Tak było na Przedsmaku Tygodnia Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej już za kilka dni. Startujemy dokładnie 11 listopada, w Święto Niepodległości. Wcześniej w Warszawie i Krakowie odbyły się dwa wydarzenia branżowe o wspólnej nazwie Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej. Była to idealna okazja, by poznać bogactwo i różnorodność kuchni polskich regionów.
Do warszawskiej restauracji Buffo zaprosił jej właściciel i szef kuchni Grzegorz Janczewski oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO: Rafał Zaręba oraz Dariusz Nikodemski. Przygotowali oni trzy kulinarne „przystanki” poświęcone kuchni żydowskiej, mazurskiej i śląskiej w przewrotnej wersji wegetariańskiej. Można było zatem spróbować takich rarytasów, jak mazurskie plińce z pomoćką, śląskie czarne kluski z czarnuszką i ziołami w bulionie grzybowym, mannę na wywarze z palonej kapusty z bryndzą oraz żydowskie rogaliki rugelachy z konfiturą różaną. A to tylko cztery z aż dziesięciu kreacji przygotowanych specjalnie na tę okazję.
Biało-czerwonych dań, ale z zupełnie innych części Polski, mogli spróbować uczestnicy „przedsmakowego” wydarzenia w Krakowie. W restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym, oprócz gospodarza, znanego szefa kuchni Krzysztofa Żurka, dania przygotowali również Zbigniew Sonik i Jakub Kowalczyk z krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO. Dzięki nim goście spróbowali menu z Małopolski z kultową kaczką po krakowsku z kaszą gryczaną i modrą kapustą oraz serowych placuszków małdrzyków. Było też menu wielkopolskie, a w nim m.in. pierogi z gęsiną i oryginalna wariacja na temat świętomarcińskiego rogala. Były też – na „przystanku” podhalańskiej – moskole i jagnięcina, zaś w Kuchni Artystów goście mogli spróbować wzmacniającego barszczu, którym ponoć raczył się Ignacy Paderewski oraz bigosu według przepisu słynnej Neli Rubinstein.
Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie mające na celu promocję patriotyzmu kulinarnego oraz wspieranie lokalnych restauracji. Odbywa się od 2018 roku w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO – Polskich Skarbów Kulinarnych. Jest on skierowany do każdego, kto chciałby wesprzeć rodzimą kuchnię. Od 11 do 20 listopada „narodowych” przysmaków będą mogli spróbować goście restauracji, które z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotowały specjalne biało-czerwone menu. Dostępny jest już system rezerwacyjny, który umożliwi wcześniejsze zaplanowanie wizyty w konkretnym lokalu. Wystarczy wybrać restaurację i termin oraz menu w specjalnej cenie 69 zł, 99 zł lub 119 złotych, by cieszyć się prawdziwie polskimi smakami.
Listę restauracji biorących udział w akcji można sprawdzić na stronie: www.tydzien-kuchni-polskiej.pl, tam też można dokonać rezerwacji. Więcej informacji o Tygodniu Kuchni Polskiej jest dostępnych na mediach społecznościowych MAKRO Polska. Zapraszamy do udziału!

Co 7. Polak na pewno kupi książkę pod choinkę

Świąteczny eko-prezent dla mieszkańców Szczecina

Startuje konkurs "Pulsu Biznesu" na Biznesową Książkę Roku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Farmacja

Zbrojeniówka i farmacja kluczowe dla bezpieczeństwa kraju. Polskie firmy walczą o pozycję w obu tych sektorach
Polska gospodarka stoi przed wieloma wyzwaniami – od inflacji i zmian legislacyjnych po dynamiczny rozwój technologii. W tym kontekście kluczową rolę odgrywają przedsiębiorcy, którzy nie tylko napędzają wzrost gospodarczy, ale również inwestują w innowacje, cyfryzację i zrównoważony rozwój. Z punktu widzenia bezpieczeństwa kraju jednymi z najważniejszych są branże zbrojeniowa i farmaceutyczna.
Konsument
Konsumenci zwracają uwagę na klasę energetyczną sprzętu AGD. To ma wpływ na ich rachunki

Duże AGD ma spory potencjał oszczędności prądu w gospodarstwach domowych i w całym systemie elektroenergetycznym – ocenia APPLiA Polska, związek pracodawców tej branży. Ze względu na postęp technologiczny dziś produkowane urządzenia w najlepszych klasach energetycznych zużywają 10–20 proc. prądu w porównaniu do urządzeń dostępnych 25 lat temu. Do stałego postępu w tym obszarze motywują też wymogi unijne, które z roku na rok się zaostrzają.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.