Komunikaty PR

Kompost z Eko Doliny – dobra praktyka „zero waste”

2024-04-11  |  15:30
Biuro prasowe
Kontakt
Alina Geniusz-Siuchnińska
Inntu

ul. Traugutta 115C
80-226 Gdańsk
alina.geniusz|inntu.pl| |alina.geniusz|inntu.pl
531 150 022
www.inntu.pl

Mieszkańcy Gdyni i okolic chętnie korzystają z naturalnego nawozu, wytwarzanego z bioodpadów w Eko Dolinie. Każdego roku spółka sprzedaje od 8 do 11 tysięcy ton kompostu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, gminy z roku na rok muszą zwiększać poziom ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych. Jednym ze sposobów na spełnienie tych wymagań jest produkcja kompostu.

Kompost, który produkuje Eko Dolina, ma wiele zastosowań - od zakładania trawników, przez uprawę roślin ozdobnych, aż po prace wykończeniowe inwestycji budowlanych czy nawet nawożenie pól i rekultywację gleb. Jest on bogatym źródłem materii organicznej. Dzięki odpowiednim składnikom pokarmowym poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wpływając korzystnie na wzrost, plonowanie, jak również kondycję roślin.

Nawóz powstający w Eko Dolinie podlega systematycznym badaniom wykonywanym w akredytowanych laboratoriach, które potwierdzają jego jakość. Udowodniono, że jest bezpieczny dla ludzi i środowiska. Nie zawiera on metali ciężkich czy pasożytów.

Wytwarzamy w 100% naturalny nawóz o bogatym składzie, bez dodatków chemicznych i konserwujących - mówi Marcin Paszkiewicz, rzecznik prasowy Eko Doliny. - Każdego roku sprzedajemy cały wyprodukowany przez nas kompost.

Tona kompostu kosztuje w Eko Dolinie 30,00 zł netto, podczas gdy ceny rynkowe wahają się pomiędzy 65 a 100 zł netto za tonę. Kompost można kupić na terenie zakładu od poniedziałku do piątku, w godzinach 7-17.00. Jego transport trzeba zorganizować we własnym zakresie.

 

Skuteczna segregacja to mniej odpadów, a więcej kompostu dla mieszkańców

W przeciwieństwie do nawozów sztucznych, które są wytwarzane syntetycznie lub uzyskiwane na drodze przemysłowego przetwarzania surowców mineralnych, kompost jest naturalnym nawozem organicznym powstającym z bioodpadów. Wspólne działania, czyli skuteczna segregacja odpadów prowadzona przez mieszkańców i kompostowanie ich przez Eko Dolinę, ograniczają powstawanie odpadów, dając im drugie życie.

Już od wielu lat prowadzimy działania edukacyjne mające na celu poprawę jakości selektywnie zbieranych odpadów przez naszych mieszkańców – podkreśla Marcin Paszkiewicz, rzecznik prasowy Eko Doliny. – Propagujemy także szeroko ideę „zero waste”, czyli ochronę wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, świadomą konsumpcję, ponowne wykorzystanie produktów, opakowań i materiałów bez zanieczyszczania środowiska.

Mieszkańcy zbierają selektywnie dwa rodzaje bioodpadów: odpady zielone (trawa, liście, gałęzie) oraz odpady kuchenne. Eko Dolina z dostarczanych „bio” odpadów wytwarza dwa rodzaje naturalnego nawozu.

 

Jak powstaje naturalny nawóz?

Dostarczane do zakładu odpady zielone i kuchenne trafiają do różnych obiektów. Odpady zielone, czyli biomasa (trawa, liście, gałęzie, trociny itp.) są poddawane procesowi kompostowania w kompostowni pryzmowej zewnętrznej, a selektywnie zebrane odpady kuchenne kierowane są do kompostowni zlokalizowanej w hali.  

Z dwóch frakcji powstają dwa rodzaje kompostu. W procesie kompostowania odpadów kuchennych ulegających biodegradacji wytwarzany jest produkt ED 3000. Z kompostowania biomasy, powstaje produkt ED2000.

