Komunikaty PR

Nowy „Smart Store” wytycza kierunek dla supermarketów na miarę XXI wieku

2023-07-14  |  14:00
Biuro prasowe

Nowy „Smart Store” firmy Danfoss posłuży jako centrum testowe w obszarze technologii związanych z efektywnością energetyczną. Inteligentny sklep ma być o ok. 50% bardziej efektywny energetycznie niż typowy supermarket wykorzystujący systemy chłodzenia dwutlenkiem węgla.

Nowy flagowy „Smart Store” w duńskim mieście Nordborg:

  • Pozyskuje energię ze zrównoważonych źródeł
  • Ponownie wykorzystuje nadwyżkę ciepła wytworzoną przez urządzenia chłodnicze zmniejszając koszty ogrzewania supermarketu nawet o 90%
  • Funkcjonuje nie tylko jako supermarket, ale również jako centrum testowe dla nowych technologii

W momencie gdy populacja światowa zbliża się do liczby 10 miliardów, którą najprawdopodobniej osiągnie do roku 2050, potrzebujemy natychmiastowych inwestycji w zrównoważone łańcuchy sprzedaży i przechowywania żywności w celu zapewnienia dostępu do pożywienia rosnącej liczbie ludności. Presja w obszarach zapotrzebowania na energię, kosztów zużycia energii oraz ograniczenia marnotrawienia żywności stale rośnie. Gdyby marnotrawiona żywność była krajem, byłaby trzecim na świecie emitentem gazów cieplarnianych, zaraz po Stanach Zjednoczonych i Chinach, odpowiedzialnym za nawet 10% emisji tych gazów do atmosfery.

Wychodząc na przeciw tym wyzwaniom, Danfoss otworzył nowy flagowy supermarket, który ma być o ok. 50% bardziej efektywny energetycznie, w porównaniu do typowego supermarketu wykorzystującego systemy chłodzenia dwutlenkiem węgla, i nie korzystającego z rozwiązań w zakresie efektywności energetycznej. Szacuje się również, że będzie on o ok. 20-30% bardziej efektywny energetycznie od jego lokalnego odpowiednika już wyposażonego w wiele rozwiązań z zakresu efektywności energetycznej.

Przyjazny dla klimatu, wysokowydajny i wyposażony w rozwiązania z zakresu automatyzacji nowy „Smart Store” stanowi inspirację dla sklepów spożywczych w momencie rosnących kosztów energii, wysokich poziomów emisji oraz coraz większych strat żywności.

Komentując otwarcie sklepu, Prezydent Danfoss Climate Solutions Jürgen Fischer powiedział: „Nasz nowy Smart Store został przez nas opracowany we współpracy z partnerami i klientami w celu pokazania, że stworzenie supermarketu, który jest przyjazny dla klimatu oraz wysokowydajny pod względem energetycznym, jak również wykorzystuje światowej klasy rozwiązania w obszarze ogrzewnictwa i chłodnictwa, jest możliwe. Nasz nowy Smart Store udowadnia, że przyszłość staje się teraźniejszością. Supermarket ten został wybudowany dla świata, który dopiero nadejdzie - świata bardziej zurbanizowanego, o większej liczbie ludności, większym zapotrzebowaniu na energię oraz rosnącym zapotrzebowaniu na rozwiązania w zakresie chłodnictwa i efektywnego przechowywania żywności.”

Supermarkety i sklepy spożywcze są integralną częścią społeczności na całym świecie. Niestety, są również znaczącymi konsumentami energii. Średnia marża zysku dużego sklepu z żywnością wynosi jedynie 1,7%, co oznacza, że wszelkie wydatki związane z jego działalnością poddawane są szczegółowym analizom. Kwestie związane z energią to obszar, w którym można poczynić znaczące oszczędności dzięki relatywnie niskim wkładom finansowym oraz krótkim okresom zwrotu z inwestycji. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (US EPA) szacuje, że 1 dolar amerykański (0,90 euro) oszczędności w obszarze energii generuje wzrost sprzedaży o 59 USD (54 euro).

Szereg nowych rozwiązań zastosowanych w „Smart Store” przekłada się na znaczne oszczędności dla supermarketów o średnim czasie zwrotu z inwestycji wynoszącym 3-4 lata. Dzięki wykorzystaniu światowej klasy rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa i chłodnictwa, nowy supermarket zużyje mniej energii i  zredukuje ilość marnowanej żywności.

