Foodsharing - idea restauracyjnego trendu dzielenia się jedzeniem przy stole
Agencja kreatywna Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co
Foodsharing - na czym polega restauracyjny trend dzielenia się jedzeniem przy wspólnym stole?
Celebrowanie wspólnych posiłków łączy ludzi i zmniejsza barierę ograniczania się wyłącznie do własnego talerza. Foodsharing to trend, który po lockdownie ma szansę zrewolucjonizować trendy restauracyjne.
Branża gastronomiczna wraca do działalności stacjonarnej. Goście prześcigają się w rezerwacjach stolików w swoich ulubionych restauracjach, by ponownie móc spotkać się przy wspólnym stole, pełnym ulubionych smaków. Ci, którzy wiedzą z kim chcą spędzić smaczny wieczór, ale nie do końca wiedzą na co mają ochotę, jest rozwiązanie, dobrze znane z lokali w innych częściach Europy - foodsharing. Restauracja Bez Tytułu to lokal, który jako jeden z nielicznych na mapie Warszawy specjalizuje się w tzw. foodsharingu. Specyfika podawania dań według tej idei polega na serwowaniu wielu małych porcji dań na środku stołu, aby każdy z uczestników kolacji mógł spróbować każdej z nich. W końcu dzielenie się jedzeniem i wspólne próbowanie nowych smaków zbliża do siebie ludzi oraz pozwala dzielić się jedzeniem. Restauracja Bez Tytułu mieszcząca się w Śródmieściu Warszawy przy ulicy Poznańskiej to miejsce, w którym poznacie autorską, międzynarodową kuchnię stworzoną przez szefa kuchni Piotra Ceranowicza, uczestnika programu Top Chef realizowanego przez Telewizję Polsat.
“W Bez Tytułu tworzę dania inspirowane kuchnią międzynarodową. Pozycje menu są skomponowane tak, aby dania pozwalały na dzielenie się nimi przy wspólnym stole. To miejsce nie tylko do dzielenia się daniami, ale również doświadczeniami i inspiracjami. W końcu nic nie smakuje lepiej jak celebrowanie chwil w dobrym towarzystwie!“ - mówi Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu.
Restauracja nie ma tytułu, ponieważ nazwy wyznaczają granice. Podobnie jak w świecie sztuki, to, co nienazwane, uwalnia wyobraźnię. Karta menu restauracji składa się z małych i większych dań, zimnych i ciepłych dodatków oraz słodkich przekąsek. W Bez Tytułu obowiązuje jedna zasada - stół nie jest traktowany jako mebel, lecz jako zaproszenie do spotkania. Jest tu miejsce zarówno na rodzinne przyjęcie, kolację we dwoje, czy wieczornego drinka w gronie przyjaciół. Bez Tytułu to koncept należący do grupy Project Warszawa, pod którego parasolem znajduje się również restauracja Epoka i piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Branża materiałów budowlanych ostrzega przed rosnącym importem ze Wschodu. Rząd zapowiada działania w tym kierunku
Polscy przedstawiciele branży materiałów budowlanych są zaniepokojeni skalą importu wyrobów spoza Unii Europejskiej. Postępujące uzależnienie europejskiego rynku od dostaw z krajów o niższych standardach środowiskowych, pracowniczych i jakościowych skutkuje nie tylko osłabieniem jego konkurencyjności, spadkiem krajowej produkcji i redukcją miejsc pracy, ale również ucieczką emisji CO2. Branża apeluje więc o wprowadzenie zmian w zakresie handlu, w tym o wyrównanie stawek celnych na materiały budowlane. Rząd zapowiada podjęcie działań, które będą wspierać krajową branżę.
Ochrona środowiska
Rusza ważna inwestycja w Ustce. Nowa baza będzie zapleczem serwisowym dla morskich farm wiatrowych [AUDIO]

Wystartowały prace przy budowie bazy operacyjno-serwisowej w Ustce. Inwestycja będzie zapleczem dla obsługi morskiej farmy wiatrowej, którą PGE buduje na Bałtyku wraz z duńską firmą Ørsted. Uruchomienie Baltica 2 zaplanowane jest na 2027 rok. Baza ma także potencjał, by obsługiwać kolejne projekty morskie PGE. Będzie mieć znaczenie nie tylko dla rozwoju offshore w Polsce, lecz także dla samego regionu.
Handel
Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy

Zdaniem przedstawicieli Polskiej Federacji Producentów Żywności Polska nie jest jeszcze przygotowana na wprowadzenie systemu kaucyjnego 1 października br. Za główny powód opóźnień podają brak licencji, które mogą powodować potężne straty finansowe. Eksperci wskazują, że system może ruszyć z kilkumiesięcznym opóźnieniem, co spowoduje chaos zarówno wśród konsumentów, jak i w handlu.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.