Komunikaty PR

MLEKOVITA i PFHBiPM wprowadzają program edukacyjny

2021-08-03  |  15:25
Biuro prasowe

Grupa MLEKOVITA, lider branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, od początku swojej działalności stawia na wieloletnią i partnerską współpracę z producentami mleka, która przynosi obopólne korzyści. Producenci mleka dostarczają firmie najlepszy surowiec, z którego powstają uwielbiane przez Polaków produkty. Z kolei MLEKOVITA zapewnia im jego stały odbiór, dzięki czemu utrzymują oni płynność finansową i mogą rozwijać swoje gospodarstwa. Aby jeszcze bardziej wesprzeć rozwój polskiego rolnictwa, MLEKOVITA wraz z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka wprowadza program mający na celu poszerzenie wiedzy w zakresie optymalizacji procesu produkcji mleka.

MLEKOVITA jest liderem na rynku mleka, ogólnopolską spółdzielnią mleczarską, a nieustanny rozwój spółdzielni napędza rozwój rodzimych gospodarstw, które dostarczają do niej surowiec. Producenci mleka mogą liczyć nie tylko na stabilny skup i terminowe wypłaty za mleko, ale również na wsparcie gospodarstw.

– Rozwój MLEKOVITY jest rozwojem całego krajowego rolnictwa. W naszych 22 zakładach produkcyjnych codziennie przetwarzamy w sumie 8 milionów litrów najlepszego mleka, dostarczanego przez 15 000 polskich rolników. Łącznie w 2020 roku skupiliśmy ponad 2,3 mld litrów mleka. Jesteśmy dumni z tego, że nasze produkty powstają w Polsce, z polskiego mleka, od polskich krów. Zdecydowaliśmy się połączyć siły z Polską Federacją Hodowców Bydła i  Producentów Mleka i wspólnie prowadzimy cykl edukacyjny skierowany właśnie do producentów mleka. Wszystko po to, by pomóc im w rozwoju ich gospodarstw, a co za tym idzie poprawiać stan rodzimego rolnictwa i całej polskiej gospodarki – mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński.

Dzięki współpracy MLEKOVITY i PFHBiPM rolnicy zyskają możliwość korzystania z wiedzy ekspertów i doświadczonych praktyków.

– Wspieranie hodowli bydła i produkcji mleka jest jednym z głównych celów Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. W naszych szeregach posiadamy wysokiej klasy doradców hodowlanych i specjalistów z zakresu żywienia bydła. Chcemy dzielić się naszą wiedzą i naszym doświadczeniem z hodowcami, by mogli oni jeszcze lepiej dbać o swoje stada i tym samym dostarczać jak najlepszego surowca polskim mleczarniom. Wierzymy, że projekty edukacyjne realizowane wspólnie z Grupą MLEKOVITA pomogą polskim rolnikom efektywnie zarządzać gospodarstwami i ułatwią rozwiązywanie codziennych problemów – mówi Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Leszek Hądzlik.

MLEKOVITA i PFHBiPM podjęły współpracę m.in. w ramach wydawanego przez lidera mleczarstwa kwartalnika „Dobry Gospodarz”, w którym publikowane są materiały edukacyjne dla hodowców bydła. W ostatnim, specjalnym dodatku dystrybuowanym wprost do producentów mleka zebrano porady dot. tego, jak należy dbać o krowy w czasie letnich upałów, by utrzymać pożądaną efektywność produkcji mleka i jakość otrzymanego surowca. Rolnicy znajdą w niej informacje związane z chowem, żywieniem i dobrostanem krów mlecznych, których wdrożenie może pomóc zmniejszyć ryzyko zagrożenia stada stresem cieplnym. Hodowcy potrzebujący pomocy specjalisty, mogą także skontaktować się z doradcą żywieniowym lub ogólnym Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka – dane kontaktowe dostępne są na www.pfhb.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Poznaj Bebiko 2 NUTRIflor Expert Biuro prasowe
2021-09-27 | 11:00

Poznaj Bebiko 2 NUTRIflor Expert

Gdy kobieta zostaje mamą, w szczególny sposób dotyka natury. Odkrywa zachwycającą moc swojego ciała, naturalny instynkt i mądrość. Marka Bebiko 2 – zainspirowana
Przemysł spożywczy MLEKOVITA otworzyła największe centrum logistyczne w mleczarstwie
2021-09-24 | 14:50

MLEKOVITA otworzyła największe centrum logistyczne w mleczarstwie

Grupa MLEKOVITA, będąca liderem branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, nieustannie się rozwija i konsekwentnie opiera swój model biznesowy o stały rozwój. Służą
Przemysł spożywczy Czas na meksykańską fiestę! Nachos i dipy marki El Sabor.
2021-09-23 | 01:00

Czas na meksykańską fiestę! Nachos i dipy marki El Sabor.

Przekąska w meksykańskim stylu? Marka El Sabor prezentuje serię nachosów i dipów w różnych smakach, które idealnie sprawdzą się podczas każdej imprezy. W

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Firma

Handel

Spożycie piwa najniższe od dekady, a udział w strukturze konsumpcji alkoholu najniższy od 2003 roku. Trend spadkowy kontynuowany w 2021 roku

W 2020 roku Polacy wypili najmniej piwa od dekady – wynika z najnowszych statystyk opublikowanych przez Państwową Agencję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. To m.in. skutek lockdownów i nieczynnej przez wiele miesięcy gastronomii. Trend spadkowy jest kontynuowany w 2021 roku. Spadła też całkowita ilość alkoholu spożywana w postaci piwa, a jego udział w strukturze spożycia alkoholu spadł do najniższego poziomu od 2003 roku. Wynika to m.in. ze spadku zainteresowania piwami mocnymi i szybkiego rozwoju segmentu piw bezalkoholowych.

Handel

Polskie firmy rzadko decydują się na zagraniczną ekspansję. Najłatwiej przychodzi to branży technologicznej

– Każda firma już na początku swojej działalności powinna myśleć o zagranicznej ekspansji – mówi Nobu Ota, partner w firmie konsultingowej Oxygy. Statystyki pokazują, że rodzime przedsiębiorstwa mają z tym jednak problem i choć relacja eksportu do PKB systematycznie rośnie, wciąż relatywnie niewiele firm myśli o sprzedaży swoich produktów i usług za granicę. Najłatwiej przychodzi to start-upom i przedsiębiorstwom z branży technologicznej, które już na starcie są gotowe na skalowanie swojego biznesu poza rodzimym rynkiem.

Handel

Na ponad tysiąc zielonych budynków w Polsce tylko 17 to hotele. Ekologia wchodzi jednak na stałe do hotelarstwa

W Polsce zielone budownictwo zyskuje na popularności z każdym rokiem. Odzwierciedlają to statystyki Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego, według których powierzchnia użytkowa budynków objętych zielonymi certyfikatami wzrosła aż o 35 proc. na przestrzeni ostatniego roku. Ten zielony trend widać już nie tylko w biurach, ale i innych segmentach rynku nieruchomości, także w hotelach. I choć na 1,1 tys. certyfikowanych budynków w Polsce tylko 17 to hotele, to z każdym rokiem ich przybywa. Najnowszą taką inwestycją jest hotel Mercure Katowice Centrum, którego fasadę pokrywa jedna z największych w Polsce, blisko 18-metrowa ściana z żywych roślin. Inwestorem nowego hotelu jest uznany austriacki deweloper, firma UBM Development.