Inteligentny sklep Danfoss udowadnia, że zaprojektowanie i zbudowanie efektywnego energetycznie supermarketu wyposażonego w rozwiązania dostępne już dziś jest nie tylko możliwe, ale również opłacalne z biznesowego punktu widzenia. 

Główne źródło energii stanowią tu panele fotowoltaiczne o mocy 100 kW znajdujące się na dachu budynku dostarczające zieloną energię wykorzystywaną przez supermarket w jego codziennej działalności.

Dużą rolę w obszarze efektywności energetycznej odgrywa również przechwytywanie i ponowne wykorzystywanie energii cieplnej. Proces ten pozwala na zmniejszenie szacowanych kosztów ogrzewania supermarketu nawet o 90%. Ciepło odpadowe to największe na świecie źródło niewykorzystanej energii. „Smart Store” wyposażono w najnowocześniejsze urządzenia do odzysku ciepła odpadowego ze wszystkich systemów chłodniczych. Ciepło to wykorzystywane jest ponownie do ogrzania sklepu oraz podgrzania wody użytkowej. Nadwyżka ciepła niewykorzystana przez supermarket przesyłana jest do okolicznych domów poprzez miejską sieć ciepłowniczą.

Pozostałe inicjatywy, takie jak montaż drzwi na lodówkach i zamrażarkach, pozwolą zaoszczędzić około jedną trzecią energii[5], podczas gdy zastosowane oświetlenie LED zużyje do 85% mniej prądu niż tradycyjne żarówki.[6] Procesy automatyzacji i monitorowania „Smart Store” również przyczynią się do większej oszczędności energii.

Jürgen Fischer dodał: „Danfoss zrewolucjonizował nasze postrzeganie supermarketów XXI wieku. Po raz pierwszy wykorzystujemy wszystkie nasze najnowocześniejsze technologie i rozwiązania z zakresu efektywnej energetycznie sprzedaży żywności w jednym miejscu. Jednakże nasz nowy Inteligentny sklep to tylko początek, ponieważ posłuży on również jako centrum rozwoju zastosowań - jako „żywy” ośrodek testowy dla najnowszych technologii. Mamy nadzieję, że zainspiruje on sklepy spożywcze na całym świecie do tego, aby podążały drogą do zerowej emisji i tym samym korzystały na tym biznesowo.”

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Polacy nie korzystają z hossy trwającej na warszawskiej giełdzie. Na wzrostach zarabiają głównie inwestorzy zagraniczni

Od października 2022 roku na rynkach akcji trwa hossa, nie omija ona także warszawskiej giełdy. Mimo to inwestorzy indywidualni odpowiadają zaledwie za kilkanaście procent inwestycji, a o wzrostach decyduje i na nich zarabia głównie kapitał z zagranicy. Widać to również po napływach i odpływach do i z funduszy inwestycyjnych. Zdaniem Tomasza Koraba, prezesa EQUES Investment TFI, do przekonania Polaków do inwestowania na rodzimej giełdzie potrzeba zysków z akcji, informacji o tych zyskach docierającej do konsumentów oraz czasu.

Polityka

Obowiązek zapełniania magazynów gazu w UE przed sezonem zimowym ma zapewnić bezpieczeństwo dostaw. Wpłynie też na stabilizację cen

Unia Europejska przedłuży przepisy z 2022 roku dotyczące magazynowania gazu. Będą one obowiązywać do końca 2027 roku. Zobowiązują one państwa członkowskie do osiągnięcia określonego poziomu zapełnienia magazynów gazu przed sezonem zimowym. Magazyny gazu pokrywają 30 proc. zapotrzebowania Unii Europejskiej na niego w miesiącach zimowych. Nowe unijne przepisy mają zapewnić stabilne i przystępne cenowo dostawy.

Infrastruktura

Gminy zwlekają z uchwaleniem planów ogólnych zagospodarowania przestrzennego. Może to spowodować przesunięcie terminu ich wejścia w życie

Reforma systemu planowania i zagospodarowania przestrzennego rozpoczęła się we wrześniu 2023 roku wraz z wejściem w życie większości przepisów nowelizacji ustawy z 27 marca 2003 roku. Uwzględniono w niej plany ogólne gminy (POG) – nowe dokumenty planistyczne, za których przygotowanie mają odpowiadać samorządy. Rada Ministrów w kwietniu br. uchwaliła jednak ustawę o zmianie ustawy z 7 lipca 2023 roku, a jej celem jest zmiana terminu obowiązywania studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin na 30 czerwca 2026 roku. Wskazana data może nie być ostateczna z uwagi na to, że żadna z gmin nie uchwaliła jeszcze POG.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.