwłaścicielka Fit Cake.
Szczegóły świątecznej oferty Fit Cake można znaleźć na Facebooku sieci.
![Masterlease: rekordowa liczba samochodów we flocie Biuro prasowe](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_657317725,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Masterlease: rekordowa liczba samochodów we flocie
![Przemysł 4.0 to wiele narzędzi usprawniających produkcję. Które i jak wybrać?](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_1095848486,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Przemysł 4.0 to wiele narzędzi usprawniających produkcję. Które i jak wybrać?
![Nowa era w branży imprez firmowych](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_32581699,w_211,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowa era w branży imprez firmowych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-innowacje.png)
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-lifestyle.png)
Prawo
![](https://www.newseria.pl/files/11111/john-schnobrich-flpc9-vocj4-unsplash,w_274,_small.jpg)
Trwają prace nad pierwszym pakietem ułatwień dla biznesu. Założenia drugiego będą znane na przełomie lipca i sierpnia
Pierwszy pakiet deregulacyjny, który ma wprowadzić daleko idące ułatwienia dla polskich przedsiębiorców, ma trafić pod obrady Sejmu na przełomie tego i przyszłego roku i wejść w życie z półrocznym vacatio legis, aby firmy miały czas przygotować się do zmian. – Taka od początku była nasza idea: żeby przedsiębiorcy nie byli zaskakiwani – podkreśla dr Mariusz Filipek, pełnomocnik ministra rozwoju ds. deregulacji i dialogu gospodarczego. Jak wskazuje, procedowane zmiany w prawie gospodarczym to nie koniec – MRiT w planach ma już kolejne pakiety deregulacyjne. – Chcielibyśmy, żeby założenia drugiego wybrzmiały już pod koniec lipca, najpóźniej do połowy sierpnia – zapowiada.
Ochrona środowiska
Duża presja regulacyjna stanowi coraz większe obciążenie dla firm kosmetycznych. Branża obawia się utraty konkurencyjności na globalnym rynku
![](https://www.newseria.pl/files/11111/chave-branza-kosmetyczna-foto,w_133,_small.jpg)
Europejska branża kosmetyczna mierzy się w ostatnich latach z regulacyjnym tsunami, obejmującym cały łańcuch wartości – od pozyskiwania surowców, przez projektowanie opakowań, składy, procesy produkcyjne i ślad węglowy swoich produktów, aż po etykiety i deklaracje marketingowe. Duża presja regulacyjna stanowi coraz większe obciążenie dla firm kosmetycznych, które muszą ponosić nakłady związane z dostosowywaniem się do nowych aktów prawnych. To zaś odbija się na konkurencyjności całego sektora – wskazuje stowarzyszenie Cosmetics Europe, które apeluje do nowego Parlamentu i Komisji Europejskiej o większe wsparcie dla innowacyjności i konkurencyjności europejskiego przemysłu kosmetycznego.
Handel
Oliwa z oliwek i produkty z grzybami wśród najczęściej kwestionowanych przez IJHARS. Jakość pozostawia wiele do życzenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ijhars-sklepy-foto2-1,w_133,r_png,_small.png)
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych co roku przeprowadza kilkadziesiąt tysięcy czynności kontrolnych. W ubiegłym roku 16 proc. skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych na etapie detalu miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami, a co czwarta partia była nieprawidłowo oznaczona. Do najczęściej kwestionowanych produktów należały oliwa z oliwek i przetwory grzybowe. – Konsument, jako najsłabsze ogniwo w łańcuchu, musi być właściwie poinformowany o składzie danego produktu – podkreśla Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS.
Partner serwisu
Szkolenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ramka-prawa-akademia-newser_1,w_274,_small.jpg)
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.