Komunikaty PR

Tak było na Przedsmaku Tygodnia Kuchni Polskiej

2022-11-08  |  13:00
Biuro prasowe

Tydzień Kuchni Polskiej już za kilka dni. Startujemy dokładnie 11 listopada, w Święto Niepodległości. Wcześniej w Warszawie i Krakowie odbyły się dwa wydarzenia branżowe o wspólnej nazwie Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej. Była to idealna okazja, by poznać bogactwo i różnorodność kuchni polskich regionów.

Do warszawskiej restauracji Buffo zaprosił jej właściciel i szef kuchni Grzegorz Janczewski oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO: Rafał Zaręba oraz Dariusz Nikodemski. Przygotowali oni trzy kulinarne „przystanki” poświęcone kuchni żydowskiej, mazurskiej i śląskiej w przewrotnej wersji wegetariańskiej. Można było zatem spróbować takich rarytasów, jak mazurskie plińce z pomoćką, śląskie czarne kluski z czarnuszką i ziołami w bulionie grzybowym, mannę na wywarze z palonej kapusty z bryndzą  oraz żydowskie rogaliki rugelachy z konfiturą różaną. A to tylko cztery z aż dziesięciu kreacji przygotowanych specjalnie na tę okazję.

 

Biało-czerwonych dań, ale z zupełnie innych części Polski, mogli spróbować uczestnicy „przedsmakowego” wydarzenia w Krakowie. W restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym, oprócz gospodarza, znanego szefa kuchni Krzysztofa Żurka, dania przygotowali również Zbigniew Sonik i Jakub Kowalczyk z krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO. Dzięki nim goście spróbowali menu z Małopolski z kultową kaczką po krakowsku z kaszą gryczaną i modrą kapustą oraz serowych placuszków małdrzyków. Było też menu wielkopolskie, a w nim m.in. pierogi z gęsiną i oryginalna wariacja na temat świętomarcińskiego rogala. Były też – na „przystanku” podhalańskiej – moskole i jagnięcina, zaś w Kuchni Artystów goście mogli spróbować wzmacniającego barszczu, którym ponoć raczył się Ignacy Paderewski oraz bigosu według przepisu słynnej Neli Rubinstein.

 

Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie mające na celu promocję patriotyzmu kulinarnego oraz wspieranie lokalnych restauracji. Odbywa się od 2018 roku w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO – Polskich Skarbów Kulinarnych. Jest on skierowany do każdego, kto chciałby wesprzeć rodzimą kuchnię.  Od 11 do 20 listopada „narodowych” przysmaków  będą mogli spróbować goście restauracji, które z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotowały specjalne biało-czerwone menu. Dostępny jest już system rezerwacyjny, który umożliwi wcześniejsze zaplanowanie wizyty w konkretnym lokalu. Wystarczy wybrać restaurację i termin oraz menu w specjalnej cenie 69 zł, 99 zł lub 119 złotych, by cieszyć się prawdziwie polskimi smakami.

 

Listę restauracji biorących udział w akcji można sprawdzić na stronie: www.tydzien-kuchni-polskiej.pl, tam też można dokonać rezerwacji. Więcej informacji o Tygodniu Kuchni Polskiej jest dostępnych na mediach społecznościowych MAKRO Polska. Zapraszamy do udziału! 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Kultura Obchody Międzynarodowego Dnia Języka Chińskiego 2024 Biuro prasowe
2024-04-16 | 20:00

Obchody Międzynarodowego Dnia Języka Chińskiego 2024

Ośrodek „Instytut Konfucjusza w Krakowie” serdecznie zaprasza wszystkich na obchody Międzynarodowego Dnia Języka Chińskiego ONZ. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 20 kwietnia
Kultura Przyszłość historycznych holenderskich wiatraków jest bezpieczna
2024-03-28 | 15:00

Przyszłość historycznych holenderskich wiatraków jest bezpieczna

Partnerstwo – z Fundacją Światowego Dziedzictwa Kinderdijk – będzie polegało na wykorzystaniu wiedzy technicznej AkzoNobel oraz innowacyjnych powłok firmy w celu konserwacji
Kultura Fremantle łączy siły z IBI. 150 mln na produkcję hitowych tytułów
2024-03-25 | 11:00

Fremantle łączy siły z IBI. 150 mln na produkcję hitowych tytułów

Liderzy Fremantle Jennifer Mullin, Andrea Scrosati i Guy Hameiri oraz dyrektor wykonawczy IBI Investment House Dave Lubetzky. Źródło: IBI/Fremantle IBI Investment House oraz Fremantle

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Rynek makaronów w Polsce wart jest około 800 mln zł. Producenci pracują nad nowymi funkcjami tych produktów w diecie

Makarony stają się coraz nowocześniejszą kategorią na rynku spożywczym. Konsumenci mają do wyboru m.in. szereg makaronów warzywnych, bezglutenowych, a także funkcjonalnych, których regularne spożywanie ma pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, otyłość czy miażdżyca. To m.in. w ten segment rynku chce w najbliższych latach inwestować notowany na warszawskiej giełdzie producent Makarony Polskie. Spółka podkreśla, że wyzwaniem dla dalszego rozwoju firm z branży spożywczej pozostają rosnące koszty działalności, braki kadrowe, a także niestabilność cenowa.

Edukacja

Do Polski z Ukrainy uciekło nawet 70 tys. Romów. Ich sytuacja po ponad dwóch latach nadal pozostaje trudna

Mniejszość romska w Polsce liczy ok. 30 tys. osób, po wybuchu wojny za wschodnią granicą mogła się zwiększyć do nawet 100 tys. na skutek napływu uchodźców z Ukrainy. Jak wskazuje Fundacja w Stronę Dialogu, uchodźcy romskiego pochodzenia nie byli chętnie przyjmowani w punktach recepcyjnych, a na traumę spowodowaną agresją Rosji nałożyły się bieda, wykluczenie społeczne i traktowanie jak uchodźców drugiej kategorii. Przez dwa lata w tym zakresie niewiele się zmieniło, dlatego fundacja zaapelowała do rządu i Rzecznika Praw Obywatelskich o zajęcie się problemami Romów z Ukrainy, w szczególności w zakresie zakwaterowania, edukacji i miejsc pracy.

Transport

Bezpieczeństwo paliwowe w Polsce wymaga inwestycji w nowe moce magazynowe. Branża przyspiesza też zieloną transformację

Branża paliwowa dobrze poradziła sobie z zawirowaniami, które przez ostatnie dwa lata wpływały na polski rynek. Wciąż jednak kwestia bezpieczeństwa paliwowego wymaga dużego wysiłku. Wśród priorytetowych zadań stojących przed sektorem i rządem jest rozbudowa infrastruktury paliwowej, szczególnie nowych mocy magazynowych, ale też kolei i morskich terminali – wskazują eksperci POPiHN. Wyzwaniem w kolejnych latach będzie także zielona transformacja oparta m.in. na elektryfikacji transportu i paliwach alternatywnych, która – w opinii ekspertów – wymaga w Polsce znacznego przyspieszenia.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.