Komunikaty PR

Fleksitarian przybywa szybciej niż osób na diecie bezmięsnej

2021-07-29  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Marketing
PMR

Królewska 57
30-081 Kraków
marketing|pmrcorporate.com| |marketing|pmrcorporate.com
12 340 51 00
www.pmrmarketexperts.com

W kwietniu bieżącego roku, przeprowadziliśmy badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie przeszło 1,000 mieszkańców Polski.  9% z nich zadeklarowało, że pozostaje na diecie bezmięsnej, to o 3 p.p. więcej względem kwietnia zeszłego roku. 6% badanych określa się mianem wegetarian, zaś 3% mianem wegan. Połowa badanych przeszła na dietę wegetariańską lub wegańską w przeciągu ostatnich 2,5 roku. Jedynie w przypadku ¼ badanych okres trwania diety przekracza 5 lat.

 

Fleksitarian, tj. osób ograniczających konsumpcję mięsa zdaje się przybywać szybciej. I choć w przypadku ponad 2/3 badanych spożycie mięsa utrzymuje się na podobnym poziomie, to 30% respondentów, którzy nie wykluczają mięsa z diety, twierdzi, że w ciągu ostatniego roku jego spożycie przez nich zmalało. Dotyczy to zwłaszcza kobiet (37% wobec 21% mężczyzn), mieszkańców największych miast (39% w przypadku miast liczących powyżej 500 tys.) osób z wykształceniem wyższym (38%) oraz z najwyższej grupy dochodowej, czyli z dochodem miesięcznym w gospodarstwie pow. 3 tys. netto per capita (34%). Jedynie 2% badanych stwierdza zaś, że spożycie mięsa wzrosło (wśród mężczyzn było to 4% i 1% wśród kobiet). Najczęstszą motywacją aby ograniczyć lub wykluczyć mięso były względy zdrowotne (wskazywane przez ponad połowę – 53% – respondentów), następnie lepsze samopoczucie. Na trzecim miejscu pojawiła się troska o dobrostan zwierząt.

 

Kuchnia roślinna popularna w mediach społecznościowych

O rosnącym zainteresowaniu kuchnią roślinną – nie tylko wśród wegan i wegetarian –  świadczy popularność profili o takiej tematyce w mediach społecznościowych. 16% osób niewykluczających mięso z diety obserwuje takie profile  na Facebooku a 11% na Instagram. W przypadku osób na diecie bezmięsnej te odsetki wyniosły odpowiednio 52% i 56%.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PMR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Polacy nie korzystają z hossy trwającej na warszawskiej giełdzie. Na wzrostach zarabiają głównie inwestorzy zagraniczni

Od października 2022 roku na rynkach akcji trwa hossa, nie omija ona także warszawskiej giełdy. Mimo to inwestorzy indywidualni odpowiadają zaledwie za kilkanaście procent inwestycji, a o wzrostach decyduje i na nich zarabia głównie kapitał z zagranicy. Widać to również po napływach i odpływach do i z funduszy inwestycyjnych. Zdaniem Tomasza Koraba, prezesa EQUES Investment TFI, do przekonania Polaków do inwestowania na rodzimej giełdzie potrzeba zysków z akcji, informacji o tych zyskach docierającej do konsumentów oraz czasu.

Polityka

Obowiązek zapełniania magazynów gazu w UE przed sezonem zimowym ma zapewnić bezpieczeństwo dostaw. Wpłynie też na stabilizację cen

Unia Europejska przedłuży przepisy z 2022 roku dotyczące magazynowania gazu. Będą one obowiązywać do końca 2027 roku. Zobowiązują one państwa członkowskie do osiągnięcia określonego poziomu zapełnienia magazynów gazu przed sezonem zimowym. Magazyny gazu pokrywają 30 proc. zapotrzebowania Unii Europejskiej na niego w miesiącach zimowych. Nowe unijne przepisy mają zapewnić stabilne i przystępne cenowo dostawy.

Infrastruktura

Gminy zwlekają z uchwaleniem planów ogólnych zagospodarowania przestrzennego. Może to spowodować przesunięcie terminu ich wejścia w życie

Reforma systemu planowania i zagospodarowania przestrzennego rozpoczęła się we wrześniu 2023 roku wraz z wejściem w życie większości przepisów nowelizacji ustawy z 27 marca 2003 roku. Uwzględniono w niej plany ogólne gminy (POG) – nowe dokumenty planistyczne, za których przygotowanie mają odpowiadać samorządy. Rada Ministrów w kwietniu br. uchwaliła jednak ustawę o zmianie ustawy z 7 lipca 2023 roku, a jej celem jest zmiana terminu obowiązywania studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin na 30 czerwca 2026 roku. Wskazana data może nie być ostateczna z uwagi na to, że żadna z gmin nie uchwaliła jeszcze POG.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.