Kompost z Eko Doliny – dobra praktyka „zero waste”
Inntu
ul. Traugutta 115C
80-226 Gdańsk
alina.geniusz|inntu.pl| |alina.geniusz|inntu.pl
531 150 022
www.inntu.pl
Mieszkańcy Gdyni i okolic chętnie korzystają z naturalnego nawozu, wytwarzanego z bioodpadów w Eko Dolinie. Każdego roku spółka sprzedaje od 8 do 11 tysięcy ton kompostu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, gminy z roku na rok muszą zwiększać poziom ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych. Jednym ze sposobów na spełnienie tych wymagań jest produkcja kompostu.
Kompost, który produkuje Eko Dolina, ma wiele zastosowań - od zakładania trawników, przez uprawę roślin ozdobnych, aż po prace wykończeniowe inwestycji budowlanych czy nawet nawożenie pól i rekultywację gleb. Jest on bogatym źródłem materii organicznej. Dzięki odpowiednim składnikom pokarmowym poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wpływając korzystnie na wzrost, plonowanie, jak również kondycję roślin.
Nawóz powstający w Eko Dolinie podlega systematycznym badaniom wykonywanym w akredytowanych laboratoriach, które potwierdzają jego jakość. Udowodniono, że jest bezpieczny dla ludzi i środowiska. Nie zawiera on metali ciężkich czy pasożytów.
Wytwarzamy w 100% naturalny nawóz o bogatym składzie, bez dodatków chemicznych i konserwujących - mówi Marcin Paszkiewicz, rzecznik prasowy Eko Doliny. - Każdego roku sprzedajemy cały wyprodukowany przez nas kompost.
Tona kompostu kosztuje w Eko Dolinie 30,00 zł netto, podczas gdy ceny rynkowe wahają się pomiędzy 65 a 100 zł netto za tonę. Kompost można kupić na terenie zakładu od poniedziałku do piątku, w godzinach 7-17.00. Jego transport trzeba zorganizować we własnym zakresie.
Skuteczna segregacja to mniej odpadów, a więcej kompostu dla mieszkańców
W przeciwieństwie do nawozów sztucznych, które są wytwarzane syntetycznie lub uzyskiwane na drodze przemysłowego przetwarzania surowców mineralnych, kompost jest naturalnym nawozem organicznym powstającym z bioodpadów. Wspólne działania, czyli skuteczna segregacja odpadów prowadzona przez mieszkańców i kompostowanie ich przez Eko Dolinę, ograniczają powstawanie odpadów, dając im drugie życie.
Już od wielu lat prowadzimy działania edukacyjne mające na celu poprawę jakości selektywnie zbieranych odpadów przez naszych mieszkańców – podkreśla Marcin Paszkiewicz, rzecznik prasowy Eko Doliny. – Propagujemy także szeroko ideę „zero waste”, czyli ochronę wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, świadomą konsumpcję, ponowne wykorzystanie produktów, opakowań i materiałów bez zanieczyszczania środowiska.
Mieszkańcy zbierają selektywnie dwa rodzaje bioodpadów: odpady zielone (trawa, liście, gałęzie) oraz odpady kuchenne. Eko Dolina z dostarczanych „bio” odpadów wytwarza dwa rodzaje naturalnego nawozu.
Jak powstaje naturalny nawóz?
Dostarczane do zakładu odpady zielone i kuchenne trafiają do różnych obiektów. Odpady zielone, czyli biomasa (trawa, liście, gałęzie, trociny itp.) są poddawane procesowi kompostowania w kompostowni pryzmowej zewnętrznej, a selektywnie zebrane odpady kuchenne kierowane są do kompostowni zlokalizowanej w hali.
Z dwóch frakcji powstają dwa rodzaje kompostu. W procesie kompostowania odpadów kuchennych ulegających biodegradacji wytwarzany jest produkt ED 3000. Z kompostowania biomasy, powstaje produkt ED2000.
Kompostowany materiał jest mieszany i napowietrzany. W trakcie procesu następuje samoczynny wzrost temperatury powodujący higienizację kompostu, czyli wyeliminowanie mikroorganizmów chorobotwórczych. Dzięki naturalnym procesom powstaje gotowy kompost. Produkt po przesianiu może być użyty jako organiczny nawóz.
Wymagania dotyczące recyklingu są coraz większe
Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 17 grudnia 2020 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2020 r. poz. 2361), gminy są zobowiązane zwiększać z roku na rok poziom ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych. W tym roku poziom odzysku wynosi 45%. W 2025 roku co najmniej 55% odpadów komunalnych powinno być poddawane recyklingowi.
Przetwarzanie odpadów kuchennych i zielonych w naturalny nawóz organiczny nie tylko zwiększa poziom recyklingu, lecz także zmniejsza ilość odpadów składowanych bez możliwości dalszego ich wykorzystania.
W planach inwestycyjnych Eko Doliny jest budowa instalacji do przetwarzania bioodpadów w procesie suchej fermentacji oraz kompostowni tunelowej. Wszystkie prace związane z fermentacją będą odbywać się pod dachem, w zamkniętej hali.

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"

Klątwa jednorazowego plastiku
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Handel

Polsko-brytyjska współpraca gospodarcza nabiera rozpędu. Dobre perspektywy dla wspólnych projektów energetycznych i obronnych
Pomimo brexitu relacje handlowe między Polską a Wielką Brytanią nie tylko się utrzymały, ale też nabrały nowej dynamiki. W 2023 roku wartość wymiany towarów i usług osiągnęła rekordowe 36,4 mld euro – wynika z raportu Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej. Rosną także obustronne inwestycje. W Polsce działa już ponad 1,4 tys. firm z kapitałem brytyjskim zatrudniających 113 tys. osób. Również polskie firmy coraz częściej eksplorują rynek brytyjski. Szczególnie dynamicznie rozwija się współpraca w sektorach strategicznych energetycznym, obronnym, technologicznym i finansowym.
Transport
Dziennie policjanci zatrzymują średnio 69 osób z zakazem prowadzenia pojazdów. Trwają prace nad zaostrzeniem przepisów dla kierowców

W 2024 roku policjanci przeprowadzili ponad 16 mln badań na zawartość alkoholu w organizmie i zatrzymali 91,3 tys. nietrzeźwych kierujących. W 2022 roku, przy mniejszej liczbie kontroli, było ich niemal 104,5 tys. Spadek jest zauważalny, ale problem wciąż jest poważny. Dodatkowo 16,5 tys. osób naruszyło sądowy zakaz prowadzenia pojazdów, a 8,2 tys. nie zastosowało się do decyzji o cofnięciu uprawnień do kierowania. Trwają prace nad przepisami, które zaostrzą kary w tym obszarze.
Handel
Branża AGD podnosi się po trudnym okresie. Liczy na wsparcie w walce z silną konkurencją z Chin

Polska jest nadal największym producentem sprzętu AGD w UE, ale traci na znaczeniu pod wpływem silnej konkurencji z krajów trzecich, przede wszystkim Chin. Ostatnie dwa lata były trudne dla branży, wciąż pojawiają się nowe zagrożenia, ale – jak podkreślają jej przedstawiciele – widać światełko w tunelu. Producenci AGD liczą na pozytywny wpływ deregulacji, również w obszarze środowiskowym.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.