Kompostowany materiał jest mieszany i napowietrzany. W trakcie procesu następuje samoczynny wzrost temperatury powodujący higienizację kompostu, czyli wyeliminowanie mikroorganizmów chorobotwórczych. Dzięki naturalnym procesom powstaje gotowy kompost. Produkt po przesianiu może być użyty jako organiczny nawóz.

 

Wymagania dotyczące recyklingu są coraz większe

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 17 grudnia 2020 r. o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2020 r. poz. 2361), gminy są zobowiązane zwiększać z roku na rok poziom ponownego użycia i recyklingu odpadów komunalnych. W tym roku poziom odzysku wynosi 45%. W 2025 roku co najmniej 55% odpadów komunalnych powinno być poddawane recyklingowi.

Przetwarzanie odpadów kuchennych i zielonych w naturalny nawóz organiczny nie tylko zwiększa poziom recyklingu, lecz także zmniejsza ilość odpadów składowanych bez możliwości dalszego ich wykorzystania.

W planach inwestycyjnych Eko Doliny jest budowa instalacji do przetwarzania bioodpadów w procesie suchej fermentacji oraz kompostowni tunelowej. Wszystkie prace związane z fermentacją będą odbywać się pod dachem, w zamkniętej hali.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Inntu
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ochrona środowiska „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Ochrona środowiska Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej
2025-01-21 | 06:00

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Zgodnie z danymi Bloomberg NEF, Amazon jest 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej, Globalny lider e-commerce i jedna
Ochrona środowiska Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu Go Green with Taiwan
2024-12-19 | 15:00

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"

Trzy zespoły z Wielkiej Brytanii, Węgier i Filipin zdobyły główne nagrody o wartości 20 000 dolarów za swoje innowacyjne i zrównoważone projekty. W konkursie wzięło

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Coraz mniej kredytów bankowych płynie do polskiej gospodarki. Przed sektorem duże wyzwania związane z finansowaniem strategicznych projektów

Polskie przedsiębiorstwa w coraz mniejszym stopniu finansują się kredytem bankowym, zwłaszcza w porównaniu z rosnącym PKB. Powoduje to wysoką nadpłynność sektora bankowego. Deregulacja mogłaby pomóc w skróceniu drogi firm do finansowania bankowego, zwłaszcza że Polskę czekają ogromne wydatki na transformację energetyczną i obronność. Sektor ma bardzo dobre wyniki finansowe, co powoduje, że politycy patrzą w stronę jego zysków. Ryzyko prawne, jakim wciąż są kredyty frankowe, pociąga za sobą brak zainteresowania ze strony zagranicznych inwestorów.

Firma

Bezrobocie może zacząć rosnąć. Ochłodzenie odczuwane szczególnie w branży budowlanej i automotive

W Polsce od kilku lat stopa bezrobocia utrzymuje się poniżej 6 proc., a według metodologii unijnej jest o połowę niższa i jedna z najniższych w Unii. Pracownicy przywykli już, że sytuacja na rynku pracy jest dla nich korzystna. Jednak zaczynają się pojawiać pierwsze niepokojące sygnały zwiastujące możliwą zmianę trendu. Część branż ucierpiała np. z powodu spowolnienia w Niemczech, inne rozważają wybór innej niż Polska lokalizacji ze względu na wysokie koszty pracy czy energii. Na razie ogromnym wyzwaniem pozostaje aktywizacja osób biernych zawodowo.

Ochrona środowiska

Rozwój sztucznej inteligencji drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na energię. Rozwiązaniem są zrównoważone centra danych

Centra danych to jeden z dynamicznie rozwijających się, ale przy tym energochłonnych sektorów gospodarki. Prognozy PMR wskazują, że do 2030 roku operatorzy w Polsce będą dysponować centrami danych o mocy przekraczającej 500 MW, co oznacza, że wzrośnie ona ponad trzykrotnie względem 2024 roku. Przyspieszona cyfryzacja i dynamiczny rozwój sztucznej inteligencji sprawiają, że w ciągu kilku następnych lat zużycie energii elektrycznej w centrach danych tylko w Europie wzrośnie o 66 proc. Dlatego coraz więcej firm sięga po zrównoważone rozwiązania i energię pochodzącą ze źródeł odnawialnych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.