Goodvalley wyznacza trendy. Produkcja mięsa z zerowym śladem węglowym
Skąd się biorą zmiany klimatyczne?
Codziennie każdy z nas pozostawia po sobie niekorzystny dla klimatu ślad węglowy. Jest on sumą emisji gazów cieplarnianych wywołanych działalnością, zarówno tą bezpośrednią, jak i pośrednią przedsiębiorstwa, osoby czy produktu. To, w jaki sposób podróżujemy, odżywiamy się, czy w jaki sposób przedsiębiorstwa wytwarzają swoje produkty, ma ogromne znaczenie dla przyszłości naszej planety. Dlatego tak niezwykle istotne jest, by stać się neutralnym dla klimatu.
Co możemy zrobić, by je zatrzymać?
Każdy z nas, decydując się na małe zmiany, może przyczynić się do poprawy sytuacji klimatycznej. Jak to uczynić? Przede wszystkim, jako konsument, warto świadomie podejmować decyzje zakupowe i wybierać takie produkty, które powstają w poszanowaniu planety. Dobrym przykładem jest marka Goodvalley, która jako pierwsza firma mięsna, otrzymała certyfikat TUV potwierdzający zerowy ślad węglowy netto.
„Stawiamy na to, by nasze działania w stronę neutralności klimatycznej były podejmowane we wszystkich zakresach emisji. Wszystko co robimy, począwszy od uprawy na polach, chów zwierząt, produkcję zielonej energii i skończywszy na przetwórstwie mięsa jest ukierunkowane na zmniejszenie wpływu na klimat. Dzięki działaniom, tj. system uprawy bezorkowej, ograniczanie transportu oraz użycia nawozów mineralnych, nasz pierwotny ślad węglowy jest o połowę niższy niż średnia w Unii Europejskiej. Z kolei kompensowanie emisji gazów cieplarnianych poprzez spalanie metanu i produkcję energii w naszych biogazowniach sprawia, że od 2013 roku mamy certyfikat zerowego śladu węglowego netto” – wyjaśnia Paweł Nowak, dyrektor zarządzający Goodvalley.
Goodvalley – nowy wymiar biznesu w trosce o planetę
Goodvalley jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne klimatycznie stosuje szereg rozwiązań, które mają na celu osiągnięcie i utrzymanie neutralności emisyjnej CO2. Modelem wyróżniającym firmę jest wytwarzanie „od pola do stołu”, które charakteryzuje się samowystarczalnością w zakresie produkcji, co pozwala na dokładną kontrolę każdego etapu działalności. Wszystkie etapy produkcji uzupełniają się, a cała aktywność przedsiębiorstwa koncentruje się na uzyskaniu jak największego stopnia zrównoważenia produkcji, w czym bardzo ważną rolę odgrywają biogazownie produkujące „zieloną” energię.
Biogazownie rolnicze Goodvalley funkcjonują w pełnej symbiozie z polami, fermami trzody chlewnej i zakładami mięsnymi. Wszelkiego rodzaju kiszonki, np. z lucerny, sianokiszonki i produkty uboczne z produkcji roślinnej (np. słoma) są swoistym „paliwem” dla tego rodzaju instalacji. Na koniec procesu produkcyjnego cała masa pofermentacyjna jest wykorzystywana jako w pełni naturalny i ekologiczny nawóz. W ten sposób powstaje zamknięty
krąg, w którym nie ma miejsca na marnotrawienie jakichkolwiek zasobów.

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów
W MSWiA trwają prace nad rozporządzeniem, które określi m.in., jakie warunki powinny spełniać miejsca schronienia, oraz wprowadzi spójne standardy dotyczące ich organizacji i wyposażenia. Ich opracowanie wymagane jest przez ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej, która weszła w życie 1 stycznia br. Trwa także inwentaryzacja istniejących obiektów zbiorowej ochrony, w tym schronów. Jak podkreślają eksperci, mamy w tym obszarze wiele zaległości do nadrobienia. Problemem jest niedobór specjalistów od budowli schronowych, którzy mogliby ten proces wesprzeć i przyspieszyć.
Handel
Nowy rozdział we współpracy Wielka Brytania – Unia Europejska. Bezpieczeństwo jedną z kluczowych kwestii

19 maja odbędzie się w Londynie pierwszy od brexitu na tak wysokim szczeblu szczyt brytyjskich i unijnych przywódców. Zdaniem polskich europosłów obydwie strony dojrzały do ponownego zacieśnienia stosunków i są dla siebie kluczowymi partnerami. Rozmowy dotyczyć mają przede wszystkim zagadnień związanych z obronnością, ale także możliwości swobodnego przemieszczania się młodych ludzi. Wyzwaniem we wzajemnych relacjach wciąż są kwestie handlowe.
Transport
W